Ross Ulbricht van darknet website Silk Road noemt vanuit gevangenis bitcoin vrijheid

Ross Ulbricht zit al meer dan 200 dagen in de gevangenis. In totaal moet hij twee keer levenslang zitten vanwege zijn betrokkenheid bij Silk Road. In 2013 viel het doek voor online marktplaats Silk Road. Tot die tijd werd hier veel drugs en andere verboden producten en diensten verhandeld voor bitcoin. Ulbricht schrijft vanuit de gevangenis een vlammend betoog dat bitcoin vrijheid is. Hieronder de Nederlandse vertaling:

Door Ross Ulbricht

Er gebeurde iets speciaals in het eerste jaar dat Satoshi ons bitcoin gaf, iets dat niemand had verwacht en waarvan velen dachten dat dit onmogelijk zou zijn. Probeer je bitcoin in die tijd voor te stellen, voordat je er dingen mee kon kopen, voordat er een wisselkoers was, voordat iemand echt wist wat ermee zou gebeuren. Bitcoin begon niet als geld. Het werd geld, maar op een geheel andere manier dan hoe hoe al het geld wat hier aan voorafging deed. Bitcoin heeft heel veel mogelijk gemaakt en op veel manieren de wereld veranderd. Nog steeds begrijpen en waarderen we niet helemaal wat er in die vroege dagen van bitcoin gebeurde, toen bitcoin een speeltje voor nerds was.

Elk ander geld dat vóór bitcoin dateert, in de lange geschiedenis van de menselijke beschaving, kreeg waarde vanwege andere redenen dan dat het als geld gebruikt kon worden. Vee in Afrika, postzegels in de gevangenis, zeeschelpen en edelmetalen zijn allemaal als geld gebruikt en passen in dit patroon. De enige uitzondering is fiat-geld (iets dat door een autoriteit als geld wordt aangemerkt) maar zelfs nationale fiat-valuta’s werden ooit ondersteund door iets met eerdere waarde, zoals goud.

Bitcoin heeft dat allemaal veranderd. Bitcoin had geen eerdere waarde en niemand werd gedwongen het te gebruiken, maar op de een of andere manier werd het toch een ruilmiddel. Mensen die bitcoin niet begrijpen en er weinig om geven, kunnen het toch als betaling accepteren, omdat ze weten dat het kan worden gebruikt om iets anders te betalen. Of om simpelweg om te wisselen voor conventioneel geld.

Mensen noemen vaak de pizza’s die werden gekocht voor tienduizend bitcoins en achteraf bezien, lachen ze de kerel uit die een lunch van meerdere miljoenen dollars at. Ik ben meer geïnteresseerd in de persoon die twee perfect goede pizza’s heeft opgegeven voor alleen bitcoins. Wat zag hij in die bits en bytes, die digitale handtekening op iets dat mensen een blockchain noemden? Wat de verkoper ook heeft gemotiveerd, kan ook de reden zijn waarom vroege miners zijn ingestapt, zelfs toen je bitcoin nog niet kon verkopen, maar alleen maar kon oppotten. Dit kan de inspiratie zijn geweest waarom sommigen duizenden bitcoins hebben weggegeven. Wat het ook is, het is iets nieuws.

Klassieke economie zegt dat een uitwisseling van goederen of diensten pas plaatsvindt als beide partijen wat ze krijger hoger waarderen dan wat ze opgeven. Dus waar kwam de waarde vandaan? Volgens deze theorie had bitcoin nooit een succes mogen worden, maar het is toch gelukt. Zelfs een nieuw product heeft een bepaalde waarde, en early adopters nemen het risico dat ze niet direct waar voor hun geld krijgen. Ze verwachten uiteindelijk wel te profiteren van de uitwisseling.

Aan de andere kant, die early adaptors van bitcoin hadden nooit kunnen voorspellen waar bitcoin toe in staat is. Ze hadden alleen een droom, een overtuiging en genoeg aanstekelijk enthousiasme om van een digitale niche een fenomeen van miljarden dollars te worden. En hier beginnen we nu pas de gevolgen van te zien.

Ik zal je vertellen wat ik denk dat er is gebeurd, maar de waarheid is dat niemand het weet. Het is bijna magie dat bitcoin op de een of andere manier uit het niets is gekomen en zonder voorafgaande waarde of autoriteit geld is geworden. Maar de opkomst van bitcoin gebeurde niet in een vacuüm. Het was een oplossing voor een probleem waar cryptografen al jaren mee worstelden: hoe maak je digitaal geld dat niet vervalst kan worden, zonder een centrale autoriteit waar je op moet vertrouwen.

Dit probleem bleef net zo lang bestaan ​​dat sommigen de oplossing aan anderen overlieten. In plaats daarvan droomden ze over hoe onze toekomst eruit zou zien met gedecentraliseerd, digitaal geld. Ze droomden van een toekomst waarin de economische macht van de wereld voor iedereen toegankelijk is, waar waarde met een toetsaanslag overal kan worden overgedragen. Ze droomden van welvaart en vrijheid, alleen afhankelijk van de wiskunde van sterke encryptie.

Bitcoin werd daarom op vruchtbare grond geboren en werd met open armen ontvangen door degenen die erop hadden gewacht. Dit was een historisch moment voor hen, veel belangrijker dan pizza’s of elektriciteitsrekeningen door minen. De belofte van vrijheid en de aantrekkingskracht van het lot gaf de vroege gemeenschap energie.

Bitcoin werd bewust maar toch spontaan vanuit het niets geld. Onze wereld zal nooit meer dezelfde zijn.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.