Bloody sunday: wat gebeurde er dit weekend met bitcoin?

Zondag 10 juni was geen goede dag voor bitcoin. In slechts één uur tijd daalde de waarde met ruim vijfhonderd dollar. Maar niet alleen bitcoin werd hard getroffen. De totale marktwaarde van alle cryptocurrencies samen daalde met ongeveer 20 miljard dollar in die periode. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Het speculeren is begonnen!

Onzekerheid door hack Coinrail

De meestgenoemde reden voor de prijsdaling is de hack van de Zuid-Koreaanse cryptocurrency exchange Coinrail. Verschillende bronnen noemen dat er 40 miljoen dollar aan altcoins zijn buitgemaakt. Vooral de token Pundi X (NPXS) zou het hardst zijn getroffen.

Maar is deze hack ook echt zo groot? Coinrail is geen grote speler op de markt. Op Coinmarketcap staat de exchange niet eens in de top 100 van de grootste cryptocurrency exchanges. Het nieuws werd echter wel groot opgepakt door verschillende media. De hack zorgde dan ook voor veel onzekerheid in de markt. Waarschijnlijk was dit voor veel mensen de reden om hun cryptomunten te verkopen.

Onderzoek naar prijsmanipulatie

De Amerikaanse Futures Trading Commissie (CFTC) doet op dit moment onderzoek naar prijsmanipulaties op vier grote cryptocurrency exchanges. Het gaat hier om de beurzen van Bitstamp, Coinbase, itBit en Kraken.

Niet alle cryptocurrency exchanges zitten op dit onderzoek te wachten. Inmenging en regulering kan daarom zorgen voor onzekerheid op de markt. Maar is dit erg? Het kan ook een teken zijn dat de cryptocurrencymarkt volwassener aan het worden is. En het kan er juist voor zorgen dat institutionele beleggers eerder vertrouwen hebben om in bitcoin te investeren.

Verkoop door bitcoin whale

Een klein deel van de bitcoinbezitters bezit een flink aantal bitcoins. Deze mensen worden in de cryptogemeenschap ook wel ‘whales’ genoemd. Een van deze whales komt waarschijnlijk uit China, en heeft in de afgelopen week maar liefst achtduizend bitcoins verkocht. Dit soort bewegingen op de markt hebben ook veel invloed op het koersverloop.

Door een whale valt de koers vaak in het water

Technische analyse

De verklaringen hoeven niet alleen in de fundamentele analyse te liggen. Op de vier uurs-grafiek is een duidelijke trendlijn te zien. De koers heeft deze meerdere malen aangeraakt. Daarnaast zien we ook een double-top formatie. Wanneer de koers daar doorheen breekt kan deze hard zakken. Dit zag je afgelopen zondag ook gebeuren:

Een combinatie van de negatieve nieuwsberichten van afgelopen weekend en van de technische analyse hebben er mogelijk voor gezorgd dat de koers zo hard onderuit ging.

Blijf optimistisch!

We moeten niet vergeten dat de koers zich altijd erg laat leiden door emotie: negatieve nieuwsberichten kunnen veel invloed op de koers hebben. Maar we kunnen het ook omdraaien.

De afgelopen tijd maakt bitcoin namelijk veel positieve ontwikkelingen door. De totale rekenkracht van het bitcoin-netwerk blijft nog steeds groeien. Het aantal nodes en channels op het Lightning Netwerk groeit nog iedere dag. En sinds de piek in december zijn de kosten per transactie gedaald naar ongeveer 68 dollarcent. Ondanks de negativiteit van afgelopen dagen dus genoeg reden voor optimisme.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat de koers op de lange termijn stijgende is. Een jaar geleden stond de koers nog op 3.000 dollar. Toch een verdubbeling in waarde sinds die tijd. Houd je hoofd daarom koel, zeker in deze warme dagen!

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.