Bitcoin whales verzenden bijna twee miljard euro aan bitcoin voor een schijntje

Een van de grootste voordelen van bitcoin, is dat je waarde kan verzenden voor een schijntje vergeleken met wat banken rekenen. De afgelopen 24 uur zijn er twee grote bitcoin transacties verzonden door zogenaamde ‘whales.’ Dit zijn partijen met grote hoeveelheden bitcoin.

Nog een voordeel: er komt geen derde partij zoals een overheid of een bank aan te pas die invloed had kunnen hebben op deze transacties. Laat staan dat ze bij machte waren om deze transacties te stoppen.

Wat vooral opvalt, zijn de lage transactiekosten. Deze staan totaal niet in verhouding tot het verzonden bedrag, zelfs voor bitcoin begrippen is dit opmerkelijk. De eerste transactie bevatte 107.848 bitcoin, dat is ​​ongeveer 809 miljoen euro. Hiervoor is 0,02 bitcoin aan transactiekosten ingehouden, ofwel 150 euro. Zo simpel kan het soms zijn. De verzender van de tweede transactie van vergelijkbare waarde betaalde nog minder aan transactiekosten. Er werden 112.027 bitcoins verstuurd voor slechts 3,53 euro.

Niet te vergelijken met reguliere banken

We weten niet of deze transacties grensoverschrijdend zijn, maar dat maakt eigenlijk voor bitcoin helemaal niet uit. Of je nu bitcoins verzendt naar je buurman of naar Iran, de transactiekosten zijn hetzelfde. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat transacties van deze grootte veel meer zouden kosten via het normale banknetwerk. Ook zou een transactie zoals deze over meerdere schijven moeten gaan. Meerdere derde partijen verdienen dan aan de transactie en al deze partijen weten dan ook van deze transactie. Bovendien zou dit zomaar eens dagen kunnen duren.

Wat dat betreft heeft bitcoin in ieder geval deze twee streepjes voor op de banken: snelheid en kosten. Dit is ook precies wat Satoshi Nakamoto voor ogen had toen hij bitcoin ontwierp: internationale financiële vrijheid.

Net zoals de vorige generatie internetbankieren niet had kunnen bedenken, vertegenwoordigt bitcoin een ommekeer in hoe we met waarde omgaan. En hoe die waarde wordt verhandeld tussen mensen en bedrijven.

Wil je nu ook bitcoin verzenden? Koop dan je eerste bitcoin bij BTC Direct.

Koop Bitcoin

 

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Gigantische bedragen! Waarom worden die verplaatst?? Oorlog Syrië??

    15 oktober 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.