Blockchain van Capgemini verbetert logistiek van supermarkt Albert Heijn

Logistiek op de blockchain? Wel als het aan Albert Heijn ligt. De supermarktketen test een applicatie om logistieke processen op de blockchain te zetten. Dit moet ertoe leiden dat de logistiek van de AH duurzamer en efficiënter wordt.

Samen met logistieke dienstverleners Cornelissen en Kuehne+Nagel heeft Albert Heijn eind vorig jaar een pilot gedraaid. De blockchain-applicatie is ontwikkeld door Capgemini, een Frans ICT-consultancy bedrijf.

De mobiele app is verbonden met de blockchain. De app zorgt ervoor dat papierwerk niet meer nodig is, en zou ‘vele miljoenen’ moeten besparen.

Het scheelt stapels papierwerk

Op dit moment wordt in de logistieke wereld veel tijd verspilt aan het invullen van papierwerk. Volgens logistieke partners moet de applicatie gemiddeld twintig minuten per rit en duizend vellen A4 papier in zes maanden besparen.

Mark van der Drift is CEO van Cornelissen, een partner van Albert Heijn in de logistiek: ‘Papierwerk vereist stempels en handtekeningen, mensen moeten hiervoor lopen. Dit wordt vervangen door slimme blockchain technologie, waardoor iedereen de hele tijd met dezelfde informatie werkt.’

Afgelopen jaar getest

Eind vorig jaar heeft supermarktketen Albert Heijn de applicatie getest. Dit heeft de keten gedaan bij verschillende distributiecentra in Nederland. Het is nog niet bekend of de proefversie wordt uitgewerkt naar een definitieve versie. De resultaten van de applicatie worden op dit moment namelijk nog geëvalueerd.

Daarnaast is het niet bekend of deze blockchain applicatie van de AH gebruik maakt van een open of een gesloten blockchain systeem.

Niet de eerste blockchain applicatie van Albert Heijn

Het is niet de eerste applicatie op de blockchain van de Albert Heijn. Vorig jaar maakte de supermarktketen bekend dat het de herkomst van de sinaasappelsap op een blockchain laat zetten. Met een QR-code is de volledige herkomst van de sinaasappel te traceren. Daardoor is de productielijn van sinaasappels een stuk transparanter.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.