Twee grote hacks crypto beurs BitMart, wallets Ethereum en Binance Smart Chain geplunderd

Twee wallets van cryptobeurs BitMart zijn gehackt. Het gaat om zogenaamde hot wallets, deze staan in verbinding met het internet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hardware wallet. De verliezen worden geschat op 150 miljoen dollar.

Ethereum en Binance Smart Chain

Het zijn ook niet de minste wallets, de een is een Ethereum wallet en de andere wallet was aangesloten op Binance Smart Chain. Deze kunnen honderden kleinere tokens bevatten. Het is nog niet duidelijk hoe de hacker toegang heeft gekregen tot die wallets, en waar het lek dus zit.

De andere hot-wallets van BitMart zijn intact, de beurs onderzoekt op dit moment de toedracht en heeft opnames tot nader order opgeschort.

Vergeleken met alle andere beurzen, staat BitMart op de 28e plek qua dagelijks handelsvolume. De lijst hieronder komt van CoinGecko en zoals je ziet, is de rating sinds de hack weggevallen.

Bron: Coingecko

Geschatte verliezen 150 miljoen dollar

De communicatie vanuit BitMart was nogal warrig de afgelopen dagen. In eerste instantie werd via het officiële Telegram-kanaal van BitMart beweert dat de opnames uit de wallet niet ongebruikelijk waren.

Later deelde de CEO van BitMart via Twitter op eigen houtje dat er wel degelijk een aanval heeft plaatsgevonden.

Sheldon Xia, de CEO van Bitmart, zegt in de tweet hierboven dat de verliezen geschat worden op 150 miljoen dollar.

Eerder 196 miljoen dollar

Blockchain-securitybedrijf Peckshield schat de verliezen hoger in, zij denken namelijk dat het gaat om 196 miljoen dollar. Hiervan is ongeveer 100 miljoen afkomstig uit de Ethereum wallet en de rest van de BSC-wallet.

De getroffen BSC-activa zijn SAFEMOON, X2P, FLNS, BabyDoge, HERO, STARSHIP, FLOKI, JULb, CMCX, GMR, SPE, BETU, GMEX, ZOE, MOONSHOT, BPAY, STACK, EnergyX, BSC-USD en BNB.

Van 1inch naar Tornado Cash

Peckshield heeft dus zelf onderzoek verricht naar de aanval, en zij zeggen dat de hacker geld uit hot wallets heeft gehaald en deze heeft geruild voor ETH met behulp van de DEX-aggregator genaamd 1inch.

Het geld werd vervolgens omgeleid via Tornado Cash, een privacy-mixprotocol voor de Ethereum-blockchain. Deze gebruikt een smart contract om de on-chain link tussen bron- en bestemmingsadressen te verhullen.

De mixer verzamelt coins van meerdere gebruikers voordat een transactie zijn bestemming bereikt. Zodra de vermenging heeft plaatsgevonden, is het lastig om te achterhalen waar het geld naartoe is gegaan, wie er transacties heeft uitgevoerd en hoeveel crypto’s er bij de transactie betrokken waren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Saitama Inu hoort ook in het lijstje.

    6 december 2021