Zorgt een wereld met bitcoin standaard voor inflatie of deflatie?
Conner Brown schreef op Medium een lang maar goed betoog waarom er gesleuteld moet worden aan het idee dat bitcoin deflatoir is. Dit is nodig wil de wereld zich ooit bewegen richting een bitcoin standaard. Dit artikel is een samenvatting van de uitstekende punten die hij maakt.
Bitcoin is niet deflatoir
Hij gaat eerst in op het begrip deflatie, om vervolgens de koppeling te maken met bitcoin.
Stijgende prijzen worden in de volksmond inflatie genoemd, en dalende prijzen worden daarom deflatie genoemd. Maar formeel betekent deflatie een afname van het aanbod van geld, of geldvervangers.
Deflatie is geen prijsdaling zelf, maar een monetair verschijnsel dat soms leidt tot dalende prijzen.
In deze zin is bitcoin niet echt deflatoir. Het aanbod van bitcoin neemt niet af, maar zal alleen maar blijven stijgen totdat de beloningen voor miners ergens rond 2140 opraken. Op dat moment zal bitcoin een harde limiet van 21 miljoen bitcoins bereiken.
Dat zie je hieronder afgebeeld, in het begin is de inflatie hoog, maar deze neemt langzaam af, totdat er 21 miljoen bitcoins uitgegeven zijn.
Brown schrijft dat het bitcoin protocol op de lange termijn niet niet inflatoir of deflatoir is. Bitcoin is juist geschreven als desinflatie, met als doel een constante monetaire basis zonder dat het aanbod verandert of te veranderen is.
Verloren coins spelen steeds kleinere rol
Hij gaat ook in op de rol van verloren coins op het totale aanbod. In de loop van de tijd wordt het opslaan van bitcoin steeds professioneler en gebruiksvriendelijker. Dit zorgt ervoor dat er steeds minder coins verloren gaan. Je zou zelfs met zekerheid kunnen stellen dat de meeste coins werden verloren in de begintijden van bitcoin. Dit aantal zal alleen maar afnemen.
Dus als er steeds minder nieuwe bitcoins bijkomen, neemt ook het aanbod van verloren munten af.
In een bitcoinwereld dalen lonen niet
Nog een bepalende factor is de vraag naar bitcoin. Dat meet Brown af aan de bevolkingsgroei. Deze zal afremmen naarmate steeds meer landen en culturen verstedelijken en er meer opleidingsmogelijkheden zijn.
Daarnaast gaat Brown ook in op hoe dalende prijzen in een wereld waar bitcoin volledig geaccepteerd is van invloed is op de inkomens. Hij vergelijkt hoe productiegoederen steeds efficiënter gemaakt worden, en dus goedkoper kunnen worden. Dat gaat niet op voor manuren. Tijd is het enige schaarse goed wat altijd even schaars blijft. De prijs van manuren zullen volgens Brown altijd gewaardeerd blijven. Dit wil niet zeggen dat lonen blijven stijgen. Het gaat hier juist om het behoud of verbeteren van koopkracht.
Stimulans om bitcoin uit te geven in plaats van te houden
Hij adresseert ook een ander belangrijk punt waar velen zich nu ook zorgen over maken. Worden bitcoins wel uitgegeven of blijven die in handen van Hodl’ers? Brown verwacht doordat mensen hun waarde in bitcoin kunnen behouden, en prijzen dalen, dat dit juist zorgt voor meer uitgaven. De koopkracht neemt immers toe dus je kan meer kopen met minder. Daarnaast ben je nu verplicht om te investeren om de waarde van je geld te behouden. In een wereld waar bitcoin de standaard is, hoef je niet meer te investeren tegen geldontwaarding, maar kan je slimmer investeren in projecten waar je echt in gelooft.
Zijn laatste punt gaat over ons huidige monetaire beleid, waarbij het gemeengoed is om meer geld de economie in te pompen en de rentes te verlagen. Hij komt met goede argumenten waarom dit alleen maar kan leiden tot een desastreuze gevolgen voor de lange termijn. En dat dit beleid het alleen maar moeilijker maakt om te herstellen van een recessie.
Bitcoin lost deze kredietcycli niet helemaal op maar zorgt er wel voor dat de val veel minder hard is, omdat bitcoin niet afhankelijk is van het beleid van centrale banken. Uiteindelijk moet bitcoin (of een satoshi) een meeteenheid worden die onveranderbaar is. Net als een kilo of liter een onveranderbare meeteenheid is.
Conclusie is een argument voor plan ₿
Hij concludeert dat de voorraad van bitcoin niet deflatoir is. Het geldaanbod is geprogrammeerd om constant te zijn. Terwijl de wereld van de toekomst zich verschuift richting een bitcoinstandaard, zal onze nieuwe monetaire basis stabieler en duurzamer worden dan ooit tevoren. Prijzen zullen dalen omdat mensen productiever zijn, terwijl er geen kunstmatige injecties van centrale banken nodig zijn om de economie overeind te houden.
Lees zijn volledige post hier.