Bitcoin zorgt voor ‘snelst groeiende ETF aller tijden’

Larry Fink noemt Bitcoin ETF IBIT de snelst groeiende ETF aller tijden. Dat zijn mooie woorden, van de directeur van Blackrock, het fonds dat IBIT beheert. Mooie woorden, en een gevalletje wij-van-WC eend. Maar heeft Fink een punt?

Banner Bitcoin 2 (telephone)

Verrast door succes Bitcoin fonds

IBIT staat voor De iShares Bitcoin Trust, het beleggingfonds van BlackRock. Het is niet zo maar een fonds, maar een Exchange Traded Fund, ofwel een ETF. Dit fonds bestaat pas 11 weken, maar heeft al meer dan 13,5 miljard dollar aan investeringen aangetrokken.

Larry Fink, de topman van BlackRock, het bedrijf achter IBIT, is verrast door het succes. In een interview noemde hij de snelle groei van IBIT “ongekend” voor ETF’s. Opvallend is dat beleggers gemiddeld zo’n 260 miljoen dollar per dag in IBIT storten. Op 12 maart was er zelfs een piek van 849 miljoen dollar.

‘Niets heeft in de geschiedenis van ETF’s zo snel activa verworven als IBIT,’ aldus Fink tegen de interviewer van Fox Business.

Sneller dan goud op 10 miljard dollar

Fink ziet hierin een positieve ontwikkeling voor de hele Bitcoin-markt. IBIT zorgt volgens hem voor meer overzichtelijkheid en handelsmogelijkheden, waardoor Bitcoin een stabielere belegging wordt. Hij gelooft bovendien dat de vraag naar Bitcoin onder gewone beleggers alleen maar zal toenemen.

Het succes van IBIT is extra indrukwekkend als je bedenkt dat het fonds in slechts twee maanden tijd de grens van 10 miljard dollar overschreed. Datzelfde duurde bij het eerste goud-ETF maar liefst twee jaar.

Haalt Blackrock concurrent Grayscale in?

Momenteel bezit IBIT zo’n 17,1 miljard dollar aan Bitcoin, waarmee het op de tweede plaats staat van alle Bitcoin ETF’s. Alleen de Grayscale Bitcoin Trust is met 23,6 miljard dollar aan Bitcoin nog groter. Een belangrijk verschil tussen deze twee, is dat Grayscale krimpt en IBIT alleen maar groeit.

Gisteren bijvoorbeeld, volgens data van SoSoValue had de BlackRock ETF IBIT een netto-instroom op één dag van 323 miljoen dollar. Omgekeerd kende de GBTC van Grayscale een netto uitstroom op één dag van 299 miljoen dollar.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.