BlackRock Bitcoin ETF in wachtkamer, beslissing uitgesteld tot oktober

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft ervoor gekozen om de beslissing over de aanvraag van BlackRock voor een spot Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) uit te stellen. Als gevolg hiervan zal BlackRock nu moeten wachten op de beslissing van de SEC tot oktober 2023.

Bitcoin democratiseren

BlackRock, een grote speler in vermogensbeheer (understatement), diende aanvankelijk zijn verzoek in voor een spot Bitcoin ETF op 15 juni. Daarnaast werd Coinbase aan boord gehaald als bewaarder voor de ETF.

BlackRock was een van de eerste bedrijven die dit jaar een dergelijke ETF aanvroeg, waarmee het de trend zette die door andere bedrijven werd gevolgd. Bovendien beweerde de CEO van het bedrijf, Larry Fink, dat een spot Bitcoin ETF de wereld van cryptocurrency zou “democratiseren”.

All aanvragen uitgesteld door SEC

We schreven deze week al over 7 mogelijke Bitcoin ETF’s. De eerste deadline voor de SEC om hier over te beslissen is begin september, maar ze zijn allemaal uitgesteld.

Deze omvatten de Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust, Invesco Galaxy Bitcoin ETF, Valkyrie Bitcoin Fund, VanEck Bitcoin Trust en WisdomTree Bitcoin Trust.

In een gesprek met Bloomberg over de houding van de SEC, zei de CEO van Bitwise, Matt Hougan, dat de weigering van een dergelijke ETF door de SEC tien jaar geleden gerechtvaardigd was. Hij betoogde echter dat het landschap in de huidige markt aanzienlijk is geëvolueerd, met de benodigde infrastructuur nu op zijn plaats.

Hougan zei: ‘Tien jaar geleden was de industrie er niet klaar voor, de instellingen waren er niet klaar voor en de infrastructuur was er niet klaar voor. Maar ik geloof dat het vandaag de dag de juiste tijd is en dat het tijd is om vooruit te gaan.’

BlackRock heeft zich al ingekocht bij Bitcoin miners

BlackRock heeft al aanzienlijke belangen in vier van de vijf grootste Bitcoin miners ter wereld. Volgens CNN versterkte BlackRock Fund Advisors zijn posities in deze Bitcoin miners op 30 juni, waarmee het zijn positie als op één na grootste aandeelhouder consolideerde.

Deze posities vertegenwoordigen gezamenlijk een waarde van ongeveer 411,54 miljoen dollar. Dat klinkt veel, maar is voor BlackRock een zacht scheetje onder de douche. Het is namelijk maar 0,35% van de 117,6 miljard USD aan activa die BlackRock in 2022 rapporteerde.

Daarnaast speelt BlackRock Fund Advisors een belangrijke rol in de Bitcoin Mining Council, een lobbygroep die zich inzet voor de Bitcoin-mijnindustrie in de Verenigde Staten.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.