Bitcoin verpulvert jaarrecords, ben je nog op tijd om in te stappen?

In alle drukte rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen tikte bitcoin deze week bijna 16.000 dollar (13.471 euro) aan. Interessanter nog, volgens Google Trends is zelfs met deze prijsbeweging nog geen sprake van een echte bitcoin hype. Hoe komt dat?

Interesse in bitcoin is nog steeds laag

Hoewel bitcoin deze week alle jaarrecords verbreekt, is de wereldwijde interesse naar bitcoin nog niet op gang gekomen. Dat zie je hieronder op de grafiek van Google Trends.

Deze grafiek meet de interesse naar bitcoin af met een indexcijfer, van 0 tot 100. De absolute piek in interesse was in de week van 17 december tot 23 december 2017. Op dat moment had iedereen het over bitcoin, van je collega’s tot aan de kapper op de hoek.

Van die interesse is nu nog maar weinig over. Op dit moment is het indexcijfer 13, wat betekent dat de interesse 13 procent is van wat het eind 2017 is geweest.

Maar hoe kan dat, terwijl de koers zo hoog staat?

Nog geen absoluut record

Het gaat goed met de bitcoin koers, maar het absolute record (de all-time high) is nog niet gehaald. Zolang de all-time high nog niet is behaald zal er weinig media-aandacht zijn voor bitcoin. Jij als crypto-liefhebber leest erover op nieuwswebsites zoals deze, maar op het NOS-journaal of RTL Nieuws hoor je nauwelijks over bitcoin.

En eigenlijk is dat juist het perfecte moment om in te stappen.

Het slimme geld is jou voor

Dit jaar zijn het vooral de institutionele partijen die ladingen bitcoin kopen. Zij zien in bitcoin een manier om hun waarde vast te houden.

Geld zoals de euro of de dollar kan namelijk onbeperkt bijgedrukt worden, terwijl het aantal bitcoins gelimiteerd is. Daarnaast kan jouw bitcoins versturen naar iedereen ter wereld, zonder censuur en met minimale transactiekosten. Deze eigenschappen maken bitcoin zo waardevol.

Terug naar die bedrijven. In september kocht beursgenoteerd bedrijf MicroStrategy 425 miljoen dollar aan bitcoin, verdeeld over twee aankopen. De waarde vandaag de dag? 573 miljoen dollar, een stijging van ruim 112 miljoen dollar.

Twitter-CEO Jack Dorsey staat al jaren bekend als een fan en evangelist van bitcoin. Begin oktober voegde hij daad bij woord en kocht hij met zijn bedrijf Square 50 miljoen dollar aan bitcoin. Dorsey liet in 2019 overigens weten op persoonlijke titel elke week 10.000 dollar aan bitcoin te kopen.

De absolute winnaar blijft Grayscale. Dat is een investeringsfonds voor institutionele partijen, denk aan vermogensbeheerders en verzekeraars. Investeerders die in dit fonds beleggen hebben enorm veel vertrouwen in bitcoin. Op dit moment heeft Grayscale ruim 7 miljard dollar aan bitcoin in beheer, wat garant staat voor meer dan 2 procent van alle bitcoins in omloop.

In totaal hebben grote bedrijven gezamenlijk 811 duizend bitcoins in bezit, bijna 4 procent van alle bitcoins. Dat is ongelofelijk veel, zeker als je bedenkt dat er naar schatting miljoenen coins zijn verloren door verlies van wachtwoorden en private keys.

Krap aanbod + stijgende vraag = ?

Institutionele partijen kopen in rap tempo bitcoin, terwijl het aanbod dus beperkt is. Tel daar ook maar bij op dat er dit jaar per tien minuten minder nieuwe bitcoins de markt instromen.

Door alle tumultueuze ontwikkelingen zou je het misschien bijna vergeten zijn, maar in mei dit jaar vond de bitcoin block halving plaats. Tijdens de bitcoin block halving wordt de beloning voor bitcoin miners gehalveerd. Deze beloning is tegelijkertijd de instroom van nieuwe bitcoins.

Vóór mei 2020 kwamen er 12,5 nieuwe bitcoins vrij per tien minuten. Nu zijn dat er nog slechts 6,25. Dat het aanbod van nieuwe munten beperkter wordt, geeft nog meer brandstof voor de weg omhoog.

Je bent nog op tijd

Maar het goede nieuws is dat je nog op tijd bent. Lukt het bitcoin om de all-time high te doorbreken, dan liggen er nog veel hogere koersen in het verschiet. Zo verwacht Dan Morehead, analist bij Pantera Capital, dat bitcoin de potentie heeft om naar 115.00 dollar te stijgen.

Kwantitatief analist PlanB doet daar nog een schep bovenop. Op basis van zijn bitcoin stock-to-flow cross asset model verwacht hij dat de bitcoin koers naar 288.000 dollar kan gaan, omgerekend 243.216 euro.

Kortom, als jij ook de verwachting hebt dat bitcoin het in zich heeft om records te breken, dan ben jij nog op tijd. Tegenwoordig is het steeds makkelijker om bitcoin te kopen, je hebt er geen technische kennis voor nodig. Met de app BLOX investeer je bijvoorbeeld in bitcoin en andere munten zonder een wallet. Wel zo handig!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Het gros van de mensheid denkt nog steeds aan witwassen en criminelen als ze over crypto ,in concreto bitcoin horen….. Gelukkig weet ik beter! Leve crypto; prepare for lift off…, we have already ignition! I see the moon !!!!!!!!!!!

    8 november 2020