Jack Dorsey start nieuw bitcoin fonds om programmeurs te verdedigen tegen juridische stappen

Jack Dorsey, voormalig CEO van Twitter, helpt bij het lanceren van een nieuw bitcoin fonds. Dit fonds is bedoeld om programmeurs die aan bitcoin werken juridisch hulp te bieden bij eventuele rechtszaken.

Hoe werkt programmeren op bitcoin

Bitcoin is een open source protocol, en iedereen die wil en de juiste skills heeft, kan code schrijven om toe te voegen. Of deze code werkelijk wordt toegevoegd, hangt af van de meerderheid van de gebruikers. Een verandering wordt middels een bip (bitcoin improvement proposol) ingeschoten en het is aan miners en nodes om hun software al dan niet te updaten zodat de bip meegenomen kan worden.

Kwetsbaar voor rechtszaken

Wellicht overbodig, maar Bitcoin is geen bedrijf. Programmeurs staan niet op de payrol van Bitcoin. Zij werken geheel vrijwillig aan de code van bitcoin en krijgen enkel betaald door donaties. Sommige grote bedrijven reserveren een klein deel van hun inkomsten om deze te doneren aan programmeurs.

Dit maakt deze programmeurs ook kwetsbaar voor rechtszaken, aangezien ze geen front vormen en er geen juridische afdeling van het bedrijf Bitcoin bestaat. In een e-mail gericht aan ontwikkelaars, die vanochtend vroeg werd verzonden, beschreef Dorsey de open-sourcegemeenschap als ‘bijzonder gevoelig voor juridische druk.’

Bitcoin Legal Defense Fund

Hij lijkt hiermee te wijzen op de rechtszaak aangespannen door Craig Wright. Wright claimt dat hij Satoshi Nakamoto is (is hij niet) en ziet elke verandering aan de broncode als een ‘schending van fiduciaire plicht.’

‘Als reactie daarop stellen we een gecoördineerde en geformaliseerde reactie voor om ontwikkelaars te helpen verdedigen’, aldus Dorsey. ‘Het Bitcoin Legal Defense Fund, een non-profitorganisatie, zal ontwikkelaars helpen bij juridische geschillen die hun werk zouden kunnen onderbreken.’

Gratis voor programmeurs

Het fonds zal dit doen door te helpen bij het aanstellen van advocaten voor de verdediging, het bedenken van verdedigingsstrategieën en het betalen van juridische rekeningen. De voorgestelde service is gratis voor programmeurs van op Bitcoin gebaseerde projecten, Dorsey doelt hier onder andere op de ontwikkeling van het Lightning Network.

Het fonds zal om te beginnen worden bemand door vrijwilligers en parttime advocaten, met een bestuur dat verantwoordelijk is voor de toewijzing van de middelen. Het bestuur bestaat uit Dorsey, Chaincode Labs mede-oprichter Alex Morcos en academicus Martin White.

‘Op dit moment probeert het fonds geen extra geld in te zamelen voor zijn activiteiten, maar zal dit op aanwijzing van het bestuur doen als dat nodig is voor verdere juridische stappen of om personeel te betalen.’

Lees de e-mail hieronder:


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.