Categories: Exchanges

Japanse cryptocurrency en bitcoin exchange Bitpoint gehacked, 32 miljoen dollar verloren

Bitpoint is een Japanse cryptocurrency exchange. Zij hebben deze week zelf aangekondigd dat ze zijn gehackt, hierbij is 3,5 miljard yen (32 miljoen dollar) buitgemaakt aan cryptocurrency’s. De buit bestond uit bitcoin maar ook uit XRP.

Hot wallets

De cryptocurrency werd gestolen uit hot wallets. Dat zijn wallets die in verbinding staan met het internet. Vaak worden grote aantallen cryptocurrency opgeslagen in cold wallets, dat kan je het beste vergelijken met een hardware wallet, die niet constant online hoeft te zijn.

Van de 3,5 miljard yen was ongeveer 2,5 miljard yen eigendom van klanten. Het resterende bedrag behoort toe tot de exchange zelf, aldus de aankondiging.

Bitpoint verklaarde dat ze “een ongeautoriseerde uitstroom van virtuele valuta” heeft geïdentificeerd en onmiddellijk alle services heeft opgeschort. Op de exchange kan handel bedreven worden in vijf cryptocurrency’s: bitcoin (BTC), bitcoin cash (BCH), ether (ETH), litecoin (LTC) en ripple (XRP).

“We werken er hard aan om de oorzaak te achterhalen, de uitstroom te identificeren en de schade te minimaliseren”, valt ook te lezen in de boodschap.

De hack op Bitpoint is de zesde hack op een cryptocurrency exchange wereldwijd in 2019. Volgens onderzoek van The Block is het totale gestolen bedrag van dit jaar 1,39 miljard dollar.

Vorig jaar werd een andere Japanse exchange gehackt. In september 2018 werd Zaif 60 miljoen dollar afhandig gemaakt.

Beheer je eigen coins

Een veelgehoorde uitspraak is, ‘not your keys, not your bitcoin.’ Ofwel, ben je niet in het bezit van je private key dan ben je ook niet de eigenaar van je coins. Dat geldt overigens niet alleen voor bitcoin, maar voor al je cryptocurrency’s.

Je bent in het bezit van je private key als je een eigen wallet hebt aangemaakt en daarin je coins bewaart. En wallets zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je apps, websites, downloadbare programma’s en zelfs hardware wallets.

Heb je je coins op een beurs staan? Dan bewaar je de coins eigenlijk in de wallet van die beurs. Alleen de beurs heeft toegang tot de private keys en jijzelf niet. Dat betekent dat de beurs een centrale partij is die je maar moet vertrouwen met het beheer van je coins. Daarbij komt ook dat een exchange, vanwege het hoge volume aan cryptocurrency, een gewild doelwit is van hackers.

Jerrymie Marcus

Bitcoin gaat de wereld veranderen, daar geloof ik heilig in. Het wordt tijd voor een eerlijkere, decentrale wereld. Ik voel me dankbaar dat ik daar aan kan bijdragen door te schrijven en te informeren. Verder fungeer ik als hoofdredacteur voor het team.

View Comments

  • Hoi, hoe zit dat met jullie BLOX app? Dan zitten de coins toch ook in een centrale wallet? Bedankt!

Recent Posts

Bitcoin koers analyse: Alleen Binance Coin verslaat BTC, wanneer start altseason?

Nu we de maandag en het weekend achter de rug hebben, blikken we terug op wat de koers vanaf vrijdag…

6 uur ago

Wat doet Bakkt met bitcoin prijs? Krijgen we een herhaling van koers in 2017?

Sinds april domineert bitcoin de cryptomarkt. Dat deed het natuurlijk altijd al, maar nog altijd lijkt bitcoin meer grip op…

11 uur ago

ING Bank: geloof in bitcoin en koers daalt, behalve in Turkije

Wij van WC-Eend raden.. De ING heeft een rapport gepubliceerd waarin staat dat Europa, met uitzondering van Turkije, niet gelooft…

1 dag ago

Kogel door de kerk: bitcoin futures van Bakkt lanceren op 23 september

Bakkt heeft aangekondigd dat het de deuren voor institutionele klanten opent op 23 september. Eindelijk goed nieuws en een harde…

1 dag ago

Verzeker je met bitcoin tegen grootste obligatiebubbel uit de geschiedenis

Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, zegt dat de wereldwijde obligatiemarkt een grote bubbel is, en denkt dat…

3 dagen ago

Plus Token verkoopt 200.000 gestolen bitcoin, vermoedelijk exit scam

Op 14 augustus tweette venture capitalist Dovey Wan dat de recente prijsdaling van bitcoin komt door PLUS Token. Dit in…

4 dagen ago