Bitcoin nieuws

Bitcoin middenin grote groene revolutie om mining te verduurzamen

Het energieverbruik van Bitcoin is een onderwerp dat vooral veel buitenstaanders tot zorgen baart over de digitale munt. De energiediscussie rondom Bitcoin is echter enorm complex en kent vele facetten die niet los van elkaar gezien kunnen en mogen worden. Het populaire Tesla heeft deze discussie in mei naar een nieuw niveau getild door bekend te maken geen bitcoin meer te accepteren als betaalmiddel totdat het netwerk voor meer dan 50 procent draait op duurzame energie.

Bron: Bitcoin energiemix

Vanuit de Bitcoin Mining industrie is daar vrijwel meteen een reactie op gekomen met het oprichten van de Bitcoin Mining Council (BMC) die vooral Noord-Amerikaanse leden kent en als doel heeft om transparantie te creëren over de energiemix van Bitcoin. Interessant is dat uit het eerste onderzoek van de BMC blijkt dat het netwerk voor 56 procent draait op duurzame energie en er sindsdien veel grote miners met groene projecten naar buiten komen. Is de Bitcoin mining industrie bezig aan een groene revolutie?

Duurzame energie de sleutel voor Bitcoin

Klimaatverandering is een probleem dat steeds meer aandacht krijgt en ook investeerders hechten steeds meer belang aan bedrijven die hun geld inzetten voor het vergroenen van de planeet. In die zin is het er Bitcoin miners veel aan gelegen om hun operaties zo groen mogelijk in te richten om de kapitaalkraan open te kunnen draaien indien dat nodig is om de bedrijfsvoering uit te breiden of overeind te houden.

Veel grote beursgenoteerde miners zijn op dit moment al zeer succesvol wat betreft het beperken of zelfs neutraliseren van hun uitstoot. Het Noord-Amerikaanse Bitfarms heeft bijvoorbeeld 1,5 procent van de hashing power in het netwerk in handen en draait voor 99 procent op schone energie. Hetzelfde geldt voor Bit Digital dat 2 procent van het netwerk in handen heeft en grotendeels op schone energie draait.

Veel grote miners werken met onafhankelijke Environmental, Social and Governance (ESG) consultants om hun operatie zoveel mogelijk in lijn te brengen met wat nodig is voor de planeet. Bit Digital werkt bijvoorbeeld met ESG-consultant APEX, waarmee ze hun klimaatafdruk meten en targets ontwikkelen om zoveel mogelijk over te stappen op schone energie.

Duurzame energie goedkoper dan andere vormen van energie

Het interessante aan de overgang naar duurzame energie voor de Bitcoing mining industrie is dat het in veel gevallen zelfs de goedkoopste optie is. Miners hoeven dus niet alleen voor het verhaal over te stappen op duurzame energie, maar het is ook daadwerkelijk de meest efficiënte manier om de operatie te runnen. Dat heeft er vooral mee te maken dat het lastig is om energie op te slaan en duurzame energie voor de productie afhankelijk is van de grillige natuur.

Windenergie is bijvoorbeeld afhankelijk van de wind. Stel dat het in een gebied plotseling wekenlang heel hard waait, dan kan het zijn dat veel van die energie niet verkocht kan worden aan het omringende netwerk, simpelweg omdat er niet zoveel vraag is. Met de wetenschap dat het lastig is om energie op te slaan en te vervoeren betekent dit dat veel energie uiteindelijk verloren gaat.

Bitcoin mining is een manier om een bodemprijs te realiseren voor die energie. Zo weet een producent dat er bij overproductie altijd een koper is in de vorm van Bitcoin miners, wat de winstgevendheid van duurzame energieproducenten ten goede komt. Waarmee ze een betere concurrentiepositie kunnen opbouwen tegen producenten van meer vervuilende vormen van energie. Een win-win situatie voor het klimaat!

Thom Derks

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Recente artikelen

Bitcoin miners hebben vertrouwen in toekomst, bezitten nu 14 duizend BTC

De bitcoin koers heeft het de afgelopen dagen lastig, maar als we de gegevens van…

9 uur geleden

Deze artiest maakt cocaïne-NFT’s, maar wordt tegengehouden door Twitter en Instagram

Voor wie het nog niet wist, NFT's zijn trending. Zelfs reguliere media maken explainers om…

11 uur geleden

Fundamentele waarde van bitcoin is nul, aldus hoogleraar economie

Steve Hanke drong er bij beleggers op aan om niet in bitcoin te investeren, omdat…

13 uur geleden

Bitcoin analyse: is bodem in zicht na daling van 7.400 euro?

Het gaat wel erg hard! Vannacht stond de teller op 34.400 euro. Sinds het hoogtepunt…

15 uur geleden

Bitcoin kan in oktober al 100.000 dollar worden want ETF komt er aan, aldus Bloomberg

Veel grote fondsen willen bitcoin ETF's aanbieden via Amerikaanse beurzen. Tot nu toe heeft de U.S.…

17 uur geleden

Onderzoek De Nederlandsche Bank: Een bitcoin transactie genereert evenveel afval als 2 iPhones

De Nederlandsche Bank en de technische universiteit van Massasuchets (MIT) concluderen in een nieuwe studie…

1 dag geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde platform van Europa.

Naar BTC Direct