Blockchainseminar HAN hoopgevend over toekomst

Op dinsdag 15 mei vond er een blockchainseminar op de HAN (locatie Nijmegen) plaats. Deze werd georganiseerd in samenwerking met accountancybedrijf Ernst & Young (EY). BTC Direct was hier uiteraard bij.

Frank Putman en Niels van den Broek van EY presenteerden over allerlei aspecten van bitcoin en blockchain. Ze lieten beide zien over genoeg expertise te beschikken. Dat is ook niet gek: EY is al jaren actief actief op het gebied van blockchain.

Putman en van den Broek stelden iedereen in de gelegenheid om tussendoor vragen te beantwoorden. Ook op kritische vragen hadden zij een adequaat en eerlijk antwoord.

Inhoudelijk sterk

De presentatie zat erg strak in elkaar. Beide presentatoren gingen in op de werking van  blockchain. Dat deden aan de hand van simpele voorbeelden: Want hoe boek je waarde over naar personen die je niet vertrouwt? Met blockchain heb je geen vertrouwen in mensen nodig, je vertrouwt in het systeem. In de presentatie werd dit treffend uitgelegd door president Putin en Trump te gebruiken als hoofdpersonages in het voorbeeld. Meer weten? Wij hebben hier ook uitgebreid over geschreven.

Blockchain is de toekomst

Het eerste deel van de presentatie stond vooral in het teken van blockchain. Een technologie die de wereld volledig kan veranderen. Overheden en organisaties kunnen daar simpelweg niet meer omheen. Steeds meer organisaties experimenteren dan ook met de blockchaintechnologie.

Zo maakt Ernst & Young gebruik van de blockchain met een systeem om de herkomst van wijn te achterhalen. Van de locatie van de wijngaard tot het uiteindelijke verkooppunt: alles wordt bijgehouden. Zij hebben dit systeem ontwikkeld om wijnfraude te voorkomen, iets wat in Italië nog vaak voorkomt. Door middel van de blockchaintechnologie kan de hele levensloop van het product onveranderlijk vastgelegd worden.

Voor- en nadelen

Wat betreft bitcoin werden veelgebruikte tegenargumenten nogmaals aangehaald door Putman en van den Broek: bitcoin gebruikt teveel energie en is te langzaam. Het energieverbruik van bitcoin is inderdaad hoog. Maar we moeten niet vergeten dat het energieverbruik van bitcoin transparant is. We zien direct hoeveel het minen van bitcoin verbruikt. Dit is anders dan bij een bank of creditcardmaatschappij. Hoeveel verbruikt een pinautomaat, en hoeveel stroom kost het om een bank draaiende te houden?

Het hoge energieverbruik van bitcoins komt met name door het huidige Proof of Work systeem. Frank Putman nuanceerde dit zelf al in zijn presentatie door uit te leggen dat er ook andere systemen bestaan, zoals Proof of Stake en Proof of Authority.

Daarentegen is bitcoin op het moment nog niet schaalbaar. Dat is op dit moment deels het geval omdat bitcoin als techniek nog in de kinderschoenen staat. Nieuwe toepassingen zoals het Lightning Network en atomic swaps zorgen in de toekomst voor snellere transacties.

Quiz als afsluiter

De leerzame avond werd bezocht door 300 studenten, alumni en lokale ondernemingen. Wij vallen in de laatste categorie. EY eindigde de avond met een quiz waarbij ieders kennis nog eens goed getest werd.

Wij zouden onszelf als crypto-autoriteit niet meer in de spiegel kunnen kijken als we niet op z’n minst in de top 5 zouden eindigen. Uiteindelijk is onze eigen Frank er met de hoofdprijs vandoor gegaan. Een kistje met twee heerlijke EY Blockchain-wijntjes!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.