Categories: Exchanges

Japanse cryptocurrency en bitcoin exchange Bitpoint gehacked, 32 miljoen dollar verloren

Bitpoint is een Japanse cryptocurrency exchange. Zij hebben deze week zelf aangekondigd dat ze zijn gehackt, hierbij is 3,5 miljard yen (32 miljoen dollar) buitgemaakt aan cryptocurrency’s. De buit bestond uit bitcoin maar ook uit XRP.

Hot wallets

De cryptocurrency werd gestolen uit hot wallets. Dat zijn wallets die in verbinding staan met het internet. Vaak worden grote aantallen cryptocurrency opgeslagen in cold wallets, dat kan je het beste vergelijken met een hardware wallet, die niet constant online hoeft te zijn.

Van de 3,5 miljard yen was ongeveer 2,5 miljard yen eigendom van klanten. Het resterende bedrag behoort toe tot de exchange zelf, aldus de aankondiging.

Bitpoint verklaarde dat ze “een ongeautoriseerde uitstroom van virtuele valuta” heeft geïdentificeerd en onmiddellijk alle services heeft opgeschort. Op de exchange kan handel bedreven worden in vijf cryptocurrency’s: bitcoin (BTC), bitcoin cash (BCH), ether (ETH), litecoin (LTC) en ripple (XRP).

“We werken er hard aan om de oorzaak te achterhalen, de uitstroom te identificeren en de schade te minimaliseren”, valt ook te lezen in de boodschap.

De hack op Bitpoint is de zesde hack op een cryptocurrency exchange wereldwijd in 2019. Volgens onderzoek van The Block is het totale gestolen bedrag van dit jaar 1,39 miljard dollar.

Vorig jaar werd een andere Japanse exchange gehackt. In september 2018 werd Zaif 60 miljoen dollar afhandig gemaakt.

Beheer je eigen coins

Een veelgehoorde uitspraak is, ‘not your keys, not your bitcoin.’ Ofwel, ben je niet in het bezit van je private key dan ben je ook niet de eigenaar van je coins. Dat geldt overigens niet alleen voor bitcoin, maar voor al je cryptocurrency’s.

Je bent in het bezit van je private key als je een eigen wallet hebt aangemaakt en daarin je coins bewaart. En wallets zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je apps, websites, downloadbare programma’s en zelfs hardware wallets.

Heb je je coins op een beurs staan? Dan bewaar je de coins eigenlijk in de wallet van die beurs. Alleen de beurs heeft toegang tot de private keys en jijzelf niet. Dat betekent dat de beurs een centrale partij is die je maar moet vertrouwen met het beheer van je coins. Daarbij komt ook dat een exchange, vanwege het hoge volume aan cryptocurrency, een gewild doelwit is van hackers.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

View Comments

  • Hoi, hoe zit dat met jullie BLOX app? Dan zitten de coins toch ook in een centrale wallet? Bedankt!

Recent Posts

Bitcoin is tien jaar jonger dan de euro, hoe ze van elkaar kunnen leren

Bitcoin viert zijn 11e verjaardag in januari van 2020. Rond die tijd wordt de euro 21 jaar. Er zit dus…

7 uur ago

Mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin gemined

Vanochtend werd de 18 miljoenste bitcoin gemined. Een mijlpaal voor de allereerste cryptocurrency! Hoewel 18 miljoen maar een getal is,…

10 uur ago

Bitcoin koers analyse: prijs op glad ijs, koers daalt met 500 euro in een week

Oef, dat was geen goede week voor de bitcoin koers. Maandag was bitcoin nog 7.600 euro waard, nu staat de…

1 dag ago

17 biljoen redenen om te investeren in bitcoin

Meer dan 17 biljoen dollar zit wereldwijd vast in obligaties met een negatief rendement. Dit is reden tot zorg voor…

1 dag ago

Ripple (XRP) koers stijgt met 5% in aanloop naar Swell-conferentie

Gisteren was een mooie dag voor cryptocurrency. Veel coins stonden en staan nog steeds in het groen waaronder XRP. De…

1 dag ago

‘Bitcoin koers stijgt zes maanden voor block halving en prijs gaat dan naar 400.000 dollar’

In mei 2020 wordt de beloning voor miners voor de derde keer gehalveerd. Dus nog iets meer dan een half…

2 dagen ago