BitMEX moet noodgedwongen accounts sluiten in Canada en Amerika

Het Chinese BitMEX heeft een groot deel van haar klantenbestand verloren. Deze klanten komen uit de Verenigde Staten en de Canadese provincie Quebec. De accounts van deze klanten zijn gesloten vanwege een ingestuurde brief door regionale, financiële toezichthouders.

Wat is BitMEX?

BitMEX is een van de grootste beurzen ter wereld om op te handelen in cryptocurrency futures. Je kan speculeren op de stijging of daling van de handelswaarde van bitcoin, cardano, EOS, ether, XRP enzovoorts. Dat wordt short of long genoemd. Je gaat short als je speculeert op een dalende waarde en long als je groei verwacht.

Het bijzondere aan deze beurs is dat je geen dollars of euro’s inzet, maar cryptocurrency.

Canada en VS

De South China Morning Post schreef over de afzetmarkt van BitMEX: “Azië vertegenwoordigt het grootste deel van de omzet van BitMEX, maar de VS is de andere grote markt.” De krant beweert dat ongeveer vijftien procent van BitMEX’s online activiteit uit Amerika komt.

Vanaf begin 2018 opende BitMEX haar digitale deuren ook voor Amerikanen en Canadezen. In reactie hierop stuurde de Autorité des marchés financiers (AMF) een brief naar de beurs met het verzoek om alle accounts van klanten uit Quebec te sluiten.

AMF: “BitMEX is niet geregistreerd bij de AMF en is daarom niet gemachtigd om activiteiten in de provincie Quebec uit te voeren. We hebben dit bedrijf geïnformeerd dat zijn activiteiten illegaal waren.”

Het is niet duidelijk waarom BitMEX ook accounts sluit van Amerikaanse klanten. Maar er wordt druk gespeculeerd dat dit om dezelfde reden is als in Quebec. BitMEX heeft dit ook verwerkt in hun algemene voorwaarden:

Residents of the United States of America or Québec (Canada) are prohibited from holding positions or entering into contracts at BitMEX. If it is determined that any BitMEX trading participant has given false representations as to their location or place of residence, BitMEX reserves the right to close any of their accounts immediately and to liquidate any open positions.

Ook accounts gesloten in de rest van de wereld

Volgens een onderzoek van CryptoGlobe zijn deze beperkingen vrij simpel te omzeilen met een VPN. BitMEX doet geen moeite om VPN te blokkeren.

De afgelopen maanden moest BitMEX ook al accounts sluiten in andere regio’s van de wereld. Ditmaal niet van regionale toezichthouders, maar omdat er internationale sancties zijn. Het bedrijf uit Hong Kong sloot accounts van gebruikers uit Noord-Korea, Iran, Syrië, Cuba, Soedan en Sevastopol (havenstadje in de Krim).

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Nou jongens, gehakt…Big macs….

    Jullie zijn wel op dreef deze week.

    16 januari 2019