Bitcoin door belangrijke 10.000 dollar, maar blijft dat deze keer ook zo?

Bitcoin heeft opnieuw het belangrijke niveau van 10.000 dollar (8.537 euro) veroverd. Dat zie je op de grafiek hieronder. Lang bewoog de koers zijwaarts maar op 22 juli brak de prijs van bitcoin echt uit. Maar blijft bitcoin deze keer boven 10.000 dollar?

Al maanden een sterke weerstand

Op de grafiek hieronder zie je de koersbewegingen van mei tot en met nu. De rode horizontale streep geeft de prijs van 10.000 dollar weer.

Al maanden is 10.000 dollar een sterke weerstand:

  • In mei lukte het bitcoin niet om langer dan vier uur boven 10.000 dollar te blijven (eerste blauwe pijl)
  • Begin juni schoot de koers boven de rode lijn, en bereikte zelfs even 10.500 dollar (8.968 euro). Dat zie je bij het rode kruis. Maar helaas was dit van korte duur, de prijs dook al snel onder de rode lijn.
  • Gisteren vond bitcoin even weerstand op 10.000 dollar (blauw pijltje). Maar nu staat de koers ruim boven dit niveau.

Eindelijk uit jarenlange trendlijn

Op de lange termijn ziet het er nu erg goed uit voor bitcoin. De koers is na bijna drie jaar eindelijk uit een trendlijn gebroken. Deze trendlijn tekenen we over de top van eind 2017 (eerste pijl), tot over de toppen van 2019 (volgende twee pijlen). In de afgelopen maanden deed bitcoin nog een poging om met de trendlijn te breken (laatste pijl), maar zonder succes. Nu lijkt bitcoin definitief te zijn uitgebroken. En dat is erg goed nieuws.

Op de grafiek hieronder zie je deze uitbraak. Bij uitzondering zie je deze keer geen candles, maar is de koers afgebeeld met een zwarte lijn. Daardoor kan je de uitbraak nog beter zien.

Op de afbeelding hieronder zie je de uitbraak nogmaals op de daggrafiek, maar dan ingezoomd. Bitcoin is uit de bovenste trendlijn gebroken en lijkt op weg naar nieuwe hoogtes.

Maar er is ook voorzichtigheid

Niet iedereen is overigens positief. Ki Young Ju is CEO van on-chain analysebureau CryptoQuant. Hem valt het op dat er opvallend veel bitcoins worden verstuurd naar wallets van cryptobeurzen.

Blijkbaar vinden verschillende whales dat de koers te snel aan het stijgen is. Whales zijn bitcoin investeerders met grote hoeveelheden munten. Omdat zij zoveel bezitten, hebben zij veel invloed op de markt. Een instroom van bitcoins naar beurzen kan erop wijzen dat whales hun munten willen gaan verkopen op de beurs.

Investeerders worden gierig

Een andere nuttige indicator is de Fear & Greed index van Alternative.me. Dit is een indexcijfer tussen de 0 en de 100 die het sentiment op de markt meet. Het idee achter de indicator is dat je ‘tegen de meute’ in moet handelen.

Op dit moment tikt de wijzer 58 aan, een teken van lichte hebberigheid. Stijgt het indexcijfer verder, bijvoorbeeld naar 75? Dan wordt het tijd om aan verkopen te denken.

De Fear & Greed index is een gewogen gemiddelde van verschillende factoren. De volatiliteit van de koers speelt voor een groot deel mee. Als de koers veel beweegt, is dat volgens de website achter de indicator een teken van een angstige markt. Ook wordt het 30- en 90-daags gemiddelde van de koers en het handelsvolume meegenomen. Is de trend stijgend, dan worden investeerders langzaamaan hebzuchtig.

Daarnaast wordt het sentiment op social media meegenomen en worden er enquêtes afgenomen om het sentiment te meten. Twitter en Reddit zijn bijvoorbeeld social media platformen waarop veel wordt gediscussieerd over bitcoin en cryptocurrency’s.

Tenslotte kijkt Alternative.me naar het zoekvolume op trefwoorden zoals ‘Bitcoin’ in Google Trends. Maar ook naar combinaties van woorden, zoals de populariteit van ‘bitcoin prijs manipulatie’. Laatstgenoemde is een teken dat er angst heerst op de markt.

Komende dagen worden spannend

Tegenstrijdige signalen dus! Aan de ene kant is het positief dat de koers uit een trendlijn breekt die sinds eind 2017 geldig is. Aan de andere kant wijzen sommige indicatoren erop dat de prijs binnenkort kan gaan dalen. Het wordt de komende dagen hoe dan ook spannend om te zien of bitcoin boven 10.000 dollar kan blijven.

Volg hier de live bitcoin koers en mis geen moment!

Check live bitcoin koers


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Bitcoin stijgt naar 10500 USD – 11000 USD en daarna daalt hij tot 9800 USD en daalt daarna na 9240 USD en blijft daar weken/maanden (veilige haven?) liggen. Vliegen naar de maan kun je wel vergeten, alleen goed te zien met verrekijker/telescoop☺??.

    27 juli 2020
  • Ooit moet hij toch de 20k weer opzoeken. Misschien is dat nu wel.

    27 juli 2020
  • Ik vind die “scenario” schrijvers altijd knap irritant.

    In een Bullisch scenario gaat de Bitcoin stijgen. Maar letop, er moet nog een gap worden gevuld, in een neutraal scenario gaan we daar nog even heen. In een Bearisch scenario zakken we daaronder.

    Pfff zo heb je achteraf altijd gelijk. Irritant En zo’n riedeltje kan je elke dag schrijven

    Dit geldt overigens niet voor Frank. Die schrijft meestal wel een richting op.

    27 juli 2020