Categories: Wallet

Bitcoin wallet Electrum hack: 840 duizend euro gestolen

Hackers hebben een phishing-aanval uitgevoerd op walletprovider Electrum. Het lijkt erop of de hackers tot nog toe ongeveer 245 bitcoin hebben gestolen. Dit is 840 duizend euro waard.

Bitcoin direct naar hacker versturen

De hacker heeft de aanval ingezet door meerdere nep servers op het Electrum-netwerk te creëren. En dat had vooral gevolgen voor gebruikers van de wallet. Op het moment dat gebruikers inloggen en vervolgens bitcoin verzenden, zorgden deze nep servers ervoor dat een foutmelding in beeld kwam. Deze foutmelding verwees naar een kwaadaardige link naar malware, vermomd als wallet.

Daarnaast meldde Electrum dat de hacker veel servers (sybils) heeft toegevoegd, om efficiënter aan te vallen. Hiermee neemt de kans toe dat de gebruiker verbinding maakt met één van die foutieve servers.

Hacker volgen via Blockchain.info

Een Reddit-gebruiker vond het bitcoin-adres van de aanvaller, althans dat wordt aangenomen. Volg je dit kruimelspoor via Blockchain.info dan zie je dat de gestolen bitcoin van verschillende adressen komen. Op dit moment is op dat ontvangstadres in korte tijd ongeveer 245 BTC gestort. Zeg maar 840 duizend euro.

Electrum reageerde adequaat door een update vrij te geven. Versie 3.2.2 van hun eigen wallet is live gegaan.

De walletmaker legt op GitHub uit::

“We hebben de update niet direct vrijgegeven omdat de noodzaak er niet naar was. Maar de aanvaller dwong ons om de 3.3.2 release te versnellen”

Dit is overigens niet de enige cryptohack. Het gebeurt steeds vaker dat hackers kiezen voor het snelle geld.

Volgens een recent rapport van het blockchain-beveiligingsbedrijf CipherTrace is er dit jaar bijna aan 1 miljard dollar aan crypto gestolen. De meest opvallende diefstal van het jaar was de hack op Japanse wisselkantoor Coincheck. Zij verloren ruim 530 miljoen dollar waard aan cryptocurrency.

Jerrymie Marcus

Bitcoin gaat de wereld veranderen, daar geloof ik heilig in. Het wordt tijd voor een eerlijkere, decentrale wereld. Ik voel me dankbaar dat ik daar aan kan bijdragen door te schrijven en te informeren. Verder fungeer ik als hoofdredacteur voor het team.

Recent Posts

  • Overig

When Lambo? Volgens Lamborghini komt recordverkoop niet door bitcoin

In 2004 zag modehuis Burberry een flinke daling in de verkoop van hun kleding. Het merk en haar typische, kenmerkende…

7 uur ago
  • Overig

Waarom bitcoin criminelen geen anonimiteit biedt

Twaalf mensen zijn onlangs gearresteerd in Costa Rica en Spanje in verband met de ontvoering (en vermeende moord) van de…

1 dag ago
  • Ethereum

Nieuwe datum Constantinople update Ethereum bekend

De nieuwe datum voor de Constantinople update van Ethereum is bekend. Waarschijnlijk zal de update eind februari plaatsvinden, tussen 26…

2 dagen ago
  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Koers
  • Ripple

Crypto koers analyse: Bitcoin, Ripple en Ether

De bitcoin prijs beweegt zich sinds begin deze week in een nauwe marge. Aan welke kant gaat de koers uitbreken?…

2 dagen ago
  • Blockchain

Blockchain om muzikale rechten te beschermen

Blockchainbedrijf Bitfury Group kondigde woensdag de lancering aan van een muziek- en entertainmentdivisie. Zij gaan werken aan een open-source muziekplatform…

2 dagen ago
  • Koers

Bitcoin wordt meer waard dan goud

Tyler en Cameron Winklevoss blijven positief over bitcoin. De tweelingbroers denken dat bitcoin echt het nieuwe digitale goud kan worden…

3 dagen ago