Jubileum: 5 leuke feitjes over het jarige whitepaper en bitcoin

Op 31 oktober 2008 was het niet alleen Halloween. Satoshi Nakamoto publiceerde op die dag namelijk zijn plan voor bitcoin. Een heel belangrijke dag, want dit acht pagina’s tellend whitepaper heeft de wereld op zijn gezet. Daarom herinneren we deze dag met vijf interessante feiten.

Feit 1: De identiteit van Satoshi Nakamoto is (nog steeds) onbekend

Satoshi Nakamoto is namelijk een pseudoniem. De bedenker van bitcoin gebruikt deze naam om anoniem te blijven. Tot op de dag van vandaag weten we niet wie het is. Het kan een man zijn, een vrouw, of zelfs een groep mensen.

Wel wordt er nog volop gespeculeerd wie de mysterieuze bedenker is. Verschillende namen passeerden de revue, zoals Nick Szabo, Hal Finney, Dorian Nakamoto en Craig Wright.

Feit 2: Niet iedereen was direct enthousiast

Na bijna elf jaar mag je bitcoin gerust een succes noemen. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend geweest. In eerste instantie waren mensen namelijk erg kritisch. Is bitcoin wel schaalbaar? Heeft bitcoin wel intrinsieke waarde? Hoe zorg je ervoor dat iedereen op het netwerk eerlijk is?

Terechte vragen, die tot op de dag van vandaag gesteld worden. Satoshi Nakamoto nam alle feedback ter harte en discussieerde zelf ook enthousiast mee. Mocht je tijd over hebben vandaag, deze thread is erg interessant om terug te lezen.

Feit 3: Bitcoin en blockchain nauwelijks in het whitepaper

In de whitepaper noemt Satoshi Nakamoto slechts twee keer het woord bitcoin. En dat is in de titel en de website. Satoshi Nakamoto is duidelijk geen marketeer!

Ook het woord blockchain wordt geen enkele keer benoemd. Satoshi Namakoto benoemt de woorden block en chain apart, en heeft het over een ‘keten van op hashes gebaseerde proof of work’. Maar ja, dat bekt wat minder lekker.

Feit 4: Bitcoin was al na ruim twee maanden live

Waarschijnlijk heeft Satoshi Nakamoto al hard aan bitcoin gewerkt voordat hij het whitepaper publiceerde. Na iets meer dan twee maanden stond het bitcoin netwerk al live. Op 3 januari minede Satoshi Nakamoto het eerste transcatieblok.

Dit transactieblok wordt ook wel het genesis blok genoemd. Je kan dit blok nog altijd terugvinden op de blockchain. In dit blok vind je alleen de eerste 50 bitcoin die gemined zijn. Want op het moment dat Satoshi zijn computer aanzwengelde was er nog maar een deelnemer op het netwerk: hij zelf.

Feit 5: Er wordt volop gedoneerd aan Satoshi

Daarover gesproken, die eerste 50 bitcoins zijn verstuurd naar een ontvangstadres wat waarschijnlijk van Satoshi Nakamoto is. Maar kijken we naar het adres, dan vinden we meer dan 50 bitcoin.

Nog elke dag sturen bitcoin gebruikers over heel de wereld bitcoin naar dit adres. Als een soort dankbetuiging naar Satoshi Nakamoto. Op dit moment staan er ruim 68 bitcoin op het adres. Op het moment van schrijven goed voor 559.844 euro. Daar kan je toch een mooie bezemkast van kopen in Amsterdam!

Wil je zelf het bitcoin whitepaper teruglezen? Bekijk de Nederlandse versie hier.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.