noord korea ethereum

Onderzoeker Ethereum sprak over blockchain in Noord-Korea, kan 20 jaar gevangenis krijgen

Virgil Griffith is een onderzoeker in dienst van de Ethereum Foundation. Hij staat op dit moment vol op in de aandacht omdat hij naar Noord-Korea is afgereisd om te praten over de tech achter blockchain.  Griffith is meerdere keren gewaarschuwd om zijn plannen in te trekken. Hij wordt beschuldigd dat hij Noord-Koreanen heeft geleerd over het gebruik van blockchain om Amerikaanse sancties te vermijden.

Wat speelt er?

Griffith is 36 jaar en is afgelopen week opgepakt op het vliegveld van Los Angeles. Hij wordt ervan verdacht bewust Noord-Korea te helpen om onder economische sancties uit te komen en om te helpen met witwassen door middel van blockchain. Hij was in april 2019 in de hoofdstad Pyongyang tijdens de Pyongyang Blockchain and Cryptocurrency Conference. Hij kreeg ook geen toestemming van de VS om naar Noord-Korea af te mogen reizen, daarom ging hij op eigen initiatief via China naar Noord-Korea.

Na de conferentie had Griffith plannen om een exchange op te zetten tussen Noord-Korea en Zuid-Korea

In mei heeft de FBI Griffith geïnterviewd en hij erkende dat reizen en praten met de Noord-Koreanen illegaal was en hij wist dat het illegaal was. Hij zou zelfs de FBI foto’s van zichzelf in Noord-Korea hebben laten zien. Hij wist dat het opzetten van een Noord-Koreaanse exchange zou ingaan tegen de opgelegde sancties. Toch verklaarde hij dat hij volgend jaar weer naar de Pyongyang Blockchain and Cryptocurrency Conference wil terugkeren.

Griffith is vanwege zijn acties gearresteerd en hem wordt ten laste gelegd dat hij “the International Emergency Economic Powers Act (IEEPA)” heeft overtreden, aldus Forbes. Sindsdien is zijn arrestatie het gesprek van de dag op crypto Twitter.

Baas van Ethereum staat achter Griffith

De baas van Ethereum, Vitalik Buterin, staat pal achter hem. Hij heeft een petitie ondertekend om Griffith te bevrijden. Niet gek, een goede ondernemer komt op voor zijn medewerkers.

Buterin gaat uitgebreid in op waarom hij achter de onderzoeker van de Ethereum Foundation staat. Dat doet hij op Twitter maar hij onderbouwt zijn argumenten ook door een Medium bericht te delen van Enrico Talin, CEO van Commerc.io. Talin schrijft dat de twee al jaren goede vrienden zijn en dat Griffith vaak juist een vredestichter is. “Over het algemeen denk ik echt, oprecht dat Virgil iemand is die hiaten wil overbruggen.” Hij stelt ook een paar goede vragen:

  • Denkt iemand echt dat er iets is dat Virgil Griffith op de conferentie over de blockchain heeft gezegd dat nog niet op internet beschikbaar was?
  • Heeft Virgil Griffith als Amerikaans staatsburger de vrijheid om zijn mening te uiten of is de vrijheid van meningsuiting beperkt als we het over blockchain hebben?

Vitalik zelf zegt dat hij Griffith steunt omdat ze vrienden van elkaar zijn en ontkent dat de Ethereum Foundation iets met zijn beslissing te maken heeft.

Buterin gaat verder en beweert dat hij niet gelooft dat Griffith een geavanceerde bijles heeft gegeven, maar eerder dat hij een presentatie gaf op basis van openbaar beschikbare informatie over open-source software.

Uiteraard is niet iedereen het eens met de argumenten van Buterin.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.