Gouverneur Franse centrale bank: ‘Weinig tijd over om bitcoin te reguleren’

Francois Villeroy de Galhau, de man met de naam uit een sprookjesboek en gouverneur van de Franse centrale bank, heeft laten weten dat er weinig tijd meer is voor Europa om bitcoin te reguleren. Villeroy de Galhau is van mening dat Europa de hoogste prioriteit moet geven aan nieuwe regelgeving, omdat de monetaire soevereiniteit van de Europese Unie op het spel staat.

Tijdens de Paris Europlace financiële conferentie van vandaag geeft Villeroy aan dat hij denkt dat Europa nog 1 tot 2 jaar heeft om juridisch paal en perk te stellen. Doen we dat niet, dan lopen we het risico dat bitcoin te groot wordt. Dit gaat volgens hem ten koste van de monetaire soevereiniteit van Europa en heeft de potentie om de euro te verzwakken.

‘Geen tijd te verliezen’

Het is bijzonder om te zien hoe snel bitcoin van een lachertje naar een bedreiging voor het financiële systeem gaat. Enkele jaren gelden werd bitcoin nog totaal niet serieus genomen en was de gedachte dat het wel weer naar de achtergrond zou verdwijnen. Nu bedrijven als MicroStrategy en Tesla miljarden investeren in de digitale munt en El Salvador bitcoin als eerste land ter wereld adopteert als wettig betaalmiddel, lijkt de financiële wereld zich te realiseren dat bitcoin niet zomaar meer zal verdwijnen.

“Ik moet benadrukken hoe urgent het is: we hebben geen tijd te verliezen, misschien nog 1 tot 2 jaar. Zowel op het gebied van digitale munten en betalingen moeten we in Europa snel in beweging komen,” aldus Villeroy. Verder roept hij de Europese Unie op binnen enkele maanden met een juridisch raamwerk te komen, gezien de groeiende rol die cryptocurrency’s spelen in de markten.

Het gebruik van cash geld is de afgelopen maanden tijdens de pandemie alleen maar minder geworden. Villeroy ziet wat dat betreft een trend die kan leiden tot de marginalisatie van het geld van centrale banken. Dat is iets wat een gouverneur van een nationale centrale bank natuurlijk niet graag ziet gebeuren. Het is dan ook geen verrassing dat deze uitspraken komen van een gouverneur van een centrale bank.

Villeroy liet al eerder van zich horen over cryptocurrency’s

Het is niet de eerste keer dat Villeroy zich op deze manier uitspreekt over de industrie. Eerder waarschuwde de gouverneur van de Franse centrale bank voor de potentiële risico’s van privaat digitaal geld. In september gaf hij aan dat grote techbedrijven de potentie hebben om gehele private financiële infrastructuren en monetaire systemen op te tuigen.

Destijds doelde hij vooral op het gevaar dat bedrijven eigen stablecoins zouden lanceren, wat de financiële soevereiniteit van de Europese Unie in gevaar kon brengen. Als partijen als Facebook met netwerken van miljarden gebruikers het voor elkaar krijgen om een munt te lanceren, dan beginnen ze inderdaad aardig op een staat te lijken. Qua macht doen ze dan in ieder geval steeds minder onder voor soevereine staten.

De Franse centrale bank heeft in januari nog een pilot gedraaid voor hun eigen digitale centralebankgeld. In die pilot hebben investeerders in totaal voor 2 miljoen euro aan gesimuleerde aandelen verhandeld. De centrale bank van de Fransen heeft laten weten dit jaar nog nieuwe pilots te gaan draaien met hun digitale munt.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Het is weer hetzelfde riedeltje, ze zijn zo bang de macht te verliezen, want dat is het enige waar het om draait.
  Dat ze er ook weinig van snappen blijkt wel weer, door bitcoin op een hoop te gooien met bijvoorbeeld een munt van facebook.
  En ook denken met een CBDC de strijd aan te gaan.
  Ik hoop dat genoeg mensen snappen dat dat gewoon een euro in een nieuw jasje is.
  Bitcoin is mits goed zelf opgeslagen, van jou en de markt bepaald de prijs.
  De waarde van de euro wordt gemanipuleerd door de centrale banken en met in hun kielzog de overheden.
  Het ongebreideld nieuw geld in omloop brengen met daarbij de steeds verder oplopende schulden en uiteindelijk steeds hogere inflatie ( wat jou dus niet eerlijk wordt verteld) zal de waarde van die euro steeds verder uithollen.

  30 juni 2021