Vals: Bitcoin wordt voornamelijk gebruikt voor witwassen

Janet Yellen, de nieuwe minister van Financiën van Joe Biden, zei dat cryptocurrency’s bijzonder zorgelijk zijn als het gaat om criminele activiteiten en terrorismefinanciering.

Yellen zei: ‘Ik denk dat veel cryptocurrency’s worden gebruikt, althans in de zin van transacties, voornamelijk voor illegale financiering. En ik denk dat we echt manieren moeten zoeken waarop we het gebruik ervan kunnen beperken, en ervoor moeten zorgen dat het witwassen van geld niet via die kanalen plaatsvindt.’

Vorige week zei Christine Lagarde van de ECB iets soortgelijks.

Data suggereert anders

Het argument dat cryptocurrency gebruikt wordt om geld wit te wassen begint op een dood paard te lijken. Yellen en Lagarde geloven misschien dat cryptocurrency’s voornamelijk voor illegale financiering worden gebruikt, maar de gegevens laten iets anders zien.

Het merendeel van cryptocurrency wordt niet gebruikt voor criminele activiteiten. Volgens een rapport van Chainalysis uit 2021 vertegenwoordigde criminele activiteit in 2019 2,1% van het totale transactievolume van cryptocurrency (ongeveer 21,4 miljard dollar). In 2020 daalde het criminele aandeel van alle cryptocurrency-activiteit tot slechts 0,34% (10,0 miljard dollar).

Tot 5% fiatgeld voor witwassen

Volgens de VN wordt geschat dat tussen 2% en 5% van het mondiale BBP (1,6 tot 4 biljoen dollar) per jaar verband houdt met witwassen en illegale activiteiten. Dit betekent dat criminele activiteiten met behulp van cryptocurrency-transacties veel kleiner zijn dan fiat-valuta. Ook zie je een duidelijke trend dat dit elk jaar afneemt.

En privacy coins?

Toch wijzen sommige toezichthouders naar privacycoins zoals Zcash als bron van hun bezorgdheid over het witwassen van geld. Privacymunten gebruiken vaak het zero-knowledgeprotocol om informatie te beschermen tegen een andere partij bij een transactie. Zcash werkt bijvoorbeeld met een ‘opt-in’ privacyfunctie waar gebruikers kunnen beslissen of informatie transparant of afgeschermd is.

Vorig jaar heeft Rand Corporation een studie uitgevoerd naar use cases voor cryptocurrency en privacymunten. Rand is een non-profit onderzoeksorganisatie die helpt bij het verbeteren van beleid en besluitvorming door middel van onderzoek en analyse. In het rapport staat dat ondanks de ‘waargenomen aantrekkelijkheid van cryptocurrency’s voor witwasdoeleinden, naar schatting 99 procent van de cryptocurrency-transacties wordt uitgevoerd via gecentraliseerde beurzen, die onderworpen zijn aan AML / CFT-regelgeving vergelijkbaar met traditionele banken of beurzen.’

AML staat voor anti money laundering en CFT voor combating the financing of terrorism.

Het rapport concludeerde: ‘Zcash is een cryptocurrency die zero-knowledge proofs gebruikt om verbeterde privacy voor zijn gebruikers te bieden, maar er is weinig bewijs dat dit wordt misbruikt door kwaadwillende gebruikers.’ Het rapport schreef dat bitcoin zorgelijker is dan privacycoins, maar dat is maar om één reden: ‘Criminelen kiezen ervoor te gaan waar het geld is.’

Swift noemt aandeel relatief klein

Maar als we ons echt willen concentreren op waar het geld is, moeten we kijken naar door de overheid gesteunde, fysieke fiat. Volgens een rapport uit 2020 van SWIFT ‘zijn gevallen van witwassen door middel van cryptocurrency’s relatief klein in vergelijking met de hoeveelheden contant geld die op traditionele manier worden witgewassen.’

Voorbeelden genoeg

Vorige week kondigde het Amerikaanse FinCEN een handhavingsactie aan van 390.000.000 dollar tegen Capital One wegens zowel opzettelijke als nalatige schendingen van de Bank Secrecy Act (BSA).

Capital One gaf toe moedwillig te hebben nagelaten een effectief antiwitwasprogramma (AML) te implementeren en in stand te houden ter bescherming tegen het witwassen van geld. Capital One gaf ook toe dat het moedwillig niet duizenden verdachte activiteitenrapporten (SAR’s) heeft ingediend en heeft nagelaten duizenden valutatransactierapporten (CTR’s) in te dienen met betrekking tot een bepaalde bedrijfseenheid die bekend staat als de Check Cashing Group. De schendingen vonden plaats van ten minste 2008 tot en met 2014 en zorgden ervoor dat miljoenen dollars aan verdachte transacties niet tijdig en nauwkeurig werden gemeld, inclusief opbrengsten in verband met de georganiseerde misdaad, belastingontduiking, fraude en andere financiële misdrijven.

ING, ABN en Rabobank

Ook in Nederland zijn er voorbeelden ten over. Wat dacht je van de ING Bank. In september 2020 werd de bank nog in verlegenheid gebracht door dubieuze geldstromen, dit keer door betrokkenheid bij het wegsluizen van geld uit Rusland naar het Westen. Voor een soortgelijk vergrijp kreeg Deutsche Bank een boete van 630 miljoen euro.

In 2018 trof de bank een schikking omdat het de controles op witwassen slecht op orde had. In 2017 moest ING een schikking van 775 miljoen euro treffen wegens tekortschietende controles op witwassen.

Begin 2019 werd bekend dat Rabobank een boete van ruim 1 miljoen euro had gekregen, omdat het systeem waarmee de bank klanten op witwassen controleert tot en met 2016 niet scherp genoeg was.

Afgelopen woensdag schreef het Financieel Dagblad over een onderzoek naar ABN AMRO. Justitie startte in 2019 een onderzoek naar witwassen en de financiering van terrorisme. De bank wordt ervan verdacht ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd te hebben gemeld. Ook zouden cliënten niet voldoende onderzocht zijn en heeft de bank niet op tijd afscheid genomen van klanten.

Conclusie: Ja bitcoin en cryptocurrency’s worden gebruikt voor illegale activiteiten, maar wat niet? Het aandeel van cryptocurrency dat gebruikt wordt in het hele witwascircuit valt in het niet bij fiatgeld.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.