Indirect investeren in bitcoin via aandelen Tesla, PayPal en Twitter

De hele cryptowereld wacht vol spanning af op het goedkeuren van een bitcoin ETF door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Ondertussen is er al tijd voor een klein feestje: de SEC keurt een fonds genaamd ‘Volt Bitcoin Revolution ETF’ goed. Daarmee investeer je indirect in het bitcoin ecosysteem, via aandelen van Tesla, PayPal en Twitter.

Indirect investeren in bitcoin

Het fonds wordt beheerd door het in San Francisco gevestigde Volt Equity. Beleggers krijgen een (soort van) blootstelling aan bitcoin doordat een groot deel van de bedrijven cryptocurrency op hun balans heeft staan.

In juni diende Volt Equity zijn eerste aanvraag in. Toen gaf het fonds aan dat 25% van de activa zou bestaan uit aandelen van MicroStrategy, een cyberbeveiligingsbedrijf dat grote hoeveelheden bitcoin kocht. Daar komt Volt nu op terug, dit percentage kan de komende weken lager uitvallen wanneer het ETF wordt genoteerd aan de New York Stock Exchange.

Ongeveer 30 bedrijven

Tad Park is de oprichter van Volt Equity, hij vertelt in een interview met Decrypt dat het fonds zal bestaan uit aandelen in ongeveer 30 bedrijven. Daar zitten prominente bedrijven tussen, zoals Tesla, Square, Coinbase en PayPal. Onlangs voegde Park ook Twitter toe aan het aanbod. Sinds kort kan je op Twitter met bitcoin betalen via het lightning network.

Volgens Park is het Bitcoin Revolution Fund minder volatiel dan de bitcoin koers. Dat komt omdat een koersbeweging van bitcoin geen directe invloed heeft op de aandelen van bedrijven zoals Tesla of PayPal.

Nog even geduld voor een echte bitcoin ETF

Groen licht voor de ETF van Volt Equity, maar een bitcoin ETF met bitcoin als onderpand is nog in afwachting van goedkeuring. Toch lijkt de SEC steeds meer bij te draaien:

‘Een jaar geleden zou een ETF als deze niet mogelijk geweest zijn,’ vertelt Park, ‘We hopen dat dit een barst in de dam is.’


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Hallo Frank,
  Ik zit met een vraag. Op een beursforum wordt er veel gepraat over het bedrijf Sphere 3D (Any). Zij zijn een samenwerkingsverband aangegaan met Gryphon Digital Mining.
  Zij kopen daar 260000 miners carbonfree. Mijn vraag, hoe denk jij hierover. Zij worden dan de grootste carbonfree miners. Is dit reeël? Is dit een bedrijf om in te investeren? Beurskans?
  Sorry voor mijn simpele uitleg maar ik kan het niet anders formuleren.
  Bedankt Jan

  9 oktober 2021