Grootste vermogensbeheerder ter wereld BlackRock investeerde in Bitcoin Futures

De Amerikaanse investeringsmaatschappij BlackRock heeft vrijwel zeker investeringen in bitcoin. Met een totaal beheerd vermogen van 8,7 biljoen dollar, zou je bijna zeggen dat dat ook niet anders kan

Relatief klein bedrag

Voor zo’n groot bedrijf zijn ze vrij klein begonnen. Volgens ingediende documenten bij de SEC spendeerde BlackRock eerder dit jaar voor 360 duizend dollar aan futurecontracten op bitcoin via CME.

Deze posities vertegenwoordigen slechts een minuscuul deel (0,0014 procent) van het gigantische Global Allocation Fund van BlackRock. Het is niet duidelijk of ze deze futurecontracten nog steeds vasthouden, volgens de documenten van de SEC liep de oorspronkelijke reeks van BlackRock af op 21 maart 2021.

Twee fondsen voor bitcoin

Op 20 januari van dit jaar viel te lezen in documentatie van de SEC dat BlackRock overwoog om te investeren in bitcoin futures via twee van zijn fondsen. In de twee aanmeldingen, een voor BlackRock Funds V en de andere voor BlackRock Global Allocation Fund, Inc. staat: ‘Bepaalde fondsen kunnen futures-contracten aangaan op basis van bitcoin.’

‘De belegging van een fonds in bitcoin futures kan een liquiditeitsrisico met zich meebrengen, ze worden niet zo zwaar verhandeld als andere futures, aangezien de markt relatief nieuw is.’

Van grondstof naar valuta

BlackRock voegde hier aan toe dat de enige bitcoin futures waarin de fondsen kunnen beleggen, in contanten afgewikkelde bitcoin futures zijn die worden verhandeld op grondstoffenbeurzen die zijn geregistreerd bij de CFTC.

In de nieuwste documentatie staat min of meer hetzelfde, alleen wordt bitcoin geclassificeerd als valuta in plaats van een grondstof:

‘Elk Fonds kan instrumenten gebruiken die derivaten worden genoemd, dit zijn financiële instrumenten die hun waarde ontlenen aan een of meer effecten, grondstoffen (zoals goud of olie), valuta’s (inclusief bitcoin), rentetarieven, kredietgebeurtenissen of indexen (een maatstaf van waarde of tarieven, zoals de S&P 500 Index of de prime lending rate).’

Institutionele interesse in Bitcoin kent geen maat

BlackRock beheert zo ontzettend veel geld en assets, dat een beetje bitcoin niet als een verrassing zou moeten komen. Daarnaast: the trend is your friend. Sinds de coronacrash in maart 2020 komen ontzettend veel grote partijen uit de kast met hun investeringen in bitcoin.

Dan hebben we het niet alleen over investeringen van bedrijven als Tesla en MicroStrategy, maar juist over de infrastructuur. Consumenten kunnen via PayPal, Visa en Mastercard (en BLOX) op een toegankelijke manier aan bitcoin komen. Maar er wordt ook gebouwd aan de infrastructuur voor institutionele partijen.

De Amerikaanse bankgigant JPMorgan onderzoekt het toevoegen van bitcoin en andere cryptocurrency-clearinghouse-opties aan zijn bestaande cryptocurrency-services. Op 17 maart schreven wij dat Morgan Stanley de eerste grote Amerikaanse bank is die haar vermogende klanten de optie geeft om in bitcoinfondsen te investeren. Gisteren werd bekend dat Goldman Sachs steeds dichter is bij het aanbieden van zijn eerste investeringsproducten voor bitcoin en andere digitale activa.

Wat hebben al deze partijen gemeen?

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.