Bitcoin analyse: volume-indicator voorspelt correctie

De grootste cryptomunt hangt nog steeds tussen twee prijsniveaus in. De koers ondervindt ondersteuning van de 22.350 dollar, en weerstand van de 23.350 dollar.

De prijsactie is zijwaarts binnen deze 1.000 dollar range en een volgende beweging boven of onder een van deze levels zal de trend voor de komende dagen bepalen. 

Er zijn redenen om aan te nemen dat de koers verder omhoog schiet. Denk bijvoorbeeld aan de S&P 500 die een zeer belangrijke trendlijn heeft doorbroken. Aangezien Bitcoin de trend volgt van deze aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zal dit heel positief kunnen uitpakken voor de koers.

Toch richt ik mij vandaag op een gegeven dat een iets minder rooskleurig beeld geeft. Daarvoor pakken we de volume indicator erbij. Dit geeft aan hoeveel er aan Bitcoin gekocht en verkocht wordt rond bepaalde prijsniveaus. 

De opwaartse beweging

De grafiek hieronder toont de prijsschommelingen van Bitcoin gedurende de afgelopen maanden. Zoals te zien is, laat de koers een sterk opwaartse trend zien sinds begin dit jaar. Echter, de koers beweegt momenteel zijwaarts voor een aantal dagen, en er zal binnenkort een besluit moeten worden genomen over welke richting Bitcoin zal gaan.

BTC/USD 1D

Veel Bitcoin enthusiasts op Twitter zijn ervan overtuigt te dat de koers alleen maar zal stijgen vanaf hier. Met de opmerking “the sky is the limit”. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat tijdens een opwaartse trend belangrijke niveaus als ondersteuning getest moeten worden, om vervolgens vanaf daar verder te stijgen. Dit zorgt voor meer kracht in de beweging.  

Volume indicator voorspelt een correctie

In eerdere analyses heb ik benadrukt dat een stijging pas als gezonde beweging wordt beschouwd als deze wordt ondersteund door volume. Dit wil zeggen dat we een stijging in de koers willen zien in combinatie met toenemend volume, aangezien dit aangeeft dat steeds meer mensen bereid zijn om Bitcoin te kopen. Helaas is dit niet wat we zien in de grafiek, de koers stijgt terwijl het volume afneemt, wat suggereert dat mensen minder bereidt zijn om Bitcoin te kopen op deze prijsniveaus.

Welke ondersteuningen zijn van belang?

Als er inderdaad een correctie komt, zijn de groene lijnen van groot belang voor Bitcoin als ondersteuning. Allereerst de kleine ondersteuning op de 22.350 dollar. Dit is geen gigantisch belangrijke ondersteuning. En het zal dan ook geen gekke gedachte zijn dat Bitcoin deze gaat verliezen. 

Chart

Description automatically generated

BTC/USD 4H

De tweede ondersteuningslijn voor Bitcoin ligt op 21.500 dollar, een niveau dat waarschijnlijk steviger is dan de eerste groene lijn. Als de koers dit prijsniveau vasthoudt, dan is het waarschijnlijk dat de stijging zal worden voortgezet. Echter, in het geval van volatiliteit en een grote daling van de prijs, is er nog altijd een laatste redmiddel: de 18.600 dollar. Dit is een belangrijk niveau waar Bitcoin in de afgelopen maanden veel steun heeft gevonden.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan het verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Als de prijs nog even sideways gaat rond het huidige prijs niveau, vormt zich dan geen reversed head and shoulders pattern?

    27 januari 2023
  • Er werd opgemerkt dat heel wat Bitcoin ingekocht werd vanwege de dreigende short squeeze posities. Bij kleine volumes kan dat snel tot een hogere koers leiden. Normaal zou je kunnen verachten dat een hogere koers tot verkoop zou leiden, maar blijkbaar wordt de koers hoog gehouden met als gedachte er moten bitcoins ingekocht worden en dan betalen ze om het even welke prijs want ze moeten wel. Als die koopverplichting ophoud kan de waarde inderdaad in elkaar storten…

    27 januari 2023