Waarom wordt de waarde van bitcoin in euro’s uitgedrukt? En is volatiliteit goed of slecht?

De prijs van bitcoin wordt vrijwel overal nog gemeten in euro’s en dollars en dat is begrijpelijk aangezien fiatgeld nog steeds dominant is. Veel bitcoiners verwachten/hopen dat sats fiatgeld als rekeneenheid zal vervangen, maar we zijn nog lang niet in die fase van acceptatie.

Investeerder Anthony Pompliano verzet zich echter tegen deze geaccepteerde vorm van waardering van bitcoin. Hij werd geïnterviewd op CNBC en ging in op hoe de waarde van bitcoin wordt weergegeven, en sprak ook over de volatiliteit.

De huidige koers van bitcoin vind je hier. Deze schijnbare waarde wordt gemeten in euro’s en dat is gek, bitcoin wordt gemeten aan iets wat het eigenlijk zou moeten vervangen.

Bitcoin is bitcoin

Pompliano vindt dat bitcoin moet worden geprijsd in bitcoin. ‘Op deze manier is één Bitcoin nog steeds gelijk aan één Bitcoin.’

De waarde van Bitcoin, gemeten in bitcoin, verandert niet echt. Het deflatoire actief is zo ontworpen dat het in de loop van de tijd in waarde stijgt in plaats van in waarde daalt, zoals het geval is met de euro.

Problemen van fiat slaat over op bitcoin

Pompliano merkt echter op dat mensen dit deel negeren of over het hoofd zien omdat ze zo gewend zijn om euro’s in hun dagelijks leven te gebruiken. ‘Bitcoin was nooit echt bedoeld om in euro’s te worden geprijsd, omdat de problemen die de fiat-valuta al teisteren, ook van toepassing worden op bitcoin, zoals de volatiliteit.’

‘Fiat zelf is ook hypervolatiel,’ zei Pompliano. ‘We denken daar gewoon niet aan omdat alle goederen en diensten om ons heen in fiatgeld zijn geprijsd.’

Volatiliteit is goed én slecht

Pompliano ging nog verder in op de volatiliteit van bitcoin. Hij noemt dit een van de kenmerken van bitcoin is. Deze volatiliteit is een van de meest genoemde redenen van prominente figuren en regeringen om uit de buurt van bitcoin te blijven.

Hij ziet de volatiliteit van bitcoin echter niet als een slechte zaak. De investeerder legde uit dat volatiliteit vooral een kwestie is van hoe het een belegger beïnvloedt. Een voorbeeld hiervan is als de prijs van iets omhoog beweegt, kan de belegger hier winst uit halen. In dit geval is volatiliteit een goede zaak, maar als het tegenovergestelde gebeurt, wordt het als een slechte zaak beschouwd.

‘Volatiliteit is niet goed of slecht, toch? Kortom, volatiliteit is alleen slecht als het tegen je in gaat, dus als je naar een activum verlangt en het daalt, hou je niet van volatiliteit, als je naar een activum verlangt en het stijgt, hou je van volatiliteit.’

Elke dag nieuw geld

Pompliano heeft nog een sterk argument waarom het nergens op slaat om de waarde van bitcoin uit te drukken in fiatgeld. Er wordt namelijk zoveel bijgedrukt, dat de waarde van fiat elke dag afneemt. Wat is deze rekenmethode dan nog waard?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.