Analyse: Bitcoin bereikt eerste top, maak je klaar voor de volgende top

Terwijl dogecoin en ethereum naar nieuwe hoogtes schieten, heeft bitcoin moeite om een richting te kiezen. Hebben we de top al bereikt? In deze analyse lees je waarom bitcoin nog veel verder kan stijgen.

Dit was nog niet de top

Je kijkt hieronder naar de maandgrafiek, waarbij elke candle een maand voorstelt. Vanaf oktober vorig jaar ging het hard: elke maand eindigde in het groen. Met uitzondering van april, toen daalde de bitcoin koers met 1,71 procent. Maar was dit de absolute top van deze cyclus? Dat hoeft niet.

Onder de koersgrafiek zie je de Relative Strength Indicator (RSI), deze geeft het momentum aan van de bitcoin koers. Beweegt de lijn boven de paarse band? Dan is bitcoin overbought. Dat betekent dat de prijs in korte tijd veel is gestegen, en dat het tijd is voor een correctie.

De RSI bereikte in maart een top van 91. Dat is hoog, maar nog niet zo hoog als bij de toppen van de vorige bull markets. Daarnaast zie je dat de RSI elke keer tweemaal een top laat zien, op de grafiek hierboven zie je dat aangegeven met de cirkels. We hebben nu nog maar één keer een top gezien, wat betekent dat de prijs in de komende maanden nóg een grote beweging omhoog kan maken. Tenminste, als de geschiedenis zich herhaalt.

Bitcoin stuitert omhoog

Het voordeel van bitcoin is dat we niet alleen naar de koersgrafieken hoeven te kijken. We kunnen ook gebruik maken van de informatie uit de bitcoin blockchain. Dat noem je ook wel on-chain analyse, en dat is precies waar analist Willy Woo zich mee bezig houdt.

Woo kijkt dus naar data uit de blockchain, het transactielogboek van bitcoin. En volgens hem bevindt bitcoin zich op een belangrijke ondersteuning, hij baseert deze uitspraak op de NVT prijs.

De NVT-prijs kijkt naar de huidige bitcoin prijs in vergelijking met de waarde van alle dagelijkse bitcoin transacties. Of ook wel: staat de prijs wel in verhouding met het gebruik van bitcoin op de blockchain?

In de tweet hierboven is de NVT-prijs de groene lijn, en de bitcoin prijs de blauwe lijn. De groene lijn is vaak een sterke ondersteuning, en ook nu stuitert de koers vanuit hier omhoog.

Waar kan de koers dan op lange termijn heen? Volgens dezelfde analist kan bitcoin dit jaar stijgen naar 332.000 euro. We zijn benieuwd!

Tussenstation naar de stop

Ook als we naar de weekgrafiek kijken, bevindt bitcoin zich nog in een stijgende trend. Hoe zit dat? De lijn die je onder de koers ziet is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 21 weken, of ook wel de 21-weken moving average (MA). 21 klinkt als een willekeurig getal, maar in een bull market als deze dient die lijn vaak als een belangrijke ondersteuning. 

Je ziet dat de bitcoin koers in 2016 en 2017 de groene lijn meerdere malen aanraakte, op de grafiek hebben we deze momenten aangegeven met de blauwe pijlen.

In deze cyclus komt een aanraking bij de groene lijn minder vaak voor. De laatste keer was in oktober vorig jaar. Twee weken geleden dook de koers richting de groene lijn, maar raakte het de 21-weken MA nét niet aan.

De koers van bitcoin heeft al weken geen duidelijke richting, maar de 21-weken MA heeft nu wel de tijd gehad om het gat tussen de koers en de lijn kleiner te maken. Wie weet was deze correctie dus wel nodig om de weg omhoog te vervolgen!

Ondersteuning op korte termijn

Ook op kortere termijn ziet het er steeds beter uit. Je kijkt hieronder naar de vieruursgrafiek van bitcoin. De groene lijn onder de koers is nu de 50 moving average. Dit is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 candles van 4 uur. Die lijn kan je gebruiken om trends op kortere termijn te spotten.

Na de crash van midden april beweegt de prijs weer boven de groene lijn. En dat niet alleen, bitcoin vindt ook nog eens ondersteuning op de 50 MA. Is de dalende trend van afgelopen dagen nu omgebogen naar een stijgende trend?

Wat verwachten we van bitcoin?

De top op lange termijn is dus nog niet bereikt, maar dat betekent niet dat de koers nog een tijdje zijwaarts kan bewegen. Wat kunnen we de komende dagen verwachten? We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Bitcoin bevindt zich nu op een keerpunt. Kan de koers ondersteuning vinden op 56.500 dollar (47.016 euro)? Dan komt de groene lijn op 60.000 dollar (49.933 euro) weer in beeld, een pittige weerstand. Lukt het bitcoin ook om die weerstand te doorbreken, dan is het koersrecord van 65.000 dollar (54.094 euro) zelfs haalbaar.

Bearish
Maar wat als bitcoin door de oranje lijn zakt? Dan ligt de eerste ondersteuning op 54.000 dollar (44.934 euro), de bovenste rode lijn op de grafiek. Daaronder vinden we het volgende grote steunpunt pas op 49.000 dollar (40.774 euro).


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.