Waarom daalt de bitcoin koers zo plotseling?

Mocht je gisteren nog niet naar de koersen hebben gekeken, dan is het wel even apart wakker worden. De hele cryptocurrencymarkt heeft flink in waarde moeten inleveren, er is maar liefst 25 miljard dollar in een paar uur verdampt. Gistermiddag rond 17:00 nam de bitcoin koers een duikvlucht. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Op het internet wordt volop gespeculeerd..

Vandaag is rood, de kleur van de koersen

Een van de verklaringen is te vinden in de technische analyse. Sinds eind 2017 heeft de bitcoin koers een sterke weerstandslijn opgebouwd. Dit is een zone waar de koers moeilijk onder kan komen. Al een paar keer heeft de koers een poging gedaan om dit punt te doorbreken. En gisterenmiddag dook hij hier heel hard doorheen: in slechts een paar uur tijd verloor bitcoin ongeveer tien procent van zijn waarde.

Bitcoin Cash oorlog

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, want heel het internet praat het over. We hebben het over de bitcoin cash hard fork. In het kort, bitcoin cash wordt opgesplitst in twee cryptomunten:

  • Bitcoin ABC. Ondersteuning vanuit o.a. Roger Ver en miningpool Bitmain
  • Bitcoin SV. Ondersteuning vanuit o.a. Craig Wright en zijn bedrijf nChain.

Volgens theorieën op cryptowebsites en fora kan deze hard fork wel eens hebben bijgedragen aan de flinke koersdaling van gisteren en vandaag. Op welke manieren kan dat dan?

Hash-war

Dit gaat om de strijd wie het meeste rekenkracht heeft op het bitcoin cash netwerk. Bitmain minet zowel bitcoin (BTC) als bitcoin cash (BCH). Er gaan geruchten dat Bitmain een deel van de BTC-miningapparatuur gebruikt om BCH te gaan minen. Hierdoor daalt de rekenkracht op het BTC-netwerk, en dit kan gezorgd hebben voor onzekerheid op de markt.

Daarnaast gaan geruchten dat zowel Bitmain als nChain hun BTC-voorraad aan het verkopen zijn voor Amerikaanse dollars. Hierdoor heeft de bitcoinkoers een flinke knauw gekregen. Waarom zij dat doen? Op die manier kunnen zij meer miningapparatuur kopen om de ‘oorlog’ te kunnen winnen.

Jihan Wu, de eigenaar van Bitmain, ontkent dat dit gebeurt bij zijn bedrijf:

Craig Wright daarentegen geeft het toe. Hij voegt zelfs toe dat het hem niets uitmaakt als de bitcoin koers daalt naar duizend dollar:

Cashen voor een hard fork?

Dit is niet de belangrijkste reden, maar het kan zeker meespelen. Sommige beleggers kopen nu juist bitcoin cash in of wisselen hun andere crypto voor bitcoin cash. Dit doen zij om te kunnen profiteren van de koerswinst van beide munten. Hoe zit dat?

Bij een hard fork wordt de blockchain van een cryptomunt opgesplitst. Na een hard fork bestaan er dan twee afzonderlijke cryptomunten met ieder een eigen blockchain. Investeerders die bitcoin cash bezitten voorafgaand aan de hard fork, hebben hierna dus twee verschillende cryptomunten. Extra winst? Meestal wel, maar het hangt ook af van wat de waarde van de twee nieuwe munten wordt.

Meer weten over de bitcoin cash hard fork? Blijf onze website in de gaten houden. We houden je op de hoogte van de situatie!

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.