Minister Hoekstra: ‘Bitcoin nationaal verbieden niet mogelijk’
Tweede Kamerlid Mahir Alkaya (SP) heeft kamervragen gesteld aan minster van Financiën Wopke Hoekstra over het vernietigende betoog van Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau. Moet Nederland bitcoin ‘in de ban doen’?
Alvast een spoiler, en goed nieuws voor Nederlandse bitcoinliefhebbers: het ziet er niet naar uit dat bitcoin binnenkort wordt verboden.
Regering bevestigt: verbod op #Bitcoin is eigenlijk niet goed mogelijk.
Dus laten we ophouden met filosoferen hierover en handhaving inzetten waar daadwerkelijk het grote witwassen gebeurt: Bij grote commerciële banken.
Antwoorden op al mijn Kamervragen: https://t.co/zldjQqSX3V pic.twitter.com/OJqycH7hc1
— Mahir Alkaya (@MahirAlkaya) July 1, 2021
Bitcoin in de ban?
Op 11 juni schreef Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau een vernietigend betoog over bitcoin. Haskamp stelt dat Nederland bitcoin in de ban moet doen, eerder schreven wij al waarom zijn argumenten wankelen.
Mahir Alkaya van de SP is fervent bitcoinliefhebber en toont kritiek: vanuit welke hoedanigheid spreekt Pieter Hasekamp? En is het in Nederland wel mogelijk om bitcoin te verbieden? Al op 11 juni beloofde Alkaya er iets mee te doen, en hij heeft zich er blijkbaar aan gehouden.
In Den Haag lopen veel fossielen rond. Leven in andere tijden.
Ik vraag mij af hoe goed hierover is nagedacht. En als je hier een mening over hebt, doe mee aan de verkiezingen, daarna kunnen wij debatteren in ‘t parlement. Aangemeld voor #vragenuurtje. #Bitcoin #cryptocurrencies https://t.co/rcFtBExyLl
— Mahir Alkaya (@MahirAlkaya) June 11, 2021
Bitcoin verbannen ‘te moeilijk’
In dit document (let op: PDF) vind je de antwoorden op de kamervragen die Alkaya aan minister Hoekstra stelde. Vooral de derde vraag is interessant: op welke manier kan Nederland bitcoin verbieden? Het antwoord komt hierop neer: eigenlijk is het te moeilijk om bitcoin te verbieden.
Volgens minister Hoekstra vergt een verbod op lidstaatniveau ‘verregaande en onorthodoxe maatregelen’ en kost dit bovendien veel handhavingscapaciteit. De minister van Financiën stelt dat alleen een internationaal verbod zou kunnen werken. In dat geval zou een verbod via Europa moeten gaan.
Ook zorgt een totaalverbod ook voor een rem op innovatie. Hoekstra ziet wel degelijk potentieel in ‘de onderliggende technologie’, waarmee hij waarschijnlijk doelt op de blockchain.
Komt er ooit een verbod?
Bitcoin verbieden op nationaal niveau, en zeker in Nederland, lijkt dus van de baan. Maar komt er ooit een verbod? Hoe langer bitcoin bestaat, hoe verder weg een totaalverbod lijkt.
Zeker nu er landen zijn die bitcoin al omarmen, zoals El Salvador en Paraguay. Daarnaast toont MicroStrategy dat bitcoin ook interessant is voor bedrijven. Hoe dan ook, voorlopig blijft bitcoin nog gewoon zijn werk doen: blok na blok.