Bitcoin moet zich bewijzen als verzekering op instabiele economie door coronavirus

De angst voor het coronavirus neemt toe naarmate er meer over bericht wordt. Het laatste nieuws komt uit Italië: Veel nieuwe besmettingen, er zijn ook al mensen overleden aan het virus en er is een negatief reisadvies uitgegeven.

Beeldvorming is bepalend

Het helpt natuurlijk ook niet dat de gemiddelde persoon weinig begrip van het virus heeft en daardoor snel bang kan worden. Zeker bij het zien van gezichtsmaskers in hun eigen omgeving, of beelden uit China waarop te zien is hoe complete steden zijn afgezet, er massaal gesaneerd wordt en binnen no time noodziekenhuizen uit de grond worden gestampt.

Apple merkt de gevolgen

Maar de angst van het alledaagse is nu ook overgeslagen op de financiële markt en de economie.

Apple heeft vorige week een verklaring afgegeven waarin zij benadrukten dat zij hun inkomstenprognoses voor dit kwartaal zullen missen als gevolg van problemen in de logistieke keten:

Het werk begint in het hele land te hervatten, maar we ervaren een langzamere terugkeer naar normale omstandigheden dan we hadden verwacht … Deze tekorten in de iPhone-levering zullen tijdelijk de inkomsten wereldwijd beïnvloeden

Voor beursgenoteerde bedrijven is het uiteraard belangrijk om te benadrukken dat het probleem tijdelijk van aard is.

De situatie evolueert … Apple is fundamenteel sterk en deze verstoring van ons bedrijf is slechts tijdelijk

Productie stagneert overal

Volgens de Washington Post zijn er fabrieken in heel Azië die om soortgelijke redenen worden gesloten. Hierdoor daalt de productie in verschillende industrieën. In de auto-industrie sloot Nissan tijdelijk een fabriek in Japan na een tekort aan onderdelen uit China. Hyundai sloot een fabriek in Zuid-Korea na vergelijkbare tekorten, en Fiat Chrysler waarschuwde dat het hetzelfde zou kunnen doen. Foxconn, een belangrijke elektronicaproducent voor Apple, zei vorige week dat de meeste fabrieken pas aan het eind van de maand weer open gaan.

Nu is het tijd voor de brug naar bitcoin. Er zijn twee dingen die opvallen.

Door decentralisatie blijft productie doorgaan

Het eerste is de gedecentraliseerde aard van de productie van bitcoin. Overal op de wereld zijn miners actief dus als er een grote uitbraak is in één regio, dan kunnen de miners in andere gebieden gewoon doorgaan.  Daarnaast werken er ook niet zo heel veel mensen in grote miningfarms dus de kans is niet heel groot dat deze moeten worden gesloten.

Het tweede punt is vooral voor beleggers interessant. Bitcoin is een non-correlated asset. In de tweet hieronder wordt duidelijk wat dat betekent, de koers van bitcoin staat los van de trends op de goud-, aandelen- en obligatiemarkt.

Diversiteit is belangrijk

Ongeacht de reden voor onzekerheid op de markten, laat bitcoin herhaaldelijk zien dat de waarde door andere dingen gedreven worden dan bij goud, aandelen en obligaties. Die diversiteit maakt van bitcoin een aantrekkelijke toevoeging aan elke beleggersportefeuille, zeker als je het beleggersrisico wilt verlagen (omdenken, jaja).

Over omdenken gesproken, kan een non-correlated asset als veilige haven voor waarde optreden? Mocht je niet weten wat een veilige haven is, misschien is vind je de engelse term wat duidelijker: Safe haven asset.

Kan bitcoin een safe haven asset worden?

De gedachte is dat safe haven assets in waarde moeten stijgen als de rest van de markt stagneert. Goud is hier het ultieme voorbeeld van. Maar deze redenatie klopt volgens belegger Anthony Pompliano niet helemaal. Activa die als veilige haven worden gezien moeten minimaal hun waarde behouden (of stijgen), en niet gecorreleerd of zelfs negatief gecorreleerd zijn aan traditionele activa.

Bitcoin heeft soms bewezen aan beide te kunnen voldoen maar is nog veel jonger dan goud, aandelen en obligaties. Daarom is het juist nu, tijdens deze economisch onzekere dagen, interessant om de golven van de bitcoin koers in de gaten te houden en te vergelijken met de andere assets. De paniek op de financiële markten door het virus is een testcase voor bitcoin als safe haven asset.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.