Bitcoinhandel bereikt recordvolume in Venezuela, wetgeving op crypto is aangepast

Venezuela bevindt zich in een crisis. En deze crisis heeft ook invloed op de handel in bitcoin. Volgens Coindance is het handelsvolume hoger dan ooit.

Wat is er aan de hand? Het land heeft al jaren te maken met hyperinflatie: doordat er constant geld wordt bijgedrukt wordt het geld minder waard en stijgen de prijzen enorm. Het volk keert zich nu tegen president Maduro, en Juan Guaidó heeft zich inmiddels opgeroepen als interim-president.

De Europese Unie heeft de zittende president Nicolás Maduro een deadline opgelegd voor het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Komt Maduro hier niet aan tegemoet, dan erkent de EU Guaidó als president.

Bitcoin is in trek

In deze periode van onzekerheid en de dalende waarde van de nationale munt lijken steeds meer inwoners uit Venezuela bitcoin te kopen. In de grafiek hieronder is de aan- en verkoop van bitcoin uitgedrukt in bitcoin, niet in Venezolaanse bolivar:

Kijken we naar het volume in Venezolaanse bolivar, dan is het bedrag in aan- en verkopen van bitcoin nog nooit zo hoog geweest. Maar dat geeft misschien een vertekend beeld, aangezien de waarde van de nationale munt al tijden aan het dalen is. Voor de volledigheid zie je deze grafiek hieronder:

Aangepaste wetgeving

Ook de Venezolaanse overheid ziet in dat cryptocurrency steeds populairder wordt. Op woensdag 30 januari publiceerde de overheid nieuwe wetgeving die cryptocurrency meer gaat reguleren.

Vooral artikel 42 uit het decreet valt op:

‘Degenen die een activiteit uitvoeren met betrekking tot het oprichten, het uitgeven, de organisatie, het gebruik en het minen van Petro of cryptocurrencies zonder de juiste toestemming van een bestuursorgaan en in strijd met de formaliteiten in dit decreet, zullen gestraft worden met een boete gelijk aan 100 tot 300 Petro.’

In andere woorden: gebruik je cryptocurrency in Venezuela zonder toestemming? Dan kan je een boete verwachten van de overheid. Volgens het Spaanstalige Criptonoticias kan deze boete oplopen tot wel 18.000 dollar.

De wetgeving is nog maar pas actief. Het is dus nog even afwachten wat het effect zal zijn van deze maatregelen op de handel van bitcoin in Venezuela.

Nationale cryptocurrency

Venezuela heeft een bijzondere verstandhouding met cryptocurrency’s. De overheid probeert het handelen in crypto zoals bitcoin zoveel mogelijk te reguleren. Maar tegelijkertijd heeft het wel een eigen digitale valuta uitgebracht; de Petro. Volgens de overheid van Venezuela zou deze valuta worden gedekt door olie uit het land. De Petro is sinds februari 2018 in omloop, maar is nog niet terug te vinden op grote openbare exchanges zoals Coinbase of Bitfinex.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.