Bitcoin verkoopdruk neemt af, laagste aantal in twee jaar

Het is nog niet terug te zien op de bitcoin koers, maar de afgelopen twee jaar was er geen moment waarop er zo weinig BTC beschikbaar is op beurzen als nu. Het lijkt of bitcoiners liever HODL’en dan hun coins te koop aan te bieden op een cryptobeurs.

In twee jaar niet zo weinig bitcoin gestort

Analysebureau Glassnode heeft op Twitter een grafiek gedeeld. Hierop is te zien dat het voortschrijdende gemiddelde van zeven dagen van het aantal gestorte bitcoins in twee jaar tijd niet zo laag is geweest. Het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is 1921,512 BTC.

Liever vasthouden dan verkopen

De data komt alleen van beurzen die hier transparant in zijn. Het geeft dus een beeld van hoe de gemiddelde trader of consument naar bitcoin kijkt op dit moment. Sinds halverwege juni beweegt bitcoin in een kanaal tussen de 19.500 en 22.000 euro.

Je zou ook kunnen zeggen dat investeerders ervoor kiezen om bitcoins zelf in beheer te houden, in plaats van het op beurzen te laten staan. Dit vertelt ons dat ze niet bereid zijn om hun coins op korte termijn te verkopen.

Maar die grafiek vertelt niet het hele verhaal. Institutionele beleggers spelen namelijk ook een grote rol, maar hun handelingen zijn niet transparant. De meeste fondsen maken hun koop- en verkooptransacties pas een tijd later bekend. Daarnaast kopen zij niet direct op openbare beurzen, maar via private trading.

Minder bitcoin adressen winstgevend

Glassnode heeft nog meer grafieken gedeeld, maar de volgende is minder positief. Vandaag staan er meer bitcoin-adressen qua waarde in de min, dan elders deze maand. Ook hier wordt weer gewerkt met het gemiddelde van de voorgaande zeven dagen, dus de data is niet helemaal zuiver en up to date.

Ondanks dat de koers sinds begin dit jaar is gehalveerd, verwacht een groot deel van de markt dat bitcoin alle potentie heeft om te stijgen. Als dit je geloof is, kan je een long-positie openen, of gewoon je bitcoin in een eigen wallet bewaren, in afwachting van een koersstijging.

Bijeenkomst van bankiers

Morgen vindt overigens een bijeenkomst plaatst voor alle centrale banken ter wereld. Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank zal morgen spreken, de markt wacht rustig af wat dit kan betekenen.

Het symposium wordt jaarlijks gehouden en wordt bijgewoond door centrale bankiers, ministers van Financiƫn, academici en financiƫle spelers van over de hele wereld.

Ondanks de mogelijke nadelen voor de economische groei, verwachten de financiƫle markten dat Powell de rente zal blijven verhogen om inflatie tegen te gaan.

Dit hoeft niet per se impact te hebben op de bitcoin koers. Deze is de afgelopen dagen namelijk al gedaald, wat suggereert dat de markt de speech van Powell al in de prijzen heeft opgenomen.

Inflatie en rente

Deze week werd bekend dat de Amerikaanse president Biden 10.000 dollar aan studieschuld zou kwijtschelden aan iedereen die minder dan 125.000 USD per maand verdient. Dit heeft ertoe bijgedragen dat de inflatie omhoog bijgesteld moet worden, evenals de rente op staatsobligaties.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.