Uitspraak rechter: Bitonic grotendeels in gelijk, DNB krijgt zes weken om te beslissen

Heel cryptoliefhebbend Nederland keek uit naar vandaag. Bitonic heeft namelijk een bezwaar ingediend tegen de verplichting dat Nederlandse cryptobedrijven walletadressen van klanten moeten verifiëren. Dat is één van de vereisten van De Nederlandsche Bank om in de cryptocurrencyindustrie van Nederland te mogen opereren. Vanochtend was de uitspraak.

De voorzieningenrechter van de rechtbank erkent de bezwaren en twijfels van Bitonic over de ingevoerde maatregelen van DNB.

Wat betekent deze uitspraak in de praktijk?

Op dit moment moet iedereen die in Nederland bitcoin en andere cryptocurrency koopt en deze wil versturen naar een eigen ontvangstadres (van een wallet of exchange) aantonen dat dit ook echt zijn of haar adres is. DNB stelde deze regel in om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

Gebruikers moeten hierdoor screenshots delen van het walletadres waar ze gekochte coins naar willen sturen, om te bewijzen dat dit ook daadwerkelijk hun adres is.

Voor gebruikers van Nederlandse cryptocurrencyplatformen kan de uitspraak goed nieuws betekenen. De walletverificatie is niet direct opgeschort, maar de DNB wordt verplicht om binnen zes weken te beslissen over het bezwaar van Bitonic. Bitonic is een gerespecteerde bitcoinbroker en heeft de crypto-industrie van Nederland een grote dienst bewezen door deze rechtszaak aan te gaan.

Twijfels bij rechter over vereisten DNB

Bitonic schrijft op hun eigen website dat dit in de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam staat:

Bij de voorzieningenrechter bestaan echter twijfels of DNB, gelet op de (Europese) wet- en regelgeving, het registratievereiste heeft kunnen uitwerken op de wijze waarop zij dat in dit geval heeft gedaan.

De invulling die DNB aan het registratieregime heeft gegeven in het geval van Bitonic lijkt naar voorlopig oordeel kenmerken te vertonen van een vergunningsregime, nu de invulling van het registratievereiste is onderworpen aan een vrij ver gaande voorafgaande toetsing.

Daarnaast zegt Bitonic dat de rechter heeft erkend dat de walletverificatie-eis onderdeel was van het registratieproces, maar dat Bitonic het recht heeft hiertegen bezwaar te maken. Ook erkent de rechter dat er sprake is van spoedeisend belang van Bitonic om tegen deze registratievereiste te vechten.

Waar komt geld vandaan

Vanaf 21 mei 2020 moet ieder bitcoin- en cryptobedrijf in Nederland zich registreren bij de DNB. Bedrijven moeten zich houden aan verschillende regels. De kern van de nieuwe regels is dat cryptobedrijven moeten weten wie hun klanten zijn en waar het geld vandaan komt. Kun je hier niet aan voldoen? Dan mag je geen cryptodiensten verlenen in Nederland. BTC Direct en BLOX hebben allebei een registratie weten te bemachtigen, maar veel kleinere partijen hebben noodgedwongen de handdoek in de ring moeten gooien.

Is maatregel DNB effectief?

Klanten moeten bij de meeste cryptobedrijven dus een screenshot van hun wallet sturen om aan te tonen dat dit werkelijk hun adres is.

Bitonic zegt dat deze maatregel ineffectief is, want de ontvanger van de coins kan deze meteen doorsturen naar een andere wallet. Daar heeft een broker geen zicht op. Tijdens de zitting in maart maakte Bitonic de vergelijking met cash waarbij banken ook geen verificatie hoeven uit te voeren als geld wordt opgenomen bij een geldautomaat.

Daarnaast is Bitonic van mening dat de door DNB opgelegde maatregel in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en niet in lijn is met een eerdere uitspraak van de Raad van State. Ook zou dit niet overeenkomen met wat de EU en de Financial Action Task Force (FATF) beoogt met de registratieplicht.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wat een gezeik met die DNB, ik ben een potentiële witwasser? ????gelukkig heb ik al jaren een account bij de exchange met de “kooltjes” en die waar mijn muntjes “safu” zijn!!!!!!?????

    7 april 2021