hodl

Bitcoin volatiliteit wordt bepaald door luide minderheid

Het leeuwendeel van alle bitcoins worden vast gehouden voor de lange termijn. Volgens nieuwe data van Glassnode controleren hodl’ers 63% van het totale aanbod aan BTC.

Bitcoin op korte termijn niet spannend

De bitcoin koers stelt op de korte termijn weinig gerust, maar is ook niet per se heel negatief. Dat komt omdat BTC al een paar weken gevangen lijkt te zijn in een niet zo heel spannende driehoek waardoor de koers vooral zijwaarts beweegt. De prijs lijkt maar niet te willen ontsnappen aan het niveau tussen 10.200 en 11.200 dollar.

Het handelsvolume van bitcoin op de openbare beurzen is in diezelfde periode ook gezakt, wat aangeeft dat traders liever vanaf de zijlijn toekijken en wachten op een kans.

Grotere groep houdt vast

Deze traders zijn maar een klein deel van de markt, want nieuwe data laat een positieve fundamentele trend zien. Eentje die vertrouwen uitspreekt in de toekomstige rol van bitcoin in de maatschappij. Liefst 63,3% van alle bitcoins zijn al langer dan een jaar niet bewogen.

Luide minderheid bepaalt

Dit betekent ook dat een relatief kleine groep investeerders verantwoordelijk is voor de beweeglijkheid van de koers. En dat het grootste deel van het aanbod als slapend beschouwd kan worden.

Lange termijn telt

Het is natuurlijk al indrukwekkend dat 63,3% van alle bitcoins minimaal een jaar niet zijn bewogen. Maar ook als je verder uitzoomt krijg je vertrouwen in de lange termijnsperspectieven van bitcoin.

  • Langer dan 1 jaar: 63,3%
  • Langer dan 2 jaar: 44,5%
  • Langer dan 3 jaar: 31,4%

In de laatste groep zitten wellicht ook investeerders die in 2017 bitcoin op de top van zijn kunnen hebben gekocht, en nu al drie jaar wachten totdat de munt weer op dat niveau komt om ze te dumpen.

Nu maar hopen dat dit een bewuste keuze is van de meeste investeerders, en dat niet iedereen opeens zijn wachtwoorden is vergeten of zijn private keys is verloren…


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.