Bitcoin zakt onder 20.000 euro, angst vanwege dump Mt.Gox

De bitcoin koers ziet er niet goed uit, de waarde is gedaald tot onder de 20.000 euro. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, en in dit artikel kijken we naar een van deze redenen: Mt.Gox geeft vanaf vandaag 137.000 bitcoin terug aan klanten. Wat betekent dit voor de markt?

Bitcoin koers terug onder 20.000 euro

In het holst van de nacht is bitcoin begonnen aan een daling. Deze daling ziet er op de grafiek hieronder heel dramatisch uit, maar in de realiteit is BTC met 1% gedaald ten opzichte van gisteren. De actuele bitcoin koers is 19.838 euro, het is voor het eerst sinds 13 juli dat de waarde onder de 20.000 euro uitkomt.

Mt.Gox en de 137.000 bitcoin

Het nieuws is dat gedupeerden van de gehackte cryptobeurs Mt.Gox een deel van hun bitcoin terug krijgen. In totaal worden er 137.000 bitcoin teruggegeven. De angst is dat deze allemaal gedumpt kunnen worden, wat uiteraard negatieve gevolgen kan hebben voor de bitcoin koers.

Maar die angst is ietwat overdreven. De bitcoins worden namelijk niet allemaal tegelijkertijd uitgedeeld, maar geleidelijk. Gedupeerden kregen tijdens het registratieverzoek de mogelijkheid om hun bitcoin vervroegd te krijgen, in een gedeeltelijke betaling ineens of te wachten tot het einde van de civiele rehabilitatie zodra er meer geld beschikbaar is voor uitbetaling.

Proces uitbetaling bitcoin kan maanden duren

De uitbetaling zal eind augustus beginnen, zoals blijkt uit de documentatie van de door de rechtbank aangestelde trustee Nobauaki Kobayashi.

“Na overleg met de Rekenkamer en in overeenstemming met het Rehabilitatieplan, is de Rehabilitatie Trustee van plan om de toewijzing enz. vast te stellen. Restrictiereferentieperiode vanaf ongeveer eind augustus van dit jaar totdat alle of een deel van de terugbetalingen die zijn gedaan als initiële terugbetalingen zijn voltooid voor veilige terugbetalingen,” zei Kobayashi.

Volgens crypto-analist Danny Devan kan dit proces enkele maanden duren en vormt het geen onmiddellijke bedreiging voor de koers van bitcoin.

“Er circuleert zoveel valse informatie op Twitter, dus laten we iets ophelderen. Mt.Gox geeft morgen niet ALLE 137.000 bitcoin vrij. Het begint morgen met het terugbetalingsproces, zodat schuldeisers hun bitcoin beginnen te ontvangen. Het hele proces zal maanden duren!,” tweette Devan op 27 augustus.

Worden de bitcoins wel gedumpt?

In plaats van dat alle bitcoins tegelijkertijd worden gedumpt, en de koers een megacrash ziet, lijkt het eerder op een langzame weg naar beneden. Althans, dat is als je er van uit gaat dat de bitcoins werkelijk worden verkocht.

In de realiteit hebben de crediteuren meerdere bitcoincycles meegemaakt, ze hebben de koers op en neer zien gaan en weten ook dat de cryptomarkt nu in een bearmarkt zit.

Miles Deutscher zegt hierboven dat de kans groot is dat grote fondsen zich al hebben ontfermd over de bitcoins van kleinere crediteuren. Wie wil verkopen, heeft waarschijnlijk al verkocht.

Mt.Gox eerste grote bitcoinbeurs ter wereld

Mt.Gox was de eerste en (in die tijd) de grootste bitcoin exchange ter wereld. In juli 2010 opende Mt. Gox haar deuren, en in 2011 werd de exchange overgenomen door Mark Karpeles.

Onder zijn leiding ging het echter niet goed. In 2011 had de bitcoin exchange te maken met een hack, waardoor er veel bitcoin verloren ging. En in de jaren hierna werd er structureel en geleidelijk bitcoin gestolen uit de wallets van de exchange. In totaal zijn er 850.000 bitcoins verloren gegaan.

In 2014 kondigde Mt. Gox haar faillissement aan en schuldeisers lijken nu eindelijk betaald te kunnen worden.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Deze informatie is sinds 2 weken geleden bekend. Tenminste op You Tube.

    29 augustus 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.