Moeilijkheidsgraad bitcoin daalt met meer dan 10%, wat doet dat met prijs?

Sasha Fleyshman van Arca verwacht dat de moeilijkheidsgraad bij de volgende aanpassing met meer dan 10% daalt. Hij onderzocht wat een daling van deze orde in het verleden voor de bitcoin koers heeft betekend en wat blijkt? Hij verwacht dat de koers nog verder daalt.

Weer een verlaging

Op 11 mei was de bitcoin block halving, dit was de derde halvering in de geschiedenis van bitcoin. Sinds de halving is de moeilijkheidsgraad één keer eerder bijgesteld, dat was op 20 mei en toen werd deze met 6% naar beneden bijgesteld.

Wat is het nut van een aanpassing?

De automatische aanpassing van de moeilijkheidsgraad is één van de pareltjes van Satoshi. Nadat er 2016 nieuwe blokken zijn toegevoegd past de moeilijkheidsgraad zich aan de beschikbare rekenkracht tijdens de periode dat die 2016 blokken zijn toegevoegd. Het doel is om een gemiddelde van 10 minuten per nieuw blok aan te houden. Dat betekent dat de moeilijkheidsgraad omhoog moet als de rekenkracht in die periode is gestegen, anders worden blokken te snel gevonden.

In dit geval is de rekenkracht gedaald. Veel miners kozen ervoor om (tijdelijk) te stoppen omdat het minder rendabel is om nu bitcoins te minen. Doordat de rekenkracht daalt is de kans aanwezig dat het langer dan 10 minuten duurt voordat een blok toegevoegd wordt aan de blockchain. Daarom wordt de moeilijkheidsgraad naar beneden bijgesteld.

Miners capituleren

Tot aan de halving op 11 mei nam de rekenkracht alleen maar toe, dit betekent dat het vooral voor miners met oudere apparatuur moeilijk wordt om te concurreren en winstgevend te blijven. Daarnaast halveerde de beloning ook, in plaats van 12,50 bitcoins krijgen miners nog maar 6,25 bitcoins per gevonden blok. En als de prijs dan ook nog eens daalt, dan wordt het moeilijk om rendabel te blijven.

Een mogelijk gevolg hiervan is dat miners met oudere machines capituleren. Hiermee wordt bedoeld dat ze hun bitcoins verkopen op de markt om hun operationele kosten te dekken. Hierdoor daalt de prijs. Gisteren schreven wij nog over één enkele miner die door te verkopen de koers met 7% liet dalen.

Aanpassing leidt tot dalende koers

Fleyshman kijkt terug op meerdere neerwaartse aanpassingen vanaf november 2018 en de impact hiervan op de prijzen. Op 16 november, 3 december en 20 december 2018 daalde de moeilijkheidsgraad met respectievelijk 7,39 procent, 15,13 procent en 9,56 procent.

Elke aanpassing leidde tot een dalende koers:

Het wordt de derde grote neerwaartse moeilijkheidsaanpassing in wat ik beschouw als het moderne ASIC-tijdperk. Nu er nieuwe S19’s op de markt zijn, zal het interessant zijn om te zien wat dit doet met de rekenkracht.

Met ASIC-tijdperk doelt hij op de apparatuur die miners gebruiken om te minen. Heel vroeger kon dat nog met je laptop van de Lidl, maar nu gebruiken miners gespecialiseerde chips. En met S19 doelt hij op een bepaald type ASIC.

Wat zegt de theorie?

Er doen een paar theorieën de rondte over wat de bitcoin koers gaat doen op basis van de dalende moeilijkheidsgraad. De koers heeft moeite om boven de 10.000 dollar uit te breken. Dat betekent dat de inkomsten na de halving in ieder geval niet zijn gestegen. Dit kan ervoor zorgen dat nog meer kleine miners ermee stoppen en dat ze hun voorraad bitcoins verkopen.

Maar er zijn ook ideeën dat de kleine miners geen bitcoins meer hebben om te capituleren. Of dat de meeste miners hun bitcoins voor de halving planmatig hebben verkocht. De halving komt namelijk niet als een verrassing, het is al sinds 2009 bekend wanneer een halving ongeveer plaatsvindt.

Interessant is om de Bitcoin Difficulty Ribbon van Willy Woo in de gaten te houden. Wanneer het lint wordt samengedrukt, of negatief wordt omgedraaid, is dit het beste moment om in te kopen en blootstelling aan Bitcoin te krijgen. Het lint (ribbon) bestaat uit verschillende voortschrijdende gemiddelden van de moeilijkheidsgraad van minen. Dit model hanteert tijdschalen van 9 tot 200 dagen. Over het algemeen geldt dat naarmate de moeilijkheid van het minen toeneemt, het voortschrijdend gemiddelde van 9 dagen meestal hoger is dan het voortschrijdend gemiddelde van 200 dagen.

Wanneer het lint echter samengedrukt wordt of zelfs omdraait, dan kan dit duiden op dat de moeilijkheidsgraad minder snel toeneemt, of zelfs dat de moeilijkheidsgraad afneemt. Willy Woo noemt dit een goed moment om te kopen, hierna stijgt de koers. Dat kan je hieronder ook zelf waarnemen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.