Categories: Blockchain

Blockchain van Capgemini verbetert logistiek van supermarkt Albert Heijn

Logistiek op de blockchain? Wel als het aan Albert Heijn ligt. De supermarktketen test een applicatie om logistieke processen op de blockchain te zetten. Dit moet ertoe leiden dat de logistiek van de AH duurzamer en efficiënter wordt.

Samen met logistieke dienstverleners Cornelissen en Kuehne+Nagel heeft Albert Heijn eind vorig jaar een pilot gedraaid. De blockchain-applicatie is ontwikkeld door Capgemini, een Frans ICT-consultancy bedrijf.

De mobiele app is verbonden met de blockchain. De app zorgt ervoor dat papierwerk niet meer nodig is, en zou ‘vele miljoenen’ moeten besparen.

Het scheelt stapels papierwerk

Op dit moment wordt in de logistieke wereld veel tijd verspilt aan het invullen van papierwerk. Volgens logistieke partners moet de applicatie gemiddeld twintig minuten per rit en duizend vellen A4 papier in zes maanden besparen.

Mark van der Drift is CEO van Cornelissen, een partner van Albert Heijn in de logistiek: ‘Papierwerk vereist stempels en handtekeningen, mensen moeten hiervoor lopen. Dit wordt vervangen door slimme blockchain technologie, waardoor iedereen de hele tijd met dezelfde informatie werkt.’

Afgelopen jaar getest

Eind vorig jaar heeft supermarktketen Albert Heijn de applicatie getest. Dit heeft de keten gedaan bij verschillende distributiecentra in Nederland. Het is nog niet bekend of de proefversie wordt uitgewerkt naar een definitieve versie. De resultaten van de applicatie worden op dit moment namelijk nog geëvalueerd.

Daarnaast is het niet bekend of deze blockchain applicatie van de AH gebruik maakt van een open of een gesloten blockchain systeem.

Niet de eerste blockchain applicatie van Albert Heijn

Het is niet de eerste applicatie op de blockchain van de Albert Heijn. Vorig jaar maakte de supermarktketen bekend dat het de herkomst van de sinaasappelsap op een blockchain laat zetten. Met een QR-code is de volledige herkomst van de sinaasappel te traceren. Daardoor is de productielijn van sinaasappels een stuk transparanter.

Frank Smits

Midden 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met bitcoin en crypto in het algemeen. Eerst vanwege de koers, nu omdat ik geloof dat bitcoin een essentieel onderdeel van een nieuwe digitale samenleving gaat worden.

Recent Posts

Verzeker je met bitcoin tegen grootste obligatiebubbel uit de geschiedenis

Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, zegt dat de wereldwijde obligatiemarkt een grote bubbel is, en denkt dat…

13 uur ago

Plus Token verkoopt 200.000 gestolen bitcoin, vermoedelijk exit scam

Op 14 augustus tweette venture capitalist Dovey Wan dat de recente prijsdaling van bitcoin komt door PLUS Token. Dit in…

2 dagen ago

Bitcoin koers analyse: binnen paar uur tien procent op en neer

Wat gebeurt er veel deze week! De koers stuitert op en neer. En niet zo'n klein beetje, de bitcoin koers…

2 dagen ago

Ondanks dalende koers blijft bitcoin veilige haven, all-time high prijs eind 2019

Het marktsentiment van cryptocurrency is zo veranderlijk als een potje Mario Kart. Soms word je wakker met groene candles en…

2 dagen ago

De geopolitieke gevolgen van stablecoins

Sinds 2018 is er een ongekende explosie van stablecoins op de markt. Anton Lucian schrijft dat nu Libra en de…

3 dagen ago

Bitcoin koersanalyse: prijs daalt 16 procent en bitcoin is in korte tijd te veel verkocht

Afgelopen dinsdag schreven wij in onze koersanalyse dat bitcoin zich in een driehoek bevond. En als die aan de onderkant…

3 dagen ago