Categories: Blockchain

Blockchain van Capgemini verbetert logistiek van supermarkt Albert Heijn

Logistiek op de blockchain? Wel als het aan Albert Heijn ligt. De supermarktketen test een applicatie om logistieke processen op de blockchain te zetten. Dit moet ertoe leiden dat de logistiek van de AH duurzamer en efficiënter wordt.

Samen met logistieke dienstverleners Cornelissen en Kuehne+Nagel heeft Albert Heijn eind vorig jaar een pilot gedraaid. De blockchain-applicatie is ontwikkeld door Capgemini, een Frans ICT-consultancy bedrijf.

De mobiele app is verbonden met de blockchain. De app zorgt ervoor dat papierwerk niet meer nodig is, en zou ‘vele miljoenen’ moeten besparen.

Het scheelt stapels papierwerk

Op dit moment wordt in de logistieke wereld veel tijd verspilt aan het invullen van papierwerk. Volgens logistieke partners moet de applicatie gemiddeld twintig minuten per rit en duizend vellen A4 papier in zes maanden besparen.

Mark van der Drift is CEO van Cornelissen, een partner van Albert Heijn in de logistiek: ‘Papierwerk vereist stempels en handtekeningen, mensen moeten hiervoor lopen. Dit wordt vervangen door slimme blockchain technologie, waardoor iedereen de hele tijd met dezelfde informatie werkt.’

Afgelopen jaar getest

Eind vorig jaar heeft supermarktketen Albert Heijn de applicatie getest. Dit heeft de keten gedaan bij verschillende distributiecentra in Nederland. Het is nog niet bekend of de proefversie wordt uitgewerkt naar een definitieve versie. De resultaten van de applicatie worden op dit moment namelijk nog geëvalueerd.

Daarnaast is het niet bekend of deze blockchain applicatie van de AH gebruik maakt van een open of een gesloten blockchain systeem.

Niet de eerste blockchain applicatie van Albert Heijn

Het is niet de eerste applicatie op de blockchain van de Albert Heijn. Vorig jaar maakte de supermarktketen bekend dat het de herkomst van de sinaasappelsap op een blockchain laat zetten. Met een QR-code is de volledige herkomst van de sinaasappel te traceren. Daardoor is de productielijn van sinaasappels een stuk transparanter.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving.

Recent Posts

Wat betekent Brexit voor Bitcoin? En waarom zijn er zoveel longs?

Op Bitfinex is het aantal bitcoin in long posities op een historisch hoog niveau. Wat zegt dat over de koers…

10 uur ago

Wat is de juiste spelling? Cryptocurrency’s of cryptocurrencies?

Schrijven over bitcoin en crypto brengt wat moeilijkheden met zich mee. Niet alleen de industrie staat nog in de kinderschoenen,…

14 uur ago

Bitcoin presteert beter dan goud, aandelen en obligaties in 2019

Het jaar en het decennium zijn beide bijna voorbij, tijd om terug te kijken naar de beste investering van je…

15 uur ago

ING wil jouw bitcoin gaan bewaren: not your keys, not your bitcoin?

Opvallend nieuws als we Reuters moeten geloven: ING werkt aan een bewaardienst voor cryptocurrency’s. Volgens het persbericht ziet de bank…

1 dag ago

Pump en dump alleen bij bitcoin en cryptocurrency? 20 miljoen euro boete voor Morgan Stanley

Iedereen die al wat langer in cryptocurrency zit, is bekend met pump en dump strategieën. P&D lijkt dan ook voorbehouden…

1 dag ago

Nic Carter: ‘Libra van Facebook schudt overheden wakker’

De introductie van Facebook’s digitale valuta Libra heeft veel teweeggebracht dit jaar. De munt is nog niet gelanceerd, dus het…

2 dagen ago