Bithumb gehackt: 30 miljoen aan cryptocurrencies gestolen

Een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, Bithumb, is gehackt. Zo bevestigde de exchange in een bericht op hun blog. Wat is er gebeurd en hoe bescherm je jezelf tegen dit soort hacks?

30 miljoen aan bitcoins gestolen

Op 19 juni meldde het Zuid-Koreaanse Bithumb dat ze gehackt zijn. Ook berichtte de beurs dat er voor ruim 35 miljard Koreaanse won aan cryptocurrency is gestolen. Omgerekend is dat zo’n 31,5 miljoen dollar.

Bithumb gaat vooralsnog niet in op de precieze toedracht van de hack. Ook het moment van de hack is nog niet bekend gemaakt. De cryptobeurs heeft voor nu de handel op het platform stilgelegd. Alle crypto’s die ze voor haar gebruikers beheert zijn verplaatst naar zogeheten cold storage.

Fondsen die in cold storage staan zijn voor hackers onaantastbaar. Dat komt omdat een zogeheten ‘cold wallet’ niet in verbinding staat met het internet.

Door die tijdelijke verhuizing naar cold storage heeft het bitcoinnetwerk het op dit moment redelijk zwaar, dit zie je ook goed terug in onderstaande tweet. De transacties duren iets langer en de fee’s zijn wat hoger.

De crypto’s blijven in cold storage tot de veiligheid van het platform weer gegarandeerd kan worden. Tot die tijd is het niet mogelijk om cryptomunten van Bithumb af te halen of om crypto’s vanaf een extern adres te storten op de exchange. Het is nog niet duidelijk hoe lang dit duurt.

In het bericht op hun blog belooft Bithumb dat ze alle schade vergoeden uit hun eigen reserves.

Derde hack dit jaar

Bithumb is niet de eerste cryptobeurs die dit jaar is gehackt. Begin dit jaar werd het Japanse Coincheck gehackt. Toen werd voor ruim 420 miljoen dollar aan NEM-coins gestolen. Dit was dan ook meteen de grootste cryptodiefstal ooit. Coincheck heeft vrij snel beloofd dat alle gedupeerden gecompenseerd zouden worden. In maart 2018 zijn gebruikersaccounts van de beurs Binance gehackt. Met de gehackte accounts werden bitcoins omgeruild naar VIA Coins.

Op 10 juni werd ook een andere cryptobeurs gehackt. Deze keer was het relatief kleine Coinrail aan de beurt. Deze hack had waarschijnlijk een omvang van ongeveer 40 miljoen dollar. Ook Coinrail is van plan om de schade te vergoeden.

Hoe bescherm je jezelf?

Een beurs (of exchange) als Binance heeft voor meer dan een miljard dollar aan bitcoin in bewaring voor haar klanten. Dat maakt het gewoon een ontzettend aantrekkelijk doel voor hackers.

Bewaar je je crypto’s op zo’n exchange? Dan gooi je ze eigenlijk op een grote hoop met crypto’s van andere bezitters. Een hoop die door zijn omvang dus heel aantrekkelijk is voor hackers.

Het is veiliger  om je crypto’s in een eigen wallet te bewaren. Bewaar je je crypto’s op deze manier? Dan heb je niet alleen de volledige zeggenschap over je eigen bezit, je bent ook nauwelijks een doel voor hackers.

Er zijn natuurlijk ook goede redenen om crypto’s wél op een exchange te bewaren. De voornaamste is als je veel in crypto’s handelt. Staan je crypto’s dan al op een exchange?  Dan kan je meteen met die crypto’s handelen. Als je de munten in je eigen wallet bewaart duurt het meestal een paar minuten voor ze naar een exchange verstuurd zijn.

Een eigen wallet is een wallet die alleen jij beheert. Hoe weet je of je een ‘eigen wallet’ hebt? Dat is vrij simpel: bij een eigen wallet heb jij toegang tot de private key van jouw crypto-adres. Bij een exchange is dit niet het geval.

Met een hardware wallet zoals de Ledger Nano S ben je bijvoorbeeld in het bezit van je private key. Oftewel: security is key.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.