Categorieën: Exchanges

Japanse cryptocurrency en bitcoin exchange Bitpoint gehacked, 32 miljoen dollar verloren

Bitpoint is een Japanse cryptocurrency exchange. Zij hebben deze week zelf aangekondigd dat ze zijn gehackt, hierbij is 3,5 miljard yen (32 miljoen dollar) buitgemaakt aan cryptocurrency’s. De buit bestond uit bitcoin maar ook uit XRP.

Hot wallets

De cryptocurrency werd gestolen uit hot wallets. Dat zijn wallets die in verbinding staan met het internet. Vaak worden grote aantallen cryptocurrency opgeslagen in cold wallets, dat kan je het beste vergelijken met een hardware wallet, die niet constant online hoeft te zijn.

Van de 3,5 miljard yen was ongeveer 2,5 miljard yen eigendom van klanten. Het resterende bedrag behoort toe tot de exchange zelf, aldus de aankondiging.

Bitpoint verklaarde dat ze “een ongeautoriseerde uitstroom van virtuele valuta” heeft geïdentificeerd en onmiddellijk alle services heeft opgeschort. Op de exchange kan handel bedreven worden in vijf cryptocurrency’s: bitcoin (BTC), bitcoin cash (BCH), ether (ETH), litecoin (LTC) en ripple (XRP).

“We werken er hard aan om de oorzaak te achterhalen, de uitstroom te identificeren en de schade te minimaliseren”, valt ook te lezen in de boodschap.

De hack op Bitpoint is de zesde hack op een cryptocurrency exchange wereldwijd in 2019. Volgens onderzoek van The Block is het totale gestolen bedrag van dit jaar 1,39 miljard dollar.

Vorig jaar werd een andere Japanse exchange gehackt. In september 2018 werd Zaif 60 miljoen dollar afhandig gemaakt.

Beheer je eigen coins

Een veelgehoorde uitspraak is, ‘not your keys, not your bitcoin.’ Ofwel, ben je niet in het bezit van je private key dan ben je ook niet de eigenaar van je coins. Dat geldt overigens niet alleen voor bitcoin, maar voor al je cryptocurrency’s.

Je bent in het bezit van je private key als je een eigen wallet hebt aangemaakt en daarin je coins bewaart. En wallets zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je apps, websites, downloadbare programma’s en zelfs hardware wallets.

Heb je je coins op een beurs staan? Dan bewaar je de coins eigenlijk in de wallet van die beurs. Alleen de beurs heeft toegang tot de private keys en jijzelf niet. Dat betekent dat de beurs een centrale partij is die je maar moet vertrouwen met het beheer van je coins. Daarbij komt ook dat een exchange, vanwege het hoge volume aan cryptocurrency, een gewild doelwit is van hackers.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bekijk reacties

  • Hoi, hoe zit dat met jullie BLOX app? Dan zitten de coins toch ook in een centrale wallet? Bedankt!

Recente artikelen

Man maakt token van zichzelf, laat mensen stemmen over levenskeuzes

Net als je denkt dat je alles hebt gezien in de cryptowereld, kan het altijd…

2 uur geleden

Vitalik Buterin van Ethereum noemt DeFi spannend maar voor de korte termijn

Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum tempert de euforie rond DeFi. Hij zegt dat de…

3 uur geleden

In Facebook groepen worden nep zelfmoordpillen voor bitcoin verkocht

Een onderzoek van het BBC heeft tientallen Facebookpagina's aan het licht gebracht die beweren een…

9 uur geleden

Ledger, BRD en andere bitcoin wallets wellicht slachtoffer van hack BigSpender

Onderzoekers van het Israëlische ZenGo hebben alle bitcoin gebruikers gewaarschuwd voor een nieuwe kwetsbaarheid in…

1 dag geleden

Activiteit op blockchain van bitcoin sinds 20.000 dollar niet zo hoog geweest

Het aantal actieve dagelijkse bitcoin adressen is gestegen tot 1,07 miljoen volgens cryptocurrency data provider Santimnet.…

1 dag geleden

Japanse centrale bank heeft Proof of Concept voor digitale Yen

De Bank of Japan kondigde gisteren aan dat zij met een CBDC experimenteren om de…

1 dag geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!