Block van Jack Dorsey boekt winst van 1,5 miljard in dollar Q2, bitcoin omzet daalt

Jack Dorsey staat na zijn vertrek als CEO bij Twitter nog altijd aan de leiding van het miljardenbedrijf Block, de betaalgigant die een groot deel van zijn strategie om Bitcoin heen bouwt. Donderdag was Block aan de beurt om zijn kwartaalcijfers te publiceren, die vooral vanwege bitcoin, minder waren dan vorig jaar.

De impact van bitcoin

Block rapporteerde op donderdag een omzetdaling van 6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Een daling die het gevolg is van het wegvallen van een groot deel van de bitcoin-omzet. Zonder de impact van bitcoin zou de omzet van Block zelfs met 34 procent gestegen zijn ten opzichte van vorig jaar. Dit geeft aan dat de rest van het bedrijf momenteel meer dan goed presteert.

In totaal wist het bedrijf via de bitcoin-activiteiten een omzet van 1,79 miljoen dollar te draaien in het tweede kwartaal van 2022. Dit markeert een daling van 34 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. De brutowinst op de bitcoin-tak van het bedrijf bedroeg slechts 41 miljoen dollar, wat een daling van 24 procent betekent ten opzichte van vorig jaar. Verder moest Block 36 miljoen dollar aan verliezen opschrijven door de bitcoin-reserves.

Bitcoin is volatiel

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers benadrukte de leiding van Block dat de terugval van bitcoin niet representatief is voor het hele bedrijf. Verder geeft Block aan dat de winsten uit de bitcoin-activiteiten waarschijnlijk wisselvallig blijven. Dat heeft alles te maken met de volatiliteit in zowel de koers als de vraag van consumenten. Als de koers daalt, dan valt de vraag van consumenten terug. Allebei die vormen van volatiliteit zijn lastig voor Block.

Als de markt klappen krijgt, zoals nu, dan is de vraag van consumenten naar bitcoin en crypto in het algemeen een stuk lager. Zodra we rond een nieuwe all-time high zitten gaat de vraag door het dak en is de hype helemaal terug. Aan de onderkant van de markt is dat echter anders en vergeten de meeste mensen bitcoin weer. Dat zien bedrijven als Block meteen terug in hun cijfers.

Nieuwe project van Block

We hebben na de aankondiging van het Web5 project van Block en Jack Dorsey weinig meer gehoord van laatstgenoemde. Waarschijnlijk omdat hij en zijn kompanen momenteel druk bezig zijn om Web5 te realiseren. Het idee met Web5 is om een platform voor digitale applicaties te bouwen die de privacy van gebruikers waarborgt.. “In het huidige internet-model zijn de gebruikers geen eigenaar van hun data of identiteit. Ze krijgen accounts van bedrijven en hun data wordt vastgehouden in aparte silo’s. 

Web 5 moet daar verandering in brengen door een nieuw soort ‘decentrale applicaties’ mogelijk te maken. Het decentrale aspect zit met name in het account-gedeelte. Volgens Block is het belangrijk dat gebruikers een digitale identiteit krijgen die ze zelf kunnen controleren. Om dat voor elkaar te krijgen maakt Block uiteraard gebruik van Bitcoin.

Terwijl het Web3 vooral is gericht op ‘blockchain technologie’ en het ‘tokens’, maakt Web5 slechts gebruik van de Bitcoin blockchain. In de basis dus geen project waar je middels een token in kunt investeren. Behalve dat het op Bitcoin gebouwd is en op de lange termijn mogelijk een positief effect op de bitcoin koers kan hebben. Dit is een totaal nieuwe manier om een relatie met het internet op te bouwen, zonder dat er een direct verdienmodel aanzit.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.