Categorieën: Bitcoin nieuws

Bitcoin whale sterft uit: steeds meer bitcoin in handen van kleine investeerders

Een van de eigenschappen van bitcoin, is dat je via de blockchain precies kan bijhouden hoeveel bitcoin iedereen heeft. Dat geeft interessante inzichten. Volgens blockchain analysebureau Glassnode bezitten relatief steeds meer investeerders kleinere hoeveelheden bitcoin.

Verhouding tussen kleine en grote investeerders verandert

Het percentage van investeerders met minder dan tien bitcoin is in de afgelopen vijf jaar gestegen van 5,1 procent tot 13,8 procent. Deze stijging gaat ten koste van investeerders die 100 tot 100.000 bitcoin bezitten, dit percentage is gedaald van 62,9 procent tot 49,8 procent. Langzaam maar zeker sterft de bitcoin whale dus uit.

Deze verschuiving geeft aan dat er steeds meer investeerders zijn met een kleine hoeveelheid bitcoin. Het percentage investeerders die tussen de 0,1 en 1 bitcoin bezitten stijgt relatief het snelst. Vijf jaar geleden bestond deze groep nog uit slechts 0,58 procent van de gemeenschap, nu is dat percentage gegroeid naar 3,71 procent.

Grote spelers op de bitcoinmarkt zijn vooral exchanges

Maar wie zijn dan de 49,8 procent die zoveel bitcoin bezitten? Dat kan je zien op deze pagina, de zogenoemde Bitcoin Rich List. Het zijn vooral de exchanges die veel bitcoin in handen hebben. Zo bezit Huobi ruim 255.000 bitcoin (3 miljard dollar), en Binance meer dan 62.000 bitcoin (736 miljoen dollar).

Verder staan er op de lijst ook genoeg adressen van anonieme bitcoininvesteerders. Het is goed mogelijk dat veel bitcoins uit deze lijst inmiddels verloren zijn. Zo zijn er adressen die al sinds 2011 bitcoin bevatten, maar waaruit nog nooit bitcoin is verstuurd.

Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien zagen vroege investeerders in 2011 al de potentie van bitcoin en besloten zij nooit meer te verkopen. Dat, of deze bitcoineigenaren hebben ooit coins gekocht en zijn nu het wachtwoord van hun wallet vergeten. Naar schatting zijn er op deze manier meer dan 3 miljoen bitcoin voor altijd verloren. Bekijk je het zo, dan zullen er maximaal in totaal 18 miljoen bitcoin in omloop zijn, in plaats van 21 miljoen.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Recente artikelen

1 miljard dollar aan Bitcoin optiecontracten verlopen morgen: wat betekent dat?

Bijna een miljard dollar aan Bitcoin optiecontracten verlopen aanstaande vrijdag, volgens data van cryptocurrency analysbureau…

13 uur geleden

Bitcoin zou nu 15.000 dollar waard moeten zijn volgens analist Bloomberg

In de laatste maandelijkse nieuwsbrief Bloomberg Crypto Outlook, schrijft analist Mike McGlone dat bitcoin nu eigenlijk…

16 uur geleden

Analyse: Bitcoin kan komende dagen terug naar 10.500 dollar

Bitcoin heeft niet zijn beste week, maar op korte termijn ziet het ernaar uit dat…

18 uur geleden

‘Ethereum daalt naar 280 dollar voordat hype upgrade ETH2.0 prijs lanceert’

Ethereum en vrijwel alle andere altcoins zijn weer lekker volatiel, en de volatiliteit pakt deze…

19 uur geleden

Angst op de bitcoin markt, juist een goed moment om in te stappen?

Bitcoin is begin deze week flink in waarde gezakt. Dat zorgt voor veel onrust, onzekerheid…

21 uur geleden

Bitcoin nooit meer onder 6.700 dollar volgens deze indicator

Sommige investeerders hopen dat bitcoin nog flink gaat zakken, zodat ze goedkoop kunnen inslaan. Maar…

1 dag geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app. Nu €5,- gratis tegoed.

Check it out!