Op de blockchain van Apple vind je de grondstoffen van jouw iPhone terug
Doet Apple iets met blockchain? Daar lijkt het wel op.
In een rapport gedeeld met de Amerikaanse SEC hint het computerbedrijf te werken aan een logistieke oplossing die gebruik maakt van blockchaintechnologie. Met de blockchaintechnologie is het mogelijk om de herkomst van grondstoffen te traceren.
Waar gaat het rapport over?
In het rapport bestemd voor de SEC bespreekt Apple de herkomst van haar grondstoffen. Dit moeten Amerikaanse bedrijven sinds juli 2010 doen.
Waarom eigenlijk? In veel consumentenelectronica zitten grondstoffen verwerkt die afkomstig zijn uit conflictgebieden. Eén van deze gebieden is de Democratische Republiek Congo. Grondstoffen uit dit soort gebieden gaan vaak door verschillende tussenpersonen voordat deze bij de fabrikant terecht komen.
Maar deze tussenhandel in grondstoffen kan voor nog meer conflicten zorgen in gebieden zoals Congo. Om dit te voorkomen is er onder president Barack Obama een nieuwe wetgeving van kracht. Voortaan moeten Amerikaanse bedrijven daarom de herkomst van de grondstoffen kunnen verantwoorden aan de SEC.
Blockchain als logistieke oplossing
Om deze tussenhandel in ‘conflictgrondstoffen’ beter te kunnen monitoren is er wereldwijd initiatief gestart: de Responsible Minerals Initiative (RMI). Ook Apple doet mee aan het initiatief.
In december heeft de RMI blockchain technologie als mogelijke oplossing genoemd om grondstoffen te traceren. Sterker nog: de RMI spreekt van blockchain ‘richtlijnen’. Het heeft hiervoor een eigen ‘blockchain team’ opgezet.
Terug naar het document van Apple aan de SEC. In het document staat dat Apple ook meewerkt in het blockchainteam van de RMI. Het lijkt erop dat Apple meewerkt aan het ontwikkelen van de blockchain toepassing.
Ook andere organisaties doen mee
Op de website van de organisatie vind je de lijst met deelnemende organisaties. Ook andere vooraanstaande bedrijven doen mee, zoals Amazon, BMW, Facebook en Disney. Daarnaast zijn ook Nederlandse bedrijven zoals ASML, Tele2 en Philips vertegenwoordigd.
Wil je het document van Apple naar de SEC zelf teruglezen? Deze vind je hier.