Analyse: Altcoins nemen Bitcoin over

Bitcoin trok begin deze week een koninklijk sprintje, maar heeft nu last van een kater. Sinds het hoogste punt van gisteren is de prijs met 2.982 dollar (2.460 euro) gezakt, een daling van meer dan 5 procent. Wat verwachten we van de komende dagen?

Bitcoin dominantie daalt, tijd voor altseason

We beginnen deze analyse met een bijzondere grafiek, je kijkt namelijk naar de bitcoin dominantie. Dit cijfer geeft aan hoeveel procent van de cryptomarkt uit bitcoin bestaat, en is gebaseerd op de totale marktwaarde. Voor het eerst sinds juli 2018 is er niet echt meer sprake van bitcoin dominantie, want het percentage daalt tot onder 50 procent.

Dat betekent niet per se dat bitcoin sinds die tijd aan het dalen is, maar kan ook betekenen dat andere coins veel harder stijgen en daardoor meer marktaandeel afsnoepen van bitcoin. Denk bijvoorbeeld aan Dogecoin, alleen al in 2021 steeg de totale marktwaarde van 600 miljoen dollar naar meer dan 50 miljard dollar.

Maar ook de totale marktwaarde van andere coins zoals Binance Coin en Ethereum stijgen harder dan die van bitcoin. Het is altseason!

Bitcoin moet een keuze maken

Terug naar de bitcoingrafieken, je kijkt hieronder naar de weekgrafiek. In 2020 kwam bitcoin eerst langzaam op stoom, maar vanaf oktober begon het vuurwerk pas echt. Door de toestroom van institutionele partijen zoals MicroStrategy en Tesla bereikte de bitcoin koers record na record. Maar sinds februari gaat het allemaal wat minder hard. Bitcoin bereikt nog steeds records, maar de koers laat geen duidelijke richting zien. In plaats van omhoog of omlaag beweegt de prijs sindsdien vooral zijwaarts. Of ja zijwaarts, in een flinke marge tussen 49.100 dollar (40.511 euro) en 60.000 dollar (49.510 euro). Wat wordt de volgende richting van bitcoin?

Ondersteuning wordt weerstand

Op de daggrafiek zien we hetzelfde verhaal. Het mooie ronde getal van 60.000 dollar (49.510 euro) blijkt een sterke weerstand. Twee keer is het bitcoin gelukt om boven deze prijs uit te komen, maar beide keren daalde de koers daarna met meer dan 15 procent.

Daarnaast blijkt de eerdere ondersteuning van 55.500 dollar (45.790 euro) nu juist een weerstand. Gaat bitcoin nu opnieuw terug naar 51.000 dollar (42.077 euro), de rode lijn op de grafiek?

Bitcoin schuurt tegen trendlijnen

Willen we echte actie zien, dan moeten we helemaal inzoomen naar de uurgrafiek. Je kijkt hier naar de bitcoin koers vanaf begin april. Sinds het bereiken van de all-time high op woensdag 14 april schuurt de prijs tegen de bovenste zwarte trendlijn. Even leek bitcoin gisterenavond uit te breken (groene cirkel), maar binnen een paar minuten keerde de koers weer terug tot onder de bovenste zwarte trendlijn.

Bitcoin vindt nu ondersteuning op de blauwe trendlijn, die eerder juist een weerstand was. Zakt de koers nog verder? Dan kan de onderste zwarte trendlijn steun bieden.

Wat verwachten we van bitcoin?

Op de week- en daggrafiek beweegt bitcoin dus zijwaarts, maar op korte termijn is het spannend! Gaat de koers de komende dagen zakken, of breekt bitcoin uit de dalende trend? Zoals je van ons gewend bent, beschrijven we twee scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
De bovenste zwarte trendlijn bevindt zich nu ongeveer rond 54.800 dollar (45.218 euro). Lukt het bitcoin om daarboven uit te breken? Dan ligt de weg vrij voor een stijging richting 60.000 dollar (49.510 euro).

Bearish
Maar wat als de koers weerstand vindt onderweg? In dat geval kan bitcoin dalen richting 53.300 dollar (43.979 euro), het punt waar de blauwe lijn en de oranje ondersteuning elkaar tegenkomen.

Daaronder kan bitcoin steun vinden op de onderste zwarte trendlijn, rond 50.400 dollar (41.586 euro). Daalt de prijs nog verder, dan kan 47.835 dollar (39.496 euro) nog een laatste vangnet zijn.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.