Bitcoin zakt: is 12.000 dollar de nieuwe bodem?
Black Friday kwam vroeg voor cryptocurrency. In een paar uur tijd maakte bitcoin een duikvlucht van bijna 17 procent, naar 16.200 dollar (13.579 euro). Wat kunnen we van de cryptocurrency verwachten?
Meer bitcoins op beurzen, daling verwacht
Volgens cryptocurrency analsyebureau CryptoQuant kan de bitcoin koers nog verder dalen. Investeerders sturen namelijk nog steeds relatief veel bitcoins naar beurzen. Deze bitcoins zorgen voor meer verkoopdruk.
Ki Young Ju, de CEO van CryptoQuant, legt uit: “We kunnen meer bitcoin correcties verwachten. De gemiddelde instroom van bitcoins blijft hoog (gemiddelde van 144 transactieblokken). Naar mijn mening gaat de koers verder corrigeren of zijwaarts bewegen deze week, en zullen we de 20.000 dollar in december breken.”
Bitcoin kan naar 12.000 dollar
Volgens crypto-analist CryptoKea is het geen wonder dat bitcoin corrigeerde gisteren. Hij baseert zich op de Mayer Multiple indicator. Die heeft misschien nog wat uitleg nodig.
Hieronder zie je de daggrafiek van bitcoin. De groene lijn onder de koers is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 dagen. Deze wordt ook wel de 200-dagen moving average genoemd.
Deze lijn wordt door technisch analisten vaak gebruikt om een trend op lange termijn te bepalen. Beweegt de koers onder de lijn, dan is er sprake van een negatieve trend. Erboven is een positieve trend.
Investeerder Trace Mayer kwam erachter dat de koers van bitcoin vaak een top bereikt wanneer de huidige bitcoin prijs factor 2,4 hoger is dan de 200-dagen moving average.
Maar trader CryptoKea gaat een stapje verder. Hij berekende meer niveaus op basis van de 200-dagen moving average. De gele band is bijvoorbeeld tussen factor 1.1 en factor 1.7 van het 200-daags gemiddelde. Dat klinkt ingewikkeld, maar deze band is in de vorige bull market erg belangrijk geweest. Je ziet dat de gele lijnen in die tijd belangrijke weerstanden en ondersteuningen aangaven.
Het goede nieuws is dat de lijnen stijgen, bitcoin bevindt zich nog steeds in een stijgende trend. Het minder goede nieuws is dat bitcoin meer ruimte heeft om te dalen. De onderkant van de gele band komt namelijk neer op ongeveer 12.200 dollar (10.235 euro).
Ook volgens deze indicator
Een andere indicator wijst op dezelfde koersdaling. Deze Golden Ratio Multiplier kijkt ook naar voortschrijdende gemiddeldes, maar dan naar andere cijfers. De onderste lijn is het gemiddelde van de afgelopen 111 dagen. De twee bovenste lijnen zijn afgeleiden van de 365-dagen moving average. De rode lijn is een vermenigvuldiging van 1,6 van deze moving average, en de groene lijn een vermenigvuldiging van 2. Deze cijfers zijn niet toevallig, maar gebaseerd op de reeks van Fibonacci.
Genoeg wiskunde, deze lijnen waren in het begin van de vorige cyclus een handige manier om weerstanden en ondersteuningen te bepalen. Dat zie je op de grafiek hieronder. Je kijkt naar de koers van 2016 tot en met halverwege 2017.
Ook nu zijn deze lijnen relevant. Bitcoin ondervond weerstand op de bovenste lijn. De eerste ondersteuning vinden we op de rode lijn rond 15.800 dollar (13.250 euro). De volgende ondersteuning is de zwarte lijn op 12.600 dollar (10.556 euro).
Wat zijn de verwachtingen?
Als we dit samenvatten, wat zijn dan de verwachtingen? Je kan rekening houden met de prijzen op de grafiek hieronder.
Volgens de Golden Ration Multiplier vinden we de eerste ondersteuning rond 15.800 dollar (13.250 euro).
Daaronder is 13.880 dollar (11.640 euro) een belangrijk steunpunt. Eind 2017 en begin 2018 was deze lijn een sterke weerstand. En ook in 2019 zagen we deze prijs terug, het was de hoogste waarde van dat jaar.
In het meest negatieve scenario zakt de koers terug tot 12.270 dollar (10.290 euro), de onderste lijn op de grafiek.