Incident met Noorse bitcoin miljonair bewijs dat je niet moet opscheppen over je cryptocurrency

Het lijk zo evident maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Wees voorzichtig met het delen van hoeveel cryptocurrency’s je bezit. Ook al heb je tientallen bitcoins en wil je dit van de daken schreeuwen, doe dat niet. Er zijn genoeg kwaadwillenden die met je crypto aan de haal willen. Het meest recente voorbeeld komt uit Noorwegen.

Gewapende overval

Op 8 september meldde de Noorse zender TV 2 dat een Noorse man van boven de veertig, van zijn balkon is gesprongen om te ontsnappen aan een  gewapende overvaller die het had voorzien op zijn bitcoin.

Hoewel zijn naam niet bekend gemaakt werd, is wel duidelijk dat hij zich al tien jaar lang bezig hield met cryptocurrency. Hij stak niet onder stoelen of banken dat hij in die tien jaar meer dan 100 miljoen Noorse kronen verdiend heeft. Dat is ongeveer elf miljoen euro.

Ga liggen of ik schiet

Volgens TV 2 vond de poging tot diefstal plaats op 14 mei. De vermoedelijke dief is het wooncomplex van het slachtoffer binnengegaan en belde gewoon aan. Toen de deur werd geopend, kreeg het slachtoffer de loop van een geweer in zijn gezicht gedrukt.

In de aanklacht staat dat de verdachte het slachtoffer bedreigde: “Ga liggen of ik schiet.” Er werd echter geen enkel schot gelost, het slachtoffer probeerde te ontsnappen door vanaf de tweede verdieping van het balkon te springen. Officieel zijn er geen privégegevens van het slachtoffer bekend gemaakt. Wel wordt er gefluisterd dat het gaat om de eigenaar van een cryptobedrijf.


Stem op ons


Incident of niet

Dit lijkt op een incident en dat is het misschien ook. Maar er zijn wel steeds meer incidenten. Alleen al in Noorwegen zijn drie zaken bekend waarbij daders cryptocurrency eisen van hun slachtoffers. In 2018 werd een cryptohandelaar neergestoken in Noorwegen en iets daarvoor werd de vrouw van de Noorse miljardair Tom Hagen gekidnapt, criminelen eisten toen tien miljoen dollar aan monero.

In februari was er ook al zo’n gruwelverhaal, maar dan in Nederland. Drie gewapende mannen, die zich voordeden als agenten, folterden een 38-jarige man urenlang met een boormachine. Volgens strafpleiter Peter Plasman probeerden de daders zo de private keys te achterhalen. Het slachtoffer was eigenaar van Travelflex, de bijbehorende coin wordt ook vermeld door CoinMarketCap.

Veiligheidsmaatregelen treffen

Als er al een les te trekken valt uit bovenstaande incidenten, is dat je niet van de daken moet schreeuwen hoeveel bitcoins of altcoins je hebt. Dat is eigenlijk niet anders dan als je een goedgevulde bankrekening hebt. Veel geld hebben is leuk, maar dat deel je liever ook niet met vreemden.

En wat betreft bitcoin, na elke transactie verandert het ontvangstadres. Maak hier gebruik van door steeds een ander adres in te vullen als je bitcoin koopt bij bijvoorbeeld BTC Direct. Alle adressen en transacties zijn natuurlijk te volgen op de blockchain, maar deze adressen zijn niet direct gekoppeld aan een persoon. Wissel je vaak van ontvangstadres, dan is het nog moeilijker om te achterhalen hoeveel bitcoin je hebt.

Ook is aan te raden om gebruik te maken van een hardware wallet van Trezor of Ledger (of een ander merk). Je zorgt hierdoor dat je je private keys offline bewaart en dat hackers in ieder geval niet online bij je inloggegevens kunnen. Wil je echt next level gaan? Dan kan je je private key beveiligen met een 25e woord.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.