Zweden en Noorwegen nemen rol China over: bitcoin mining verhuist naar Europa

Philip Salter, hoofd operaties bij Genesis Mining, vertelde Bloomberg onlangs dat bitcoin miners van China naar Scandinavische landen verhuizen, voornamelijk naar Zweden en Noorwegen. Salter noemt dit een van de grootste ontwikkelingen binnen de industrie.

Diverser en decentraler

De genoemde westerse landen worden als veiliger en stabieler beschouwd, althans door veel investeerders. Als je kijkt naar de rekenkracht van alle miners wereldwijd, dan trekt China nog aan het langste eind. Meer diversiteit en minder centralisatie kan geen kwaad. Salter tegen Bloomberg:

‘Er is een zeer belangrijke strategische verschuiving gaande van mining in China naar mining in westerse landen zoals Zweden. Nu investeerders in bitcoin de bekendheid opzoeken, willen ze ook meer stabiliteit en kritische veiligheid.’

Perfecte storm

Op dit moment waait er een perfect storm door bitcoin. Combineer het monetaire beleid, met hoe makkelijk het is om nu bitcoin te krijgen, en het is niet gek dat de bitcoin koers record na record verbreekt.  Maar we hebben het over een andere perfect storm, het is namelijk in 20 jaar niet meer zo na geweest in Scandinavië. Dit is een enorme impuls voor de productie van waterkrachtcentrales, waardoor Zweden en Noorwegen ontzettend goedkope energie aanbieden. Deze goedkope energie valt samen met dit recordbrekende jaar voor bitcoin, miners kunnen hier dus goed aan verdienen.

De gemiddelde prijzen dit jaar zijn ongeveer een derde van die van Duitsland, de grootste energiemarkt van Europa.

‘Deze prijzen behoren tot de laagste die je ter wereld kunt vinden als je geen rekening houdt met vergoedingen en belastingen’, zegt Tor Reier Lilleholt, hoofd analyse bij de Noorse consultant Wattsight AS.

Het verhaal van de Chinese munt ontkracht

Bitcoin wordt al lang bekritiseerd door tegenstanders als een ‘Chinese munt’.

Chris Larsen (bekend van Ripple) schreef een opiniestuk waarin hij beweerde, zonder bewijs, dat de autoritaire regering van het land uiteindelijk transacties op de blockchain van bitcoin zou kunnen blokkeren of terugdraaien:

‘Minstens 65 procent van cryptocurrency mining is geconcentreerd in China, wat betekent dat de Chinese overheid de meerderheid heeft die nodig is om controle uit te oefenen over die protocollen en transacties effectief kan blokkeren of terugdraaien.’In een mislukte laatste poging om de recente SEC-rechtszaak af te wenden, schreven advocaten van Ripple dat zowel Bitcoin als Ethereum door China gecontroleerde cryptocurrency’s zijn in een kennisgeving aan de toezichthouder. Deze ongefundeerde beweringen trokken veel kritiek van de leden van de twee grootste gemeenschappen.

China snijdt in eigen vingers

China blijft echter zijn dominantie in de industrie verliezen omdat het wegversperringen voor miners opwerpt. Vorige maand werd gemeld dat miners het moeilijk hadden om elektriciteitsrekeningen te betalen, omdat ze geen munten konden omzetten in de renminbi. Cryptocurrency exchanges zijn sinds september 2017 in het land verboden.

CO2-uitstoot

Nog een voordeel van de verhuizing van China naar Scandinavië, is dat er meer groene energie gebruikt wordt. Critici gebruiken het argument maar al te graag dat bitcoin een CO2 verslindende machine is, en afhankelijk van hoe je er naar kijkt, kunnen deze critici een punt hebben. De verhuizing naar Noorwegen en Zweden is dus op twee vlakken goed voor bitcoin.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.