Kan overheid Bitcoin verbieden? Wel volgens miljardair Ray Dalio

Investeringslegende Ray Dalio heeft zich weer eens uitgesproken over bitcoin. Dalio is één van de meest succesvolle fondsmanagers van zijn generatie en hij verwacht dat de kans aanwezig is dat de Amerikaanse overheid bitcoin gaat verbieden.

Bij deze uitspraak verwijst hij naar een vergelijkbare situatie in de jaren 30 van de vorige eeuw. In 1934 werd het Amerikaanse burgers verboden om goud te bezitten. De economie had het op dat moment zwaar en het laatste waar de overheid op zat te wachten was goud dat met de Amerikaanse dollar zou concurreren.

Hetzelfde kan volgens Dalio gebeuren met bitcoin. Zeker nu investeerders op zoek zijn naar vluchthavens in een economisch klimaat waarin de rentes alleen maar omlaag lijken te kunnen, de schulden steeds hoger worden en het geld met miljarden tegelijk uit de printers van centrale banken komt.

Monopolie op geld is heilig voor overheden

De Amerikanen zijn volgens Dalio meer dan zuinig op hun monopolie op de wereldreservemunt en zijn niet zomaar van plan die macht uit handen te geven. Als de situatie echt uit de hand dreigt te lopen, verwacht hij dat de Verenigde Staten vergelijkbare maatregelen tegen bitcoin neemt als het in de jaren 30 van de 20e eeuw tegen goud heeft genomen.

Om zijn argumenten kracht bij te zetten verwijst Dalio onder andere naar de maatregelen die de overheid van India momenteel tegen bitcoin neemt. “We zullen moeten afwachten wat dit allemaal gaat betekenen voor bitcoin,” aldus de investeringslegende.

Hier moet meteen bij gezegd worden dat de situatie in India minder heftig is dan in eerste instantie werd gedacht. Een anonieme bron die hoog in de boom van de Indiase overheid zou zitten gaf aan dat het land bezig was met een algeheel verbod, maar uiteindelijk bleek de werkelijke situatie een gunstiger voor bitcoin.

Is overheidsverbod op bitcoin realistisch?

Ray Dalio maakt zich duidelijk zorgen over de stappen die overheden zullen zetten om hun monopolie op de geldpers te beschermen. Maar hoe groot is de kans werkelijk dat overheden bitcoin gaan tegenwerken? Los van de kans op een algeheel verbod op bitcoin op juridisch niveau en de eventuele technische mogelijkheden om bitcoin te traceren tot de werkelijke eigenaar, lijkt de kans dat overheden hiertoe overgaan heel klein.

Dat heeft met name te maken met de krachtige speltheorie van bitcoin. Qua eigenschappen is er geen betere vorm van geld dan bitcoin. Het is immers de enige vorm van geld ter wereld waarvan je zeker weet dat er een beperkt aantal in omloop komen. Die zekerheid kan geen enkele overheid of eventuele private vorm van geld jou bieden. Er is dus geen enkele vorm van geld die op dat vlak met bitcoin kan concurreren. Steeds meer individuen en bedrijven zien daar de waarde van in en gaan hun vermogen bewaren in bitcoin.

Overheden kunnen ervoor kiezen om bitcoin te verbannen, maar de kans dat een verbod op wereldwijde schaal kan worden ingesteld is minimaal. Als de Verenigde Staten ervoor kiezen om bitcoin te verbieden, dan maakt dat het extra aantrekkelijk voor concurrerende landen om bitcoin juist te omarmen. Het eerste land dat met de schatkist in bitcoin investeert en de digitale munt openlijk omarmt, zal hier extreem van profiteren. Het is eerder wachten op het eerste land dat bitcoin gebruikt als belangrijkste onderdeel van de schatkist, dan wachten op het eerste land dat komt met een algeheel verbod. De kans is zelfs heel groot dat veel landen in het geheim al bitcoins verzamelen, want waarom zou je daar open over zijn?


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • “Het is immers de enige vorm van geld ter wereld waarvan je zeker weet dat er een beperkt aantal in omloop komen.”

    Er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop komen maar wie geeft de garantie dat er niet een ‘bitcoin 2.0’ geïntroduceerd gaat worden?
    Waarom zou ‘bitcoin 1.0’ dan aantrekkelijker zijn dan ‘bitcoin 2.0’? Enkel omdat versie 1.0 een collector’s item gradatie heeft?

    Er verschijnen nu al steeds meer cryptomunten.

    Ik snap dat hele bitcoin / cryptomuntverhaal niet. Naar mijn idee is bitcoin, net als ‘normaal’ geld, de zoveelste manier om ons voor de gek te houden.

    2 april 2021
    • Mee eens, ik heb deze vraag ook gesteld, maar niemand kan mij antwoord geven. heb het nu gemaild naar Thom, misschien heeft hij het antwoord?

      16 april 2021
  • Ben het eens met bovenstaande reactie. Ik heb deze vraag ook gesteld maar niemand kan mij antwoord geven. Bitcoin is niet uniek, en ik zeg ook wie garandeert dat er niet een nieuwe variant komt. Net als de gemuteerde varianten van het Covid19 virus 😉

    16 april 2021