Bitcoin levert 7% in en zakt onder 40.000 euro, twee mogelijke redenen

Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar vlak voor bedtijd gisteravond zakte de koers van bitcoin ontzettend hard. Eerst door de grens van 40.000 euro en toen steeds verder. Wat was er aan de hand?

Er is nooit met volledige zekerheid een causaal verband aan te wijzen, vaak spelen meerdere factoren een rol. We bekijken er twee in dit artikel.

Renteverhoging van Amerikaanse centrale bank

Hoewel we het graag anders zouden zien, is bitcoin hoog gecorreleerd aan de aandelenmarkten. Eind vorig jaar stond de 100-daagse correlatiecoëfficiënt van Bitcoin en de S&P 500 op 0,33, een van de hoogste van 2021. Een coëfficiënt van 1 betekent dat beide activa zich gedragen als Ronald en Frank de Boer, terwijl min-1 juist laat zien dat ze in tegengestelde richtingen bewegen.

Als zodanig kan de dalende koers van vannacht en vanochtend verband houden met vergelijkbare, maar mildere verliezen op de aandelenmarkt. De Nasdaq verloor de afgelopen 24 uur 3,3%, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode 1,9% verloor.

Die verliezen op de aandelenmarkt worden toegeschreven aan de Amerikaanse Federal Reserve. De FED zei namelijk dat ze de komende maanden zal beginnen met het verhogen van de rentetarieven. Dit zorgt weer voor allemaal andere emoties rondom inflatie.

Er wordt aangenomen dat deze renteverhoging op z’n vroegst in maart al kan komen. De angst voor zo’n grote beslissing in zo’n kort tijdsbestek kan ervoor hebben gezorgd dat investeerders geld voor hun eieren kiezen.

Onrust Kazachstan zorgt voor dalende rekenkracht bitcoin

Kazachstan hebben begin deze week een landelijke noodtoestand uitgeroepen toen burgers protesteerden tegen de stijging van de brandstofprijzen. Dit heeft inmiddels geleid tot het aftreden van de regering.

De NOS schrijft: ‘Het aftreden van de regering en de maatregelen van de president volgen op een onrustige nacht, waarin op verschillende plaatsen tot in de vroege uurtjes is betoogd tegen de prijzen van het vloeibare gas. Op Nieuwjaarsdag steeg de prijs van lpg plots van 50 à 60 Kazachse tenge (10 à 12 eurocent) naar 120 tenge (24 eurocent) per liter. Dat leidde tot grote verontwaardiging bij veel Kazachen, die veelal in auto’s met een lpg-tank rijden.’

Als gevolg van de protesten sloot de regering van Kazachstan het internet af, volgens nu.nl, wat tot gevolg had dat veel bitcoin miners offline gingen.

Volgens de Universiteit van Cambridge is Kazachstan goed voor ongeveer 21,9% van de wereldwijde hash-snelheid.

Volgens gegevens van Coinwarz daalde de rekenkracht van een piek van 194 EH/s op 4 januari naar een dieptepunt van 168 EH/s tijdens de internetstoring in Kazachstan. Het internetverbod is waarschijnlijk de reden achter de daling van de wereldwijde rekenkracht online.

De dalende rekenkracht had wellicht geen directe koersdaling tot gevolg, maar droeg waarschijnlijk wel bij aan het negatieve sentiment op de markt.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ronald de Frank de Boer?

  6 januari 2022
 • Wanneer gaan jullie eens beseffen dat het nieuws helemaal geen verband heeft met de koers. Geen. Nul. De kans dat deze daling zou gebeuren was zeer groot, als je TA goed kunt toepassen dan zou je dit geweten hebben.

  De grote, succesvolle traders weten dit ook.

  6 januari 2022
  • Heb je ook enig idee wanneer het wel weer de goede kant op gaat 😉

   6 januari 2022
  • Wat is TA?

   6 januari 2022
 • Dag anoniem,

  Ik ben pas begonnen met traden en moet veel leren.
  Wat is TA?
  en waar/bij wie of welke manier kan ik op de juiste manier leren traden?

  6 januari 2022
  • TA = technische analyse.

   6 januari 2022
  • technische analyse

   6 januari 2022
  • TA=technische analyse

   6 januari 2022
  • TA staat voor technische analyse
   Dus je had in de TA kunnen voorspellen dat we omlaag gaan. Let op dit is nooit helemaal zeker.
   Niemand weet wat de koers doet, de een zegt omhoog en de ander omlaag. Ook hun zitten er vaak naast.

   6 januari 2022
  • Zoek op TA traden en je antwoord is vervuld…

   6 januari 2022
  • Precies, als het allemaal zo voorspelbaar is: wanneer moet ik instappen?

