Analyse: Bitcoin zoekt bodem, binnenkort naar 39.000 dollar?

De maand juni is voorbij en daarmee heeft bitcoin een nieuwe maand-kaars gemaakt. Openings- en sluitingsprijs waren afgerond 37.000 dollar en 35.000 dollar (31.237 en 29.549 euro respectievelijk). Bitcoin bewoog op en neer, maar uiteindelijk was de daling slechts 2.000 dollar (1.689 euro). Zie de grafiek hieronder, waar elke kaars een maand data weergeeft. De laatste is juli in wording.

Bron: Tradingview

Alhoewel het een daling betreft is het maar een schijntje van de maand mei. Toen zakte de koers met meer dan 20.000 dollar (16.885 euro). De daling zit er nog wel in, maar vlakt al af. Ook de nieuwe maand opent alweer met een stevige daling. Zal bitcoin snel de bodem bereiken? Laten we even kijken op lagere tijdvakken.

Week verloopt slecht

Zoals te zien in de weekgrafiek hieronder, in dollars en met een kaars voor elke week, verloopt de week slecht: de prijs daalt al onder de 34.600 dollar (29.200 euro) en ook onder de EMA50, de oranje lijn. EMA staat voor Exponential Moving Average en is een gewogen gemiddelde over een aantal kaarsen, hier dus 50.

Bron: Tradingview

De vorige weken hebben ook allemaal een lont onder het support van 34.600 dollar (29.211 euro) hangen, dus laten we er maar vanuit gaan dat dit nu de lont in aanmaak is en dat de prijs deze week nog boven dit support komt. Is dat realistisch? We kijken even op dagniveau voor meer details.

Prijs weer op dag-support

In de daggrafiek hieronder zien we dat, op wat uitschieters na, de prijs al een tijdje gevangen zit tussen de 33.300 dollar (28.113 euro) en 39.300 dollar (33.179 euro). Op het moment van schrijven zit de prijs precies op de onderste van de twee en is er nog sprake van support.

Bron: Tradingview

Als deze ondersteuning standhoudt kan de prijs weer naar bovengrens opklimmen. Als dat lukt dan komt het wellicht ook goed met de weekprijs, en kan de maand nog positief beginnen. We kijken nog even naar het 4-uursniveau om te zien wat er daar gebeurt met de support.

Testen van support

Op de 4-uursgrafiek hieronder is te zien dat de support van 33.300 dollar (28.113 euro) nog steeds zijn werk doet. Na de vorige doorbraak op 27 juni kan dit de test zijn vanwaar de prijs weer omhoog koerst.

Bron: Tradingview

Het klassieke patroon kan ons hier redding brengen: weerstand, doorbraak, testen. Eerst heeft de prijs moeite door de weerstand te breken (zie “weerstand”). Dan lukt dat toch met overtuiging (zie “doorbraak”) er volgen een paar kaarsen boven de oude weerstand. Dan daalt de prijs ineens tot de oude weerstand en gebruikt dat als support. Vanaf daar wordt dan weer een klim gestart. Alle stappen zijn hier nu doorlopen, het enige wat nog moet gebeuren is de stijging.

Prognose

Wat mogen we verwachten als bovenstaande ook echt gebeurt? En wat krijgen we voor onze kiezen als dit niet zo loopt? We geven twee scenario’s: één bearish (negatief) en één bullish (positief).

Bron: Tradingview

Bearish
We leunen weer op de support van de 33.300 dollar (28.113 euro), de oranje lijn. Mocht deze steun niet houden dan is de 30.000 dollar (25.327 euro) de volgende support waar we dan op moeten vertrouwen, zie de rode lijn. Als deze niet houdt dan kunnen we doorzakken naar 20.000 dollar (16.885 euro), zoals we gisteren zagen in de waaier.

Bullish
Is de steun voldoende dan kunnen we weer klimmen naar de 39.300 dollar (33.179 euro), de groene lijn. Het zou ook wel mooi zijn, want dan heeft bitcoin de bodem hier gevonden en kan op volgorde de dag, de week, en ook de nieuwe maand groen kleuren.


Alexander studeert rechten en heeft een achtergrond in de politiek. Naast zijn interesse in de blockchain technologie, richt hij zich vooral op de koers-technische benadering van cryptomunten. Met name de cyclivorming, die we ook in veel andere aspecten van het leven tegenkomen, zoals oorlog en welvaart, vindt hij uiterst fascinerend.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Geweldige analyse, het kan vriezen en het kan dooien.

  2 juli 2021
  • Tja. Er is geen K/W waar je iets mee kan.
   En schaarste is er ook iet meer met keuze uit duzenden coins.
   Ik koop nog ff niks

   2 juli 2021