Bitcoin markt heeft twee harde deadlines begin juli, over BitWise en Grayscale

In juli moet de Amerikaanse financiële waakhond SEC beslissen over goed- of afkeuring van twee bitcoin ETF’s. Na maandenlang de deadlines verzet te hebben, is er geen uitstel meer mogelijk en moet de SEC met een beslissing komen.

BitWise en Grayscale

Beide ETF’s zijn gebaseerd op de spotmarkt, dat betekent dat de fondsen (ETF staat voor exchange traded funds) echte bitcoins moet inkopen. Zet deze deadlines in je agenda:

  • 1 juli: BitWise bitcoin ETF
  • 6 juli: Grayscale bitcoin ETF

Sinds 2019 is Bitwise al bezig met een bitcoin ETF. De SEC heeft deze eerste poging in de kiem gesmoord, maar inmiddels is er een nieuwe aanvraag ingediend en Matt Hougan van Bitwise heeft goede hoop.

“Er is een perceptie in de crypto-industrie dat de SEC gewoon nee zegt, en dat is nu wat de feiten laten zien.”

Kwestie van tijd voor BitWise

Hougan sprak deze week tijdens een conferentie van CoinDesk over de kansen van een bitcoin ETF. Hij wees erop dat de SEC een markt met beperkte interval heeft goedgekeurd, een bitcoin-futures ETF op basis van de 1940 Investment Act, en meer recentelijk twee bitcoin-futures ETF’s op basis van de 1933 Investment Act.

Dit is niet hetzelfde als een spot ETF, de al goedgekeurde ETF’s zijn namelijk gebaseerd op short- en longcontracten op de koers van BTC en hoeven dus niet direct echte bitcoins in te kopen. Maar volgens Hougan is dat slechts een kwestie van tijd.

“Dat is een progressie die eindigt in een spot bitcoin ETF. Ze boeken dus echt vooruitgang, alleen niet in het tempo wat de cryptogemeenschap graag zou willen zien. Maar het is verkeerd om dit te zien als afwijzing.”

David LaValle, Global Head of ETFs bij Grayscale, was het daarmee eens. “Het is nog niet zo lang geleden dat er echt een vraag was of dit zou gebeuren,” zei LaValle. “En nu is het duidelijk de vraag wanneer het gaat gebeuren.”

Bij afwijzing wil Grayscale SEC aanklagen

Stel dat de ETF van Grayscale op 6 juli wordt geweigerd, dan zouden ze de SEC kunnen aanklagen. Althans, dat is de mening van Eric Balchunas, senior ETF-analist van Bloomberg.

Volgens Balchunas zal de SEC de aanvraag waarschijnlijk goedkeuren en zal Verrilli, een voormalig werknemer van de regering-Obama, hier een sleutelrol in spelen.

“Goed punt is dat Grayscale de advocaat-generaal van Obama inhuurt: ze zouden zich kunnen voorbereiden om de SEC aan te klagen als ze geen goedkeuring krijgen (die voor 7/6 moet worden ingediend en hoogst, zeer onwaarschijnlijk is). Pak de popcorn.’

De analist reageerde op een tweet van Jake Chervinsky, een advocaat die opmerkte dat de SEC een juridische strijd niet zou winnen als Grayscale een rechtszaak aanspande. Volgens Chervinsky heeft Grayscale aan alle kwalificaties voldaan om de spot-ETF te laten goedkeuren.

“De deadline van de SEC om de aanvraag om GBTC om te zetten in een ETF goed te keuren of af te wijzen is 6 juli. Deze moet ongetwijfeld worden goedgekeurd. Ik zie niet in hoe de SEC een juridische uitdaging overleeft, zo niet, vooral niet onder leiding van Don Verrilli.”

De situatie van Grayscale is net iets anders als die van Bitwise. Grayscale biedt al cryptofondsen maar wil deze omzetten in een ETF.

In zijn rol zal Verrilli dienen als senior strateeg in de Bitcoin ETF-applicatie. Tijdens zijn ambtstermijn als advocaat-generaal van de VS was Verrilli de hoofdadvocaat die de regering vertegenwoordigde in tal van zaken bij het Hooggerechtshof.

Grayscale CEO Michael Sonnenshein is klaar voor oorlog met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Tegenover Bloomberg liet Sonnenshein in maart weten dat Grayscale bereid is de SEC voor de rechter te slepen bij een volgende afwijzing van hun spot bitcoin ETF.

Goedkeuring om beleggers te beschermen

Het klopt volgens Sonnenshein niet dat de SEC een bitcoin futures ETF goedkeurt en een spot bitcoin ETF te gevaarlijk vindt. Met name omdat een futures ETF een beleggingsproduct is dat de koers van de onderliggende assets niet direct volgt. Futures ETFs zijn beleggingsproducten die bedoeld zijn voor professionele beleggers.

De gemiddelde belegger kan hierdoor in de war raken en het idee hebben dat ze met het kopen van een bitcoin futures ETF in bitcoin investeren. Dat zorgt ervoor dat ze van een hele koude kermis thuis kunnen komen. Juist om die reden zou het volgens Sonnenshein in het belang van investeerdersbescherming zijn om een spot bitcoin ETF op de markt te brengen.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.