Bitcoin ETF van BitWise is dichterbij dan ooit

In een recent interview met CNBC ging Matt Hougan, onderzoeksleider van Bitwise, in op de komende beslissing van de SEC over hun bitcoin ETF. Maandag 14 oktober zal de SEC een uitspraak doen over de aanvraag. Wat kan dit betekenen voor de markt?

Je kan het interview hier zelf bekijken of onze interpretatie lezen.

Bitcoin ETF kan worden goedgekeurd

Hougan gaat in op een paar redenen waarom de tijd rijp is dat een (exchange traded fund) ETF kan worden goedgekeurd. Hij verwacht dat dit komt door meerdere veranderingen in de markt. In het bijzonder worden zes van de tien grootste crypto exchanges nu gereguleerd door de New York Stock Exchange en andere bestuursorganen.

Daarnaast stijgt de CME-futuresmarkt met een gemiddeld volume van ongeveer 200 miljoen dollar per dag. Ook komen er steeds meer bewaardiensten.

Met bewaardiensten doelen we op Fidelity en Coinbase uit San Francisco. Hij zegt dat door de hogere adoptie, meer liquiditeit en betere veiligheid, de SEC geen redenen meer heeft om goedkeuring voor een ETF uit te stellen.

Twijfelachtige houding SEC

Alle argumenten ten spijt, het is eerst zien dan geloven. De SEC heeft tot nog toe alle aanvragen tot ETF’s uitgesteld, afgewezen of ontmoedigd.

De SEC heeft Bitwise en andere aanvragers gevraagd een document met duizend vragen in te vullen. Elke vraag wordt zorgvuldig bestudeerd om fouten te vinden, en redenen om een ETF niet goed te keuren.

De boog van de SEC is al een tijdje gespannen als het gaat om cryptocurrency’s. Dat komt ook zeker door de plannen van Facebook met Libra. Maar hierdoor heeft de SEC wel veel kennis over cryptocurrency’s, de markt en de technologie. het gevaar is dat de SEC besluit dat de markt nog te instabiel is, dan komt er gewoon geen ETF.

Misschien is de beste houding nog wel om nergens vanuit te gaan en niet meteen bergen goud te verwachten. Anders krijg je een herhaling van de lancering van Bakkt, toen de markt teleurgesteld reageerde omdat er maar weinig handelsactiviteit was.

Cryptomarkt nog vol in ontwikkeling

Niets zou cryptoliefhebbers gelukkiger maken als bitcoin en altcoins wereldwijd en door iedereen worden gebruikt. Maar de vraag is of de fundamentals hier al klaar voor zijn.

Ethereum is bijvoorbeeld nog bezig met Ethereum 2.0, om schaalproblemen op te lossen. En bitcoin bouwt ook nog aan een betrouwbare tweede laag over de blockchain heen om betalingen efficiënter en goedkoper aan te kunnen bieden.

Veel andere cryptocurrency’s moeten hun mainnet nog lanceren, en gebruiken nu nog de blockchain van Ethereum. Ook moeten we nog maar zien of ze de beloftes uit hun whitepaper waar kunnen maken.

Maar als door een goedkeuring van een ETF meer geld via derivaten de markt instroomt, kan dit de ontwikkeling van de cryptomarkt in een stroomversnelling brengen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.