Crypto ontvangstadressen op zwarte lijst van Amerika

De US Department of the Treasury voegt nu officieel crypto adressen toe aan hun ‘individual sanctions list’, een soort zwarte lijst.

Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) meldde woensdag dat ze twee Iraanse verdachten  gaan toevoegen aan hun ‘Specially Designated Nationals’ (SDN). Voor de eerste keer worden nu ook bitcoin adressen toegevoegd aan deze profielen, naast andere persoonlijke informatie zoals woonadressen, emailadressen enzovoort.

OFAC was in maart van dit jaar al aan het onderzoeken of bitcoinadressen ook toegevoegd konden worden. De uitkomst van het onderzoek? Cryptocurrency’s zijn vergelijkbaar met fiat valuta, bankrekeningen én bitcoinontvangstadressen staan nu dus op de SDN-lijst.  Dit betekent dat het verboden is voor Amerikanen om crypto naar deze twee ontvangstadressen te sturen.

De minister voor terrorisme en financiële inlichtingen Sigal Mandelker zegt hierover: “We publiceren de digitale currency adressen om mensen die slechte bedoelingen hebben in de blockchain te identificeren. De organisatie zal Iran en andere regimes die proberen de digitale currencies te misbruiken agressief achtervolgen.”

Ransomeware leidt tot 7000 bitcoin

De ontvangstadressen zijn van Khorashadizadeh en Ghorbaniyan. Zij zijn toegevoegd aan de lijst omdat zij hebben bijgedragen aan de SamSam ransomeware. Deze malafide software heeft meer dan tweehonderd slachtoffers gemaakt waaronder bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten en overheidsinstanties.

De ransomeware vergrendelt data en gijzelt hiermee organisaties. Slachtoffers moeten bitcoin overmaken om de data weer te kunnen gebruiken.

OFAC claimt dat Khorashadizadeh en Ghorbaniya meer dan zeven duizend bitcoin hebben ontvangen vanwege de SamSam ransomeware. Tegen de koers van vandaag is dat ongeveer 25 miljoen euro waard.  De twee hebben de bitcoin omgezet naar Rial, de Iraanse nationale munt. Dit werd vervolgens zouden vervolgens de nationale valuta hebben gestort op Iranese bankrekeningen.

De twee hebben hiervoor meer dan veertig crypto-exchanges gebruikt, inclusief Amerikaanse exchanges.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.