   6 januari 2022
  • dan hoop ik dat je iet teveel geld hebt ingezet. elk persoon ziet toch wel dat de koers nergens op slaat. kunnen ze wel roepen 100000 of bullish. dan zakt de koers weer als die zin heeft. hij heeft wel 1 record verbroken, 100000keer gedaald in een jaar. en schrijvers hou mensen niet voor de gek met die zogenaamde hoopvolle analyses. hij mag blij zijn dat die niet daal t naar 0 euro

   6 januari 2022
 • @ Anoniem,

  Alle tech fondsen staan paar procent in de min dat begon gisteren al in de US China/Japan ook en vandaag EU ook dat gaat niet altijd gelijk op maar soms wel en als die 3-5 in de min gaan gaat crypto soms 2-3 keer zo hard.

  @Stef
  TA is Technische Analyse. ik hecht daar meestal niet zon waarde aan helemaal niet bij crypto die analyses zitten er net zo veel naast als dat ze gelijk hebben.

  6 januari 2022
 • TA= technische analyse

  6 januari 2022
 • Crypto is een risc on asset geworden. Helaas zou ik zeggen en reageert daarom net als alle tech of growth aandelen. Deze dump is volledig te wijten aan de FED notulen en nergens anders door. Ja de TA gaf aan dat het er in zat en ja de leveraged trades waren weer op een all time high maar de trigger was toch echt de FED..
  Voorlopig hoef je nergens op te rekenen, hopen dat niet de 3x regionen opgezocht worden want dan is het bye bye

  6 januari 2022
 • Je gokt en wint of verliest. Er zit geen enkele logica in. Gewoon leuk om te doen, net als het casino. Iedereen kan gewichtige taal uitkramen. Maar de beurskrach zag ook niemand aankomen. Allemaal gebakken lucht. Tuurlijk als je er boven zit, en flink te mixen kon je er schat hemeltje rijk mee worden, dat gaat niet meer gebeuren. De cryptomarkt is te groot geworden.

  6 januari 2022
 • Ik lees dat een aantal mensen geen waarde hecht aan TA. TA is de basis om succesvol in Coins te traden. TA geeft nooit 100% zekerheid. Er zijn altijd trades die niet lopen. De huidige koersdaling was een scenario ook op basis van TA .
  Wat echter nimmer vergeten mag worden is het feit dat de koers uiteindelijk neerwaarts wordt gemanoeuvreerd door de grote traders. Hun doel is het ophalen van liquiditeit. Dat doen ze door de koers neerwaarts te drukken net onder support levels, daar liggen veel stoplosses. Ik verwacht zelfs nog een move down naar de major liquiditeitslevels even onder de 42k en rond de 39k. Daar moet de koers dan steun vinden, zo niet dan is de 30k mogelijk. Dit een een scenario gebaseerd op TA. Zo werken alle grote traders ook! Dit wordt een spannende week. Er is echter opvallende weinig volume geweest afgelopen nacht. Korte move naar 39k (alleen een wick) zou mooi zijn. Dan weer up waarbij het oude support level van 45k weer resistance gaat worden. Daar kan bij voldoende volume snel doorheen gebroken worden. Denk er aan niet traden nu is ook traden.

  6 januari 2022
 • Geld voor je eieren kiezen ?
  De schrijver weet wel waar de klepel hangt maar hoort de klok niet luiden of zoiets.

  6 januari 2022
  • Je zit nu in een markt waarin je eerst moet afwachten welke richting het op gaat. Meest voor de hand liggende scenario is ophalen major liquiditeit. Dus down, maar hoever, dat weet niemand. Het nu short gaan ligt voor de hand, maar staat daar voldoende beloning t.o. RR. Eerst 42k lijkt meest logische scenario, maar dan komt het niveau van 39600 ook in beeld. Lekker hapje voor de grote traders. Dat latente echt niet liggen, dus drukken ze de koers naar beneden. Hopelijk alleen korte wick, dus dan redelijke sluiting op daily(wat is redelijk?). Scenario kan dan weer bullish worden.
   Dat weet echter niemand, want down naar 30k kan ook nog, zeker in combinatie met negatief nieuws (S & P enz enz). Hoor de klok wel luiden, maar is het voor een normale kerkdienst of voor een begrafenis.

   6 januari 2022
 • wat is een wick ?

  6 januari 2022
 • Vorig jaar zakte de bitcoin gigantisch. Daarna werd een record bereikt.

  6 januari 2022
 • Het is niet meer dan gokken die crypto. Iedere dag flutadviezen volgen kan natuurlijk. Er is niemand die het weet waarom een koers zomaar in elkaar dondert.

  6 januari 2022
 • Interresant!

  7 januari 2022