bitcoin

Bitcoins Ministerie van Defensie: het argument voor een wereldwijde reserve munteenheid zonder wapens

Anthony Pompliano verstuurt dagelijks zijn bevindingen en gedachten over bitcoin naar al zijn volgers. Hieronder een vertaling van zijn beste stuk van de afgelopen week.

In het verleden: sterkste leger, sterkste munt

Het land met het sterkste leger zorgt er historisch gezien voor, dat hun nationale monetaire systeem wereldwijd de standaard werd. Dit begon met de Zilveren Drachme van het Athene van de 5e eeuw voor Christus. Vervolgens deed Rome hetzelfde met hun Gouden Aureus (van de 1ste eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus) om de valuta in het jaar 312 na Christus te vervangen voor de zilveren Denarius-munt.

Toen het West-Romeinse Rijk viel en het Oost-Romeinse Rijk (Byzantijns Rijk) opbloeide, werd de zilveren Denarius vervangen door “Byzantijnse munten” of een “gouden Solidus.” Dit waren verder ontwikkelde varianten van  de munten van het West-Romeinse Rijk. Tijdens het begin van de 11e eeuw, werd de gouden Solidus geleidelijk minder waard en uiteindelijk verving keizer Alexios I Komnenos de munt voor “hyperpyron”, een verfijnde gouden munt dietwintig procent minder goud bevat.

Tegen het einde van de 7e eeuw zagen we de opkomst van de Islamitische Dinar. Het was pas in de 13e eeuw dat de Fiorino uit Florence wereldwijd dominant werd. Deze werd in de 15e eeuw alweer opgevolgd door de Ducato uit Venetië. In de 17e eeuw nam onze gulden het stokje over als wereldmunt. Voor het begin van de 19e eeuw nam het Britse Pond Sterling de rol van belangrijkste munteenheid ter wereld over. En dat zou zo blijven tot aan de tweede wereldoorlog.

Na de tweede wereldoorlog nam de US dollar de positie van wereldwijde reservevaluta in en de VS heeft deze status sinds WOII met hand en tand verdedigd.  Zoals eerder benoemd, bepaalt het machtigste land welke valuta de reserve valuta van de wereld is.

In de toekomst: bitcoin als wereldmunt zonder militaire macht

Deze trend gaat echter veranderen.

Tot nog toe bepaalde het land met de superieure militaire vuurkracht en tactieken de wereldmunt. Het maakte uit wie de overhand had op land, zee of lucht. Maar waar wij in de toekomst naar toe gaan, zullen de bommen, kogels, tanks, schepen en straaljagers niet zo belangrijk meer zijn als ze ooit waren. We maken de overstap van fysieke oorlogsvoering naar cyberoorlogvoering.

We hoeven niet langer troepen te sturen als we de kritieke infrastructuur van een land kunnen aanvallen, denk aan het elektriciteitsnet, banksysteem en publicaties in de media. Oorlog wordt nog minder noodzakelijk als de VS de Amerikaanse dollar kunnen bewapenen en hele landen afsnijden van het internationale financiële systeem, zoals Venezuela, Iran en Noord-Korea.

Er is echter één probleem met deze militaire, economische cyberstrategie: wat gebeurt er als een land niet aangevallen kan worden met militaire vuurkracht, economische sancties of cyberoorlogvoering?

Dit klinkt in eerste instantie misschien als een belachelijke vraag, maar dat is het niet. Of we het nu leuk vinden of niet, er is een groep mensen (het internet) die een nieuwe valuta (bitcoin) heeft gecreëerd die langzaam aan het strijden is om de wereldwijde reservevaluta te worden.

In plaats van een plan te bedenken om superioriteit te verwerven door andere landen of valuta’s aan te vallen, is bitcoin zo ontworpen dat het elke bekende aanval kan overleven. In het geval van bitcoin is de beste aanval een goede verdediging.

Dit zijn de drie belangrijkste bedreigingen voor de wereldwijde reservestatus van een valuta:

  1. Militaire superioriteit – Als je de wereldwijde reservevaluta beheerst en je superkrachtstatus wordt ingetrokken, heb je historisch gezien de algemene reservestatus verloren. Hoe hard staten ook proberen, er zijn geen individuen, bedrijven of fysieke locaties om aan te vallen. Geen enkele persoon of groep controleert bitcoin. Als een land een individu zou vangen of doden, zou er niets veranderen. Als een natiestaat alle miners in hun land zou opblazen, zou er niets veranderen. Ofwel, de gedecentraliseerde aard van bitcoin maakt militaire superioriteit niet relevant.
  2. Economische sancties – De VS hebben hun uiterste beste gedaan om de wereldwijde reservestatus te verdedigen door de Amerikaanse dollar te bewapenen. Helaas voor Amerika en haar bankiers, is er geen individu, bedrijf of land om aan te pakken als ze bitcoin willen stoppen. Niemand heeft de controle, daarom zijn de economische sancties irrelevant.
  3. Cyber-oorlogsvoering – In de afgelopen tien jaar is Bitcoin het veiligste computernetwerk ter wereld geworden. Er zijn honderden miljarden dollars aan prikkels voor iemand om met succes het systeem aan te vallen, maar niemand is er tot nu toe in geslaagd. Bovendien wordt het netwerk elke dag sterker (tot 10x in hash-snelheid gedurende de afgelopen 2,5 jaar), waardoor de beveiliging wordt uitgebreid. Vanwege het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin heb je niks aan cyberaanvallen.

Wat betekent dit precies?

Bitcoin is de eerste wereldvaluta die (1) niet wordt ondersteund door een natiestaat en (2) de eigenschap heeft om elke aanval door elk land in de wereld te weerstaan. De ‘defense first’ benadering van het ontwerp van bitcoin leidt waarschijnlijk tot een wereld waarin valutaoverheersing verschuift van militaire/economische/cyber superioriteit naar een decentrale superioriteit.

Het Ministerie van Defensie van Bitcoin heeft geen kogels, geen bommen, geen schepen, geen straaljagers en geen soldaten. Het heeft duizenden vrijwilligers en miljoenen computers over de hele wereld die samenwerken om ervoor te zorgen dat er geen single point of failure is.

De wereld verandert snel en landen lopen nu al achter. Bitcoin is de slapende reus die klaar staat om de eerste wereldwijde reserve munteenheid te worden, zonder ooit in een conflict te hoeven verkeren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